Dileme

11 iunie 2010
Sărăcia nu este un fenomen social, financiar sau economic – ci strict cultural și spiritual. Reala limită de existență este minimul necesar pentru supraviețuire: mîncare, haine, adăpost. Toate celelalte pot fi atribuite categoriei “lux”, în majoritatea cazurilor fiind de importanță nulă.
Tradiții, obiceiuri, valori, religie – în general, tot ceea ce înseamnă cultură și spiritualitate pot fi transmise și fără resurse efective, așa cum s-a făcut de-a lungul istoriei: apostolic, pe cale orală. Hîrtia este suficientă pentru a asigura cu adevărat o revoluție culturală!

Plugul, tractorul, telefonia mobilă, internetul i-au asigurat omului putere, timp liber, comfort, orgoliu – dar nu l-a făcut mai bun, ba din contra: au adus ură, războaie, minciună, exploatare – pentru că tot progresul nu reprezintă altceva decît tehnici militare adaptate domeniului “civil”.
Nu voi greși mult, dacă voi spune că în ziua de astăzi 95% din ceea ce produce omul îi aduce răul: ingineria genetică, chimia alimentară, industria contraceptivă, alcool, tutun și droguri… șirul poate continua la infinit.

Ce este progresul medicinei?
Înainte într-o familie se nășteau 10 copii, dintre care 1-2 mureau, astăzi datorită medicamentelor se nasc mai puțini, dar supraviețuiesc chiar și cei care Dumnezeu a vrut să-i ia la el din fașă.
DAR cît sînt de sigure aceste medicamente? Știe cineva cu precizie impactul acelorași antibiotice asupra organismului uman?
A trebuit să treacă zeci de ani pentru a depista efectul dezastruos a unor chimicale ca DDT, azbest sau aspirină.
Aproape în întregime medicina modernă este orientată spre necesități mizere, anual se cheltuie mai mulți bani pentru cercetarea cauzelor căderii părului decît pentru cercetarea problemelor inimii. Cu adevărat vom ajunge în viitorul apropiat în situația anecdotică să avem la 100 de ani potență de cal și sîni de fată mare, dar vom uita pentru ce ne trebuiau.
Se inventează bombe afaceriste cu nume strașnice de “pandemia gripei aviare/porcine”, cu scopul imediat de a ne vinde vaccinuri și medicamente scumpe și toate astea la indicațiile și manipulările afacerii globale OMS.
Cine ne poate garanta că efectele acestor medicamente nu vor fi mai strașnice decît boala în sine?
Deja astăzi copii nu pot supraviețui fără medicamente – ce va fi pe viitor? Viața noastră va fi o continuă ședință de drogare? Încă puțin și ajungem în Matrix!
Organismul are propriile mijloace de luptă cu infecțiile, cînd injectăm în noi medicamente – le anihilează și devenim dependenți. Cu cît îmbunătățim medicamentele, cu atît virușii mutează și ei mai repede, oare vom ieși învingători în această cursă? Puțin probabil, natura este mai puternică decît rațiunea umană!

O altă problemă este alimentația…
În timp ce în Africa și alte regiuni sărace oamenii mor de foame deși sînt gata să lucreze și să producă alimente naturale, SUA și alte țări “dezvoltate” dau propriilor fermieri subsidii ce depășesc de 7 ori valoarea reală a recoltei, care este puternic chimizată și modificată genetic.
Dacă aceste țări “exemplare” ar acorda aceste subsidii țărilor sărace, atunci am putea avea produse mai sănătoase și mai ieftine, totodată s-ar rezolva și problema sărăciei, dar nu asta îi interesează pe “umaniști”, ci setea de căpătuire și exploatarea altora!
Un produs natural, cînd ajunge în organism este digerat, chimic fiind descompus în multe etape ce reprezintă diferiți compuși. Un produs modificat genetic poate da compuși și radicali cu proprietăți deosebite decît cele obișnuite, asta înseamnă în cel mai bun caz că aceste alimente pur și simplu vor avea o valoare alimentară nulă, dar în cel mai rău caz pot afecta metabolismul sau chiar structura genetică a corpului uman, punînd în pericol sănătatea sau chiar existența urmașilor noștri.

…..

Trăiam noi “fericiți” în țara “noastră” sovietică lipsiți de un sens al vieții, conștienți (în mare parte) de minciunile oficiale și preocupările noastre se limitau la mici fericiri aproape individuale, aproape toate marcate în bucătărie…

Dar a venit ’89-’91 și ne-am “Trezit”!!!

Știți de la ce a pornit? De la “Pur și Simplu Maria”, “Milagros”, “Bogații tot plîng”, “Santa Barbara”, “Alondra” și alte porcării de acestea.
Anume ele prin cultul bogăției, luxului, desfrîului, mizeriei, fățărniciei și trădării i-au omorît pe moldoveni și i-au transformat în zombie obsedați de avere.
Se zice că guma de mestecat a destrămat URSS, iar pe noi ne-au distrus telenovelele!

Acum nu putem exista fără automobil (cîte un automobil), garaj, televizor, calculator,
perdele noi de Paști, hram și Crăciun,
bere cu prietenii, bere cu televizorul, bere cu pîine, bere cu bere,
vacanță la mare, de dorit două, dar mai bine trei,
trebuie să ne facem carieră, să fim oameni de succes, să învîrtim milione de dragul milioanelor,
să ne mutăm la oraș pentru că la sat pute (în Chișinău și Bălți deloc nu pute ) ),
Ghiță s-a dus în Moscova, Vasile în Grecia, da eu de ce să stau acasă? parcă mie nu tot îmi trebuie!
Ne rujăm, ne pudrăm, ne vopsim, ne punem lentile și gene false, buci de cauciuc și sîni de silicon,
ne tăvălim pe jos cu mîna la puță ascultînd rap și alte mizerii,
ne frecăm între noi surorile, pentru că sîntem tineri și trebuie să profităm de moment, să ne trăim clipa, să ne distrugem sănătatea și moralul!
Cică sîntem ateiști, dar practicăm yoga, tantra și alte obsesii,
sîntem deschiși la minte, dar ne închinăm “valorilor” europene,
vrem în același timp și libertate și egalitate, deși sînt ontologic opuse,
ne declarăm români, dar promovăm pederastia, materialismul și ne vindem țara.
Ceea ce făcea stalinismul cu forța, prin jertfa a sute de mii de români, democrația o face prin televizor, cu mai puține resurse, dar cu mai mare efect,
ne batjocorim istoria și strămoșii, scuipăm și ne urinăm pe memoria lor,
trădăm interesul național în fața unor utopii globaliste…
Sîntem un popor mioritic, dar dacă înainte eram prin metafizic – acum sîntem prin prostie!

“Am fost în pula mea la biserică!” – mi-a zis într-o zi un “român”…

Fraților, unde ne ducem?
Viața nu constă în curve și petreceri, fotbal și pornografie, mașini de lux și farmwille…
Viața este relația dintre oameni!
Dragostea nu se manifestă prin zîmbete false, mii de pretexte și scuze, dragostea este hotărîrea de a-i spune omului adevărul. “Diavolul este politic corect” – ne spune Savatie Baștovoi, așa și lașul ne zîmbește în față și ne scuipă în spate. Un prieten adevărat îți va spune verde-n față, pentru că falsul este un mucegai ce distruge!

Iubiți-vă, oameni buni în adevăr! Adevărul să fie temelia prieteniei voastre, nu interesele sau simpatiile…

Oleg Burcă

5 comentarii:

Unknown spunea...

Sărăcia este urmare a sistemului nostru de învătământ.

Sărăcia este urmare a faptului că toţi acei 80 ani cât am fost în imperiul sovietic, nu am făcut nimica decât să hrănim Moscova, respectiv şi educaţia a fost aşa. Oamenii nu au fost învăţaţi să muncească pentru ei, ci pentru SOVHOZ, din şcoli ieşeau mai multţi tractorişti, maliari, stroiteli-ltucaturşişi şi tot felul de specialişti care nu lucrau pentru dine, ci pentru altcineva. Au avut oare părinţii noştri o educaţie financiară bună? Sau era pe atunci cineva preocupat cu studii in domeniile economice anume la noi in Basarabia? Nu era la noi aşa ceva! Şi nu se preda asta intenţionat, pentru a educa robi, care şi acuma muncesc în şantierele din moskova!

Iar in privinţa la medicamente: omul ar trebui să înveţe să le folosească numai in cele mai răle cazuri, şi nu să alerge la fiecare pas la farmacie. Multe boli, epidemii, viruşi sunt inventate, pentru a hrăni mafia farmaceutică...

Anonim spunea...

Dl. Burca,

Pai... doar ziceti in articol "suntem un popor mioritic"...
"Miorita" ati citit-o nu? Cei doi planifica cum sa-l omoare pe al treilea, si asta ajunge sa vorbeasca cu o oaie in ultima noapte din viata...
Asa-i cu popoarele mioritice - se duc Duminica in p..a lor la Biserica...

Anonim spunea...

Ah, da, si Dr. Igor,

sa ne indepartam ceva de generatia parintilor nostri pentru o clipa, si ma uit la generatia mea - am facut studii in strainatate, in domeniul financiar si comert ma pricep foarte bine, si lucrez in RM - dar tot "saraca" ma simt.
Incepi cu salariu de 300 usd, apoi 600, 1000, 1500, etc ajungi la 4000 usd lunar - dar nu am ce face cu ei Dle. (Sa-mi cumpar pantofi de 100 euro pe care ii pot cumpara in Europa cu 15-20 euro? Merci nu - nu incurajez economia de import in RM bazata pe consumerism-ul local hranit cu banii munciti in santiere.)

Si astefl ajungi sa lucrezi pentru o companie odioasa avand 2 optiuni - sau a se alapta in continuare de la vaca RM cu lapte drogat si a cadea in uitare de cine esti si ce devii (ca zice si Dl Dodon in discutii pe aici pe acolo - ca nu a vrut, dar l-au amenintat cu dosar penal si s-a supus)/ sau ... care e o alta optiune? Care e alta optiune? Ca ti se mareste si mareste salariul - doar stai si lucreaza in interesul cuiva = impotriva tarii tale. Caci ce ma vrei, bani dam, tu ce vrei de fapt, ca toti ceilalti asta vreau bani. Doar e o tara saraca, nu?

Intreprindere privata nu deschid - imi dau prea bine seama care sunt costurile: sau te faci importator de bunuri ieftine pe care le vinzi la 300% pret (si iarasi sustii munca celor din santiere astfel), sau - daca e o afacere originala si inventiva - te trezesti cu nimic ca ti se ia totul (ca asta e lozinca recenta a biz-ului in Moldova: banii nu conteaza, conteaza ideea).

Deci care e atunci optiunea? Cine de la sapa de lemn - se baga in santiere la Moscova, altii - daca este vreo diploma europeana/ us - pleaca sa isi gaseasca munca calificata in alte tari...

Bani multi poti avea in RM - si tot sarac esti. Si iti iubesti parintii, fratii, si prietenii - si ti s erupe inima vazind cum sunt batjocoriti si nici nu mai lupta cu nimic. Mult am incercat sa vad o speranta in aceasta tara, o putere sa fie cat de putin de sincera. Dar nu - generatiile de purcei se schimba, dar treuca e aceeasi - si scopul lor e doar de a perpetua modelul economic existent si accesul sau si a urmasilor sai la treuca RM...
Astfel, deci voi alege sa nu imi permit multe, sa ma zbat si sa reusesc - dar intr-o alta tara, insa under raza de speranta exista.
Saracie luminosa deci...

Oleg spunea...

Anonim1, ce folos că aţi citit "Mioriţa", dacă tot nu aţi înţeles-o? ...

http://octavianracu.wordpress.com/2010/02/04/in-apararea-spiritului-mioritic/

Anonim spunea...

Dl. Burca,

Imi pare rau ca nu mi-ati inteles comentariul privind "Miorita"...
Celor care le-ati adresat articolul, vad "Miorita" anume asa cum am descris-o mai sus... Si a fost scris cu tristete de fapt.

Dar - no probs )) - nu voi mai comenta articolele Dvs, risc sa-mi fie ceruta o explicatie adaugatoare )))

Mult succes inainte.

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: