Am nimicit doar duşmani, care ne-au atacat pămîntul

8 august 2010
Ilie Ilaşcu:
"Noi nu am omorît în 1992 nicio persoana neînarmata sau copii, femei, bătrâni. Am nimicit doar duşmani, care ne-au atacat pămîntul şi propria casa",se spune într-o declaraţie oficială, semnată de Ilie Ilaşcu, cu referire la Decretul de acordare a Ordinului Republicii membrilor grupului "Ilaşcu", criticat de Ministerul de Externe al Federaţiei Ruse.


"Nu doresc să-mi pun mintea cu leprele autohtone, care de o săptămănă fac spume la gură pe acest subiect, însă acţiunile domnului ministru de Externe al Federaţiei Ruse nu le pot trece cu vederea".

În declaraţie se afirmă că "tocmai Federaţia Rusă subminează reglamentarea consecinţelor războiului moldo-rus de la Nistru din anii 1991-92, prin susţinerea economică, politică, diplomatică, militară şi informaţională a regimului marionetă şi criminal de la Tiraspol" şi nu decretul preşedintelui interimar, Mihai Ghimpu, aşa cum afirmă MAE rus.

Ilie Ilaşcu afirmă că războiul din 1992 nu a fost unul fratricid, ci "un război moldo-rus de agresiune a Federaţiei Ruse asupra tînătului stat Republica Moldova".

Autorul susţine că "Mihai Ghimpu este unicul preşedinte al Republicii Moldova, nevasal Rusiei", dar, totodată, se arată întristat de reacţia clasei politice de la Chişinău.

UNIMEDIA aminteşte că la 2 august, preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, a semnat decretul privind conferirea „Ordinului Republicii” lui Petru Godiac, Ilie Ilaşcu, Andrei Ivanţoc, Alexandru Leşco, Tudor Popa şi Ştefan Urîtu, "în semn de profundă gratitudine pentru contribuţia remarcabilă la Mişcarea de Eliberare Naţională". Această acţiune a fost criticată de către Ministerul Afacerilor Rus, care a declarat că decretul subminează menţinerea stabilităţii pe Nistru. Ilie Ilaşcu, participant la luptele armate de la Nistru (1992), în calitate de comandant al unor trupe militare cu destinaţie specială ale Ministerului Securităţii Naţionale din Republica Moldova, a fost arestat de autorităţile transnistrene la 2 august 1992, sub acuzaţia de terorism, şi condamnat, în anul 1993, la pedeapsă cu moartea. A fost eliberat la 5 mai 2001.

Sursa: UNIMEDIA

1 comentarii:

Anonim spunea...

nu e de mirare reactia imperialistilor, ma-u doborit afirmatiile "patriotului" Marian Lupu, presedinte PD, care ii sustine si tind sa cred ca le reprezinta interesele in R. Moldova

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: