Moldova va prelua expertiza României în procesul de aderare la UE

18 iunie 2010
Moldova va prelua expertiza României în procesul de aderare la UEPreluarea expertizei româneşti acumulate în procesul de aderare la UE, reluarea transmiterii TVR-1 pe teritoriul Republicii Moldova, precum şi posibilităţile de a face cât mai operativă asistenţa financiară nerambursabilă acordată de România în valoare de 100 milioane de euro - sunt principalele subiecte discutate de către viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Andrei Popov şi Secretarul de Stat pentru Afaceri Europene al MAE al României, Bogdan Mazuru, în cadrul întrevederii din 16 iunie.

În timpul discuţiilor a fost menţionată necesitatea coordonării acţiunilor de integrare europeană pe segmentul ajustării cadrului juridic la normele europene, asistenţa oferită în planul pregătirii negocierilor fiind de o importanţă majoră. Interlocutorii au  convenit asupra consultării permanente a grupului de experţi ai RM pentru negocierile cu instituţiile europene.

Popov a reconfirmat dorinţa părţii moldave de a organiza şedinţe comune ale Guvernelor ambelor ţări şi de a scoate cât mai rapid de pe agendă subiectul reluării transmiterii TVR-1 pe teritoriul Republicii Moldova.

A fost efectuat un bilanţ al realizărilor din ultimele luni în contextul îndeplinirii înţelegerilor convenite în timpul vizitelor la nivel înalt. Părţile au precizat activităţile ce urmează a fi incluse în Planul de acţiuni pentru implementarea Declaraţiei comune privind Parteneriatul strategic semnată de către şefii celor două state

De asemenea, în timpul vizitei în capitala României, diplomatul moldovean a avut întrevederi cu Titus Corlăţean, Preşedintele Comisiei pentru Politică Externă a Senatului României, cu care au fost abordate aspecte de actualitate ale relaţiilor bilaterale în diverse domenii. 

1 comentarii:

Anonim spunea...

Din ciclul “CE NU A VRUT RUSIA sa inveti la scoala!”:

DECAT SOLDAT LA STALIN MAI BINE FUGAR !
- ÎN LUMEA DOCUMENTELOR SECRETE

Către începutul anului 1944,operaţiile militare s-au apropiat şi au inceput să se desfăşoare pe teritoriul Basarabiei. În multe cazuri, cadavrele ostaşilor ROMANI căzuţi pe cîmpul de luptă erau adunate de RUSI şi erau arse, iar în cel mai bun caz-săpată o groapă mare şi aruncaţi toţi la grămadă ca pe nişte vite.
Soldaţii şi ofiţerii capturaţi prizonieri erau maltrataţi, batjocoriţi, ”judecaţi” şi în cazul cel mai bun erau trimişi la munci forţate în Siberia sau Altai, iar în cazul cel mai rău – împuşcaţi.
În unul din materialele mele documentare ”Comportamentul ocupanţilor sovietici” scriam despre marile fărădelegi comise de sovietici pe teritoriul Basarabiei (şi nu numai-Al.M).
Cînd mersul celui de-al doilea război mondial era la apogeu, comandamentul sovietic a început să aplice o metodă mai „clasică imperială rusească” şi pe prima şi a doua linie erau aruncaţi soldaţi de alte naţionalităţi-ucraineni, beloruşi, moldoveni, gruzini, ciuvaşi, cazaci etc. Anume pentru a alimenta aceste poziţii era nevoie permanent de ”carne de tun”.
Majoritatea basarabenilor s-au convins şi au avut nefericirea săi vadă ce prezintă ruşii ocupanţi în 1940-1941.
Probabil că anume acest lucru a fost de ajuns, ca părinţii şi băieţii lor de vîrsta cătăniei să se eschiveze de la mobilizarea sovietică.
Ura şi setea de răzbunare a românilor basarabeni faţă de ocupanţii sovietici a transformat eschivarea de la armata sovietică într-o acţiune de mari proporţii.

Un document sovietic strict secret de o maximă orientare propagandistică, confirmă cele relatate anterior. Să-l urmărim (traducerea autorului):

STRICT SECRET

CC al PCU(b) – Secţia de organizare şi instructaj
Tov. Şamberg
15 august 1944
I N F O R M A Ţ I E
privind rezultatele mobilizării în Armata roşie a celor supuşi serviciului militar
de pe teritoriile eliberate ale RSSM şi faptele de dezertare

După eliberarea raioanelor RSSM (ca să vezi, ei se consideră eliberatori-Al.M) de sub ocupaţia româno-germană, de către organele puterii sovietice, organizaţiile de partid şi Comisariatul militar al RSSM a fost efectuat un lucru enorm pentru organizarea evidenţei militare şi chemarea supuşilor militari din rezervă în Armata roşie şi la muncă.

Cazuri de dezertare şi lupta cu ele

Cazurile de dezertare din Armata roşie la început aveau un caracter izolat, mai tîrziu devenind un fenomen de masă. Numărul de dezertori şi persoane, care se eschivează de la înrolarea în Armata roşie a ajuns la cifre enorme. Astfel, în perioada aprilie-iunie de către organele NKVD au fost reţinute 4321 persoane, din ele dezertori – 3819 persoane şi care se eschivează – 502 persoane.

Majoritatea dezertorilor şi persoanelor care se eschivează de la mobilizare , ziua se ascund în păduri, tufişuri, rîpele din apropierea localităţilor, iar uneori chiar în localităţi şi noaptea muncesc în cîmp.

În legătură cu mobilizarea în Armata roşie, dispoziţia populaţiei şi, în special, a femeilor s-a înrăutăţit. Acest fapt se confirmă prin scrisorile localnicilor scrise rudelor aflate în Armata roşie. Aducem la cunoştinţă cele mai des întîlnite texte:

Cet. Niculici M. din sovietul sătesc Năduşiţa, raionul Drochia, judeţul Soroca, scrie în oraşul Celeabinsk – pentru Niculici: „ dragul meu Ivan, pe 26 a fost o mare scîrbă în sat, fiindcă au luat tot tineretul şi mari şi mici. I-am petrecut tot satul. Erau mulţi copii mici, îi cuprindeam şi plîngeam. Toţi plîngeam, iar femeile cădeau în genunchi şi sărutau pămîntul şi ţipau din toate puterile, să nu le ia copiii. Se vorbeşte că o să le ia şi pe fete…”

Materialul integral pe

http://www.tribuna-basarabiei.ro/2010/06/istoria-dezvaluita-continuare-decat.html

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: