La Bălți a fost inaugurată Aleea Clasicilor (FOTO)

19 iulie 2010
Aleea Clasicilor a fost inaugurată oficial, la Bălţi, sâmbătă, 17 iulie.
Evenimentul a avut loc în prezenţa oficialilor locali şi oamenilor de cultură din Bălţi şi Chişinău, precum a şi a numeroşi orăşeni. Un sobor de preoţi a sfinţit arcul cu coloane, busturile lui Mihai Eminescu, Ion Creangă şi Grigore Vieru – primele trei busturi instalate pe Aleea Clasicilor.
În cadrul ceremoniei, primarul de Bălţi, Vasili Panciuk, a declarat că inaugurarea Aleii Clasicilor este un eveniment important, „aceasta devenind deja un obiectiv îndrăgit de locuitorii oraşului”.
Prezent la ceremonia de inaugurare a Aleii Clasicilor, preşedintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, Mihai Cimpoi a spus, între altele, că acest eveniment dă dovadă că „suntem în dialog cu Europa”.
Arhitectul-şef al oraşului Bălţi, Boris Griţunic, a declarat pentru Agenţia DECA-press că numărul busturilor care vor fi instalate, pe parcurs, pe Aleea Clasicilor va ajunge la 15. „În timpul apropiat, aici vor fi instalate busturile lui Alexei Mateevici şi Mihail Sadoveanu”, a precizat Griţunic.
Autorul celor trei scriitori este sculptorul ieşean Gheorghe Gheorghiţă. Fiecare monument are o înălţime de circa 2,5 metri. Busturile cioplite în piatră sunt amplasate pe postamente din granit.
Construcţia complexului „Aleea Clasicilor” din Bălţi a costat peste jumătate de milion de lei, cheltuielile fiind suportate exclusiv de oameni de afaceri locali. Sponsorii principali ai celor trei monumente şi a arcului cu coloane sunt Tudor Ciobanu, Boris Marcoci şi Vasile Herdic
„Aleea Clasicilor” este amplasată într-un mic scuar din centrul oraşului Bălţi, în fostul scuar al meşterilor populari, care a fost rebotezat în „Scuarul Clasicilor”. Conform proiectului arhitectural, arcul cu coloane pe care este inscripţionat „Pe-un picior de plai...” este axa Aleii Clasicilor de la care, sub forma unor raze, vor porni câteva alei pe care vor fi instalate busturi ale scriitorilor. 
Consiliul Municipal Bălţi a adoptat decizia cu privire la crearea „Aleii Scriitorilor” în luna februarie a.c.
hotnews.md

1 comentarii:

Max spunea...

Bravo!Tot inainte.Sper sa avem cat mai multe busturi acolo.Traiasca cultura romaneasca!

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: