Cât ar costa unirea Basarabiei cu România

18 iunie 2010
Acest text nu este nici nepatriotic si nici revizionist. Este un calcul facut la rece care nici nu sprijina, dar nici nu descurajeaza unirea Basarabiei cu Romania.

Integrarea Republicii Moldova in Romania ar costa intre 30 si 35 de miliarde de euro in primii cinci ani

Pina acum nimeni din Romania sau din Republica Moldova nu si-a asumat efectuarea acestui calcul: citi bani ar costa unificarea. Premisa de la care plecam este ca de o parte si de alta a Prutului a fost luata decizia politica de unificare. "Cotidianul" si-a asumat acest demers, iar nota de plata a romanilor a iesit cam asa: intre 30 si 35 de miliarde de euro in primii cinci ani dupa ce Romania si Basarabia "ar fuziona".

In urma cu citeva zile, presedintele moldovean Vladimir Voronin spunea ca Basarabia nu se va uni niciodata cu Romania. Asta, dupa ce omologul sau roman, Traian Basescu, afirma cu "substrat" ca Republica Moldova ar putea intra in UE prin Romania. Problema unificarii a fost un subiect viu dezbatut in ultimii 16 ani. Se vorbeste despre oportunitati ratate, despre rafuieli intre unionisti si separatisti. Ne desparte oare prezentul mai mult decit ne uneste trecutul? Iar in acest punct, probema ar putea fi pusa invers decit premisa: pina a ne gindi sa dam un raspuns, trebuie sa existe insa o evaluare primara a viitorului in termeni de bani.

Romania este o tara care si-a asumat un proiect de dezvoltare alaturi de Uniunea Europeana si banii reprezinta pina la urma un criteriu decisiv. Ne putem permite sa sustinem unificarea in conditiile in care noi insine avem nevoie de sute de miliarde de euro pentru a integra cu adevarat Romania in spatiul european? O dezbatere privind oportunitatea unificarii ar trebui sa porneasca de la aceasta dilema.

"Cotidianul" pune la dispozitia celor interesati o prima proiectie a bugetului unirii Basarabiei cu Romania. Avertisment: avansarea in premiera nationala a unei sume nu este un demers nici pro si nici anti-unire.

Daianu: "Putem ajunge la 20 de miliarde"

"Cifrele sint grosiere, dar este important sa avem un ordin de marime", ne-a declarat profesorul de economie Daniel Daianu. "Din modelul dumneavoastra ati exclus paritatea puterii de cumparare", a spus Daianu, care a adaugat ca, in citiva ani, se va ajunge la convergenta. "Un euro valoreaza mai mult in Basarabia decit in Romania, dar, daca in primul an am avea un raport de zece unitati la patru, peste trei ani am avea zece la opt", a afirmat Daianu.

In ceea ce priveste alocatiile bugetare, el crede ca posibilele viitoare judete ale Moldovei ar primi mai mult decit cele din Romania, apreciind ca nimeni n-ar trebui sa fie suparat pentru asta. "Ar fi rational ca basarabenilor sa le dai mai mult, iar contributia lor la bugetul Romaniei marite ar fi inferioara alocatiilor bugetare. Retelele noastre trebuie interconectate cu ale lor, iar lucrurile nu trebuie lasate pe seama acestora, pentru ca nu au resurse", a mai spus Daianu.

Profesorul mai crede ca, daca luam in calcul si banii europeni, care ar putea fi reorientati in zona pe baza unor programe, povara efectiva a Romaniei s-ar putea diminua la 20-25 de miliarde de dolari pe urmatorii cinci ani.

Vladescu: "O suma pe care nu ne-o permitem"

Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, se declara multumit de faptul ca in Romania mai exista persoane interesate in privinta unei uniri cu Republica Moldova, dar fata de cheltuiala pe care ar presupune-o un astfel de proces nu are dubii: nu ne permitem.

"Din acest calcul ar iesi o cheltuiala anuala de 5% din PIB, suma pe care Romania nu si-o permite. Este foarte mult in comparatie cu posibilitatile noastre si ar fi foarte probabil sa ne destabilizam economic. Imaginati-va o familie care are doi copii si care in aceste conditii nu duce lipsa de nimic. Mai face unul. Si tot ar reusi sa se descurce, dar cu eforturi mari. In schimb, daca face trei, poate nici unul nu va merge la scoala", a explicat ministrul. Vladescu nu crede ca schimbarea caii ferate cu ecartament larg ar fi o cheltuiala fezabila. El a declarat, referitor la aceasta chestiune, ca, personal, ar prefera ca terminalul de transfer ferat sa se situeze in interiorul tarii si nu la granita cu Ucraina.

Vladescu a conchis ca este placut surprins de faptul ca "mai exista in Romania oameni care nu sint indiferenti in privinta unirii cu Republica Moldova".

8 comentarii:

toteu spunea...

Nu va costa nimic. Basarabia este parte componenta a Rominiei.
Cu referire la faptul cit va costa unirea Republicii Moldova cu Rominia- va costa mii, sau sute de mii de vieti omenesti. Eu personal o sa ma ridic cu arma in miina sa-mi apar tara contra dusmanilor interni si externi, si alte mine sint sute de mii.

Anonim spunea...

@toteu,

Deci, "nu va costa nimic" sau "va costa sute de mii de vieti omenesti"?
Formulati-va gandurile (caci caldura nu mai e de vina - s-a potolit arsita recent...)

PS
In privinta "Rominiei" - consultati vreun dictionar.

nu ma impuneti sa fiu romin spunea...

Romine(Valahe), Basarabia este tara lui Basarab, un teritoriu care la moment este in componenta Rominiei. Aceasta denumire (basarabia) a fost atribuita eronat de catre rusi teritoriului rupt in 1812 din Tara Moldovei(nu exista Rominie pe atunci. Denumirea de bessarabskaia gubernia a fost folosita pina in 1918 cin a fost declarata independenta Republicii Democratice Moldovenesti. PUNCT- nu exista la moment nici un fel de basarabie. Deaceia si am spus ca nu va costa nimic sa uniti Basarabia- este parte componenta a statului Rominia.
Voi, insa faceti referire la anexarea Republicii Moldova si aici o sa va coste mii sau zeci de mii de vieti omenesti. Si ti-am explicat valahule de ce.Fara razboi nu anexati voi tara noastra - tine minte asta si spune si la altii.
PS: RomInia ci litera I. By the way nu provine de la romani(citeste-l pe Savescu), respectiv de la ce ?

Tribuna Basarabiei spunea...

Istoria asa cum nu o știm. Dezvăluiri din arhiva secreta a RSSM. Un articol cutremurător ce trebuie preluat pentru a fi citit de cat mai multi romani.

Canibalismul în socialism. Documente din arhiva secreta a RSSM:

http://www.tribuna-basarabiei.ro/2010/06/istoria-dezvaluita-strict-secret.html

antispam spunea...

Tribuna Sabarabiei- Spam curat- RUBU Dragos

Banu Maracine spunea...

Am mai citit asta in Cotidianul acum un an sau doi. Insa Cotidianul este un ziar profund anti-romanesc ce se afla la ora aceea in slujba mogului S.O. Vantu, un talhar la drumul mare ce a lasat zeci de mii de romani fara economii prin ingineriile lui financiare. Plus de asta se pare ca are relatii destul de bune cu Kremlinul. Asa ca nu bagati in seama tampeniile scrise de Cotidianul sau cele debitate de o jigodie ca Vladescu!

mircea spunea...

@ omu care crede ca i se impune..
nene basarabia e tocmai parte din moldova care a fost anexata de imperiul rus ( initial se dorea pana la siret ) . rm-ul tau e doar o gubernie ruseasca (voi ati fost cuceriti si in marea vostra inteligenta sustineti varianta celor ce v-au violat ). moldova si moldovenii ( aia ce au ramas sunt reprezentantii juridici ai fostei moldove ) au format R-O-M-A-N-I-A ( impreuna cu alti romani . nu conteza care ...intereseaza-te sa afli )
si refeitor la termenul valahi aka volohi , vlahi , olahi ,walahi , valacs etc . e un termen folosit in evu mediu pentru a desemna populatia careia astazi ii spunem : etnici romani .

Anonim spunea...

In pofida avertismentelor, chiar daca nu se foloseste un limbaj tocmai deochiat, nici tocmai politicos nu poate fi numit tonul "artagos" al unora dintre participantii la comentarii. De curand am citit "Istoria Rusiei" scrisa de un fost spion englez. El spune acolo ca si rusii sunt de acord ca Basarabia e pamant romanesc stramosesc, iar ideea nu poate fi originala. Original a fost Stalin, cand a spus ca basarabenii nu sunt romani, nici limba basarabeana" (care o fi aia?) nu este romaneasca, desi seamana "intamplator" cu limba "moldoveneasca". Desigur ca o re-unire cu Basarabia ar fi necesara si naturala, insa multi par inspaimamntati la ideea ca astfel, pe langa numerosii fosti comunisti pe care ii avem deja pe cap, ne-am mai putea "pricopsi" cu alte 2 milioane de la ei. Noi ne putem certa in scris, putem sa ne dezbinam, - ceea ce convine multora, - insa din nefericirre avem prea multe pe cap si nu suntem noi Germania (forta economica nr.1 a Europei), pentru a ne permite sa (ras)cumparam ceea ce e al nostru "de iure".

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: