Toate actele, eliberate de instituţiile de învăţământ din Moldova vor fi automat recunoscute în România şi în UE

28 august 2010
(Video) Ministerul Educaţiei: Toate actele, eliberate de instituţiile de învăţământ din Republica Moldova vor fi automat recunoscute în România şi în Uniunea Europeană
Diplomele, certificatele de absolvire şi titlurile ştiinţifice eliberate în Republica Moldova şi România vor fi recunoscute reciproc, ca urmare a modificării Acordului interguvernamental dintre România şi Republica Moldova. Diplomele elevilor, liceenilor, studenţilor, masteranzilor sau doctoranzilor moldoveni vor fi valabile în România şi Uniunea Europeană conform sistemului Bologna. Astfel, vor fi recunoscute atât diplomele eliberate după semnarea Protocolului, cât şi cele eliberate anterior.

În cadrul ceremoniei de semnare a Protocolului, ministrul Educaţiei, Leonid Bujor a declarat, astăzi, 26 august, că semnarea acestui document este un eveniment unic, care deschide mari posibilităţi pentru tinerii din Republica Moldova.

"Este un pas important spre integrarea europeană, un semnal politic foarte important", a menţionat ministrul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului al României, Daniel Petru Funeriu, adăugând că pentru România educaţia a fost unul din primele domenii care s-a integrat în Uniunea Europeană.

Elevii şi studenţii moldoveni vor beneficia de toate drepturile, pe care le oferă obţinerea unei diplome, dreptul la continuarea studiilor şi dreptul la angajabilitate, însă cu respectarea reglementărilor relative la dreptul de muncă.

UNIMEDIA precizează că Acordul între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul României privind recunoaşterea reciprocă a diplomelor, certificatelor şi titlurilor ştiinţifice a fost semnat în 1998. Totuşi, până în prezent, recunoaşterea unei diplome pe teritoriul statului vecin necesita unele proceduri birocratice. Acest Acord a suferit unelel modificări, ca urmare a faptului că România a devenit ţară membră a Uniunii Europene.

Sursa: UNIMEDIA

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: