28 iunie - memoria unei trădări

26 iunie 2010
Bănuiesc că mulți îmi vor sări în cap și nu vor înceta să mă acuze de toate relele de pe pămînt, dar totuși vă rog să analizați cele scrise în continuare.

Istoria este șirul de evenimente care s-au întîmplat. Sensul ei se pierde dacă din acestea nu scoatem învățăturile de rigoare.

Cu părere de rău în ziua de astăzi la școală nu învățăm istorie pentru învățăminte, ci pentru un fel de onanism național – steril și absurd.



La 28 iunie 1940 URSS înaintează României ultimatum în care cere cedarea Basarabiei.
Motivul invocat evident că este atît de stupid încît nici nu merită menționat.

Alta e problema.
Marea tragedie nu e acest dictat, ci faptul că România oficială de atunci ne-a trădat, ne-a făcut cadou unui imperiu satanic, ne-a aruncat ca pe o cîrpă netrebuincioasă la gunoi.
Frații noștri ne-au lăsat în ghearele ursului fără măcar a încerca să ne apere. Este o rușine și o durere în același timp. România practic și-a pierdut dreptul moral de a mai avea careva pretenții față de aceste pămînturi! Ce drept mai au acum ei să ne aducă careva acuzații?

Să ne amintim și să luăm aminte cine au fost decidenții de atunci: Carol al II-lea și acoliții săi. Această pleiadă cu retorică democrată și apucături mafioto-oligarho-teroristo-dictatoriale, acele partide “naționale” interbelice.
Electoralismul, partidismul, politicianismul, democrația, liberalismul, comunismul, economia de piață, toleranța, drepturile omului, “libertate, agelitate, fraternitate” – aceste modele străine și rușinoase trăirii autentice românești ne-au adus bătăile de cap și ne-au îngenunchiat în fața ofensivei occidentale anticreștine și antinaționale.

Acum să vedem ultimele declarații politicianisto-demagogice de pe la noi:
Tovarășul Ghimpu declară 28 iunie zi de traur și nu știu ce acolo cere Rusiei.
Cîtă prostie!

28 iunie trebuie să fie o zi în care să dăm din deget României și să le arătăm rușinea și nedreptatea pe care au făcut-o atunci (apoi în ’91 și ’92 cînd ne-au lăsat iarăși să ne batem 1 la 1 cu marele urs).
Cu părere de rău trădarea României continuă și în ziua de astăzi….
Umilința și calvarul prin care sîntem nevoiți să trecem de fiecare dată cînd vrem să ne vedem frații de peste Prut pentru obținerea vizei (500 euro în cont, cozi interminabile, atitudine nazistă față de noi), promisiunile gogonate și mizerabile despre redobîndirea cetățeniei și acordul mic de trafic, prin care această autorizație e mai complicat de obținut decît viza. Mai adăugăm tot aici și refuzul parlamentului României din toamna trecută privind ușurarea condițiilor sus-menționate și faptul că din Moldova, în oarecare altă țară din regiune, e mai ușor de plecat decît în România și că din oarecare aceleași țări e mai ușor de ajuns în România decît din Moldova.

Probleme noastre nu sînt din cauza Rusiei și nici din cauza altor țări vecine și nevecine. Durerea cea mare este că între noi încă există un zid invizibil care ne separă, iar România în continuare contribuie la fortificarea lui…

Finlanda în condiții similare în 1939 nu și-a călcat demnitatea națională în picioare, nu și-a manifestat lașitatea românească din ’40, ci a luptat vitejește contra ocupantului, chiar dacă știa cu siguranță că războiul va fi pierdut. Asta le-a dat dreptul moral de a cere independența, conștiința lor a rămas curată.
Asupra noastră însă plutește un roi de muște verzi și mari ca asupra unui rahat mare cît întreaga Românie.
Asta a fost România democratică a anului 1940, asta, cu părere de rău, este România europeană a secolului XXI… asta da, “frăție”!

În ziua de 28 iunie ar trebui să sărbătorim prostia și trădarea, pentru că încă nu le-am îngropat și nu le putem comemora…

16 comentarii:

Anonim spunea...

Bai Oleg tu matinka te-ai ibanit la cap oliaca,
sau matinka vii din PPCD????


Polonezu'

Dragoș Galbur spunea...

Eu de ex. îs de acord, în primul rând să cerem dreptate României pentru că ne-au lăsat așa în voia soartei, apoi să cerem ceva de porci

Anonim spunea...

Blea dacă așa frați pizdoși suntem, de ce ne-au lăsat ca pe balast și n-au luptat pentru noi? De ce nu delcară pretenții Rusiei ? Ghimpu e corect pe alocuri, se vede că luptă cu pidarii ca Lupu și Filat, doar că termenul de liberal îl bagă în pământ. Ghimpule, liberalii l-au ucis pe Eminescu, iar tu ce faci ?

Aneta spunea...

Oleg, ce propui, da fapt?

Sa fie declarat 28 iunie ziua ocupatiei sovietice si tradarii nationale? Nu imi adauga la demnitate o astfel de declaratie (chiar imi "taie" din ea).

Eu nu asimilez guvernantii romani (din toate timpurile) cu poporul roman.

Stim prea bine ca Basarabia a fost tradata, ca politicienii in 1940 au hotarat prin decizie proprie ca un popor nu are demnitate, sau drept de a demonstra daca are sau nu demnitate (chiar daca ocupatia sovietica a intregii tari era imediata).

Ce vrei, de fapt? Declaratia oficiala de la guvernul Romaniei ca a tradat Basarabia in 1940, sau in '91-92? No' eu de asa declaratie nu am nevoie. Iar declaratia ca au tradat si tradeaza poporul roman ei nu vor face niciodata (ca ar trebui sa demisioneze nu?).

In vara 2009 (la un anumit eveniment de la portul din Giurgiulesti, la care de fapt era prezent si ex-president), o romanca in functie inalta in biz-ul din RO (dupa ce i-a fost refuzata viza in RM, dupa toate adresarile la MAE al ambilor tari) a venit ca persoana privata la Galati, arendand un iaht pentru a se deplasa la Giurgiulesti si a ne saluta de pe apa, in bataia impuscaturilor de avertizare pe care le trageau granicerii RM.

Poporul roman si guvernantii romani traiesc in doua "spatii" diferite.

Si sa fie adoptat decretul privind 28 iunie. Opinia mea insa - fara a face cu degetul Romaniei, caci eu demnitate in asta nu vad.
Si ca romanca nu voi fi nici mai mult, nici mai putin mandra - daca isi asuma statul roman sau nu responsabilitatea pentru inactiunle sale fata de poporul roman.

Iertare pentru mesaj lung.

Goran spunea...

Vorbești ca un comunist...

Aneta spunea...

http://www.youtube.com/watch?v=241v0XO7A3c&feature=related

(Iertare pentru calitatea sunetului.)

Anonim spunea...

acest articol pare facut de un comunist imputit! v-ati pierdut mintile draga redactie, cum puteti publica acest articol anti-national?
basarabia a fost si va fi inototdeauna romania! nu romania din 1940 v-a tradat si nici romania de azi nu v-a tradat, ci clasa politica de atunci si clasa politica de astazi v-a tradat! ei sunt vinovatii principali! basarabia se va uni din nou cu romania!

remus tanasa

Dragoș Galbur spunea...

Remus, nu e scris de comunist,reprezintă o opinie de fapt, că doar fiecare are dreptul la opinie.
O întrebare: Ce facem noi ca să reunim cele 2 maluri ale Prutului ? Și tot eu răspund: NIMIC !
Îs porci ocupanți sovietici, nu neg, dar și România putea să se apuce cu dinții de Basarabia și să n-o cedeze peste noapte.

Anonim spunea...

si cum va imaginati ca ar fi putut rezista pe atunci Romania Mare fata de uriasa armata a URSS, de 6 ori mai pregatita si mai numeroasa?????ar fi facut din Romania una cu pamantul si cine ar fi supravietuit?
s-a pierdut din demnitate,dar o putem recupera.si nu cred ca e vorba de tradare, asa cum zice autorul, a Romaniei fata de Basarabia, ci a doar a clasei politice de atunci si de acum.Nu putem invinui o intreaga tara pentru deciziile catorva persoane.

Dragoș Galbur spunea...

adica dacă vine cineva cu bâta si-mi spune, băi Dragoș, eu iti iau balconul, eu ce, trebuie sa-l dau fără ca să lupt pentru el ? e casa mea și nu o dau la nimeni niciodata, România a cedat prea ușor o bucată din sine.

Aneta spunea...

?

"O întrebare: Ce facem noi ca să reunim cele 2 maluri ale Prutului ? Și tot eu răspund: NIMIC !
Îs porci ocupanți sovietici, nu neg, dar și România putea să se apuce cu dinții de Basarabia și să n-o cedeze peste noapte."

Oleg spunea...

România trebuia să lupte pînă la ultimul român viu, așa cum se spune în imnul național:
"Murim mai bine-n luptă, cu glorie deplină,
Decât să fim sclavi iarăşi în vechiul nost' pământ!"

Ce a fost în realitate - trădare!

Nu vreau scuze sau regreturi din partea româniei, vreau ca românii să fie obiectivi și sî știe adevărul, nu să se îmbete cu populism și utopii!

Aneta spunea...

Oleg,

Am dat un link mai sus privind razboiul de aparare a Finlandei impotriva URSS.

M-a frapat ca:
1) toti copiii din Finlanda cunosteau de Siberii si ca aceasta li se va intampla daca pierd razboiul
2) isi educa natiunea in baza unei reguli - orice ti se intampla, niciodata nu te dai batut (o considera o regula de supravietuire)
3) si-au gasit pe camp de lupta, spalat, imbracat, identificat - fiecare soldat cazut in lupta (era lege deasupra la orice)
4) in trei zile au evacuat TOATA populatia finlandeza cu averea acestora de pe pamanturile cedate URSS
5) cu luni inaintea atacului sovietic au format cateva cordoane de aparare la distante diferite de hotar

Val Butnaru intr-un interviu a zis ca considera poporul roman lipsit de demnitate. Si nu s-a intamplat astazi sau ieri sau 60 ani in urma. Asa e poporul zice el. Si isi gaseste rationamentul in memoria acestui popor. A dat exemplul deportarilor - basarabenii au preferat sa "uite", sa taca - de parca meritau ceea ce li s-a intamplat. Pe cand balticii isi adormeau copiii povestind cand, unde si de cine a fost deportata bunica. Adica, demnitatea balticului considera absolut injust ceea ce i s-a intamplat, si nu taceau ei.

Tu apelezi la ideea de "memorie colectiva" sa nu fie uitata o astfel de tradare. Da, reiesind din judecata si al lui Butnaru - uita, nu are demnitate poporul.

Insa nu cred ca e imbatata lumea de populism. Si problema cu 28 iunie 1940 e mult mai grava pentru poporul roman decat doar recunoasterea adevarului (de fapt nu am vazut sa fie negat - personal mi-a fost predat exact astfel: 6 voturi pentru a intra in razboi, restul impotriva, si un sut in fund Basarabiei catre URSS.)

Teama imi este ca doar eventualile actiuni de istorie noua-viitoare ale RO ar fi in stare se creeze generatii cu "restitutio in integrum" pentru "efectele" 28 iunie 1940. Daca vor fi astfel de actiuni candva.
Dar daca are dreptate Val Butnaru - e uitat demult totul, si de nici un "restitutio" nu mai are nevoie poporul roman.

Aneta spunea...

FK! Acum imi pare rau ca am comentat. Oricum vorbe goale - caci nu conteaza deja.

Anonim spunea...

catre autorul articolului si redactie: voi aveti dreptate, romania trebuia sa lupte, si eu sunt de aceeasi parere, dar din nou o repet, deciziile le luau clasa politica tradatoare de atunci si de astazi!
acest articol nu face decat sa ingreuneze pseudo-eforturile ce se fac pt unire, caci romanii reticenti din stanga prutului la unire vor zice ca uite romanii basarabeni nu vor unire, pe langa alte motive pe care si le mai inchipuie ei, iar romanii basarabeni reticenti din rep molodva vor avea o idee in plus impotriva unirii...la naiba voi daca stiti ca dintotdeauna clasa politica a fost vinovata de majoritatea relelor de ce nu loviti in ei si de ce loviti in ideea de unire? fara sa va dati seama asta faceti!

remus tanasa

MIHAI VITEAZU calare pe breazu spunea...

bai ala cu balconul...esti prost amice! pai tu compari mere cu pere daca restringi la amarata ta de locuinta interesele si conditia de supravietuire a unui neam pus in fata navalei. ce stii tu istorie "mancurtule"- cum se zice la voi- daca condamni deciziile luate de un guvern care a cautat in valtoarea acelor vremuri sa evite intrarea in razboi, neavand posibilitatile Finlandei(si aici ii aspund altui prost care se vizseaza haiduc)de sprijin logistic suedez si chiar englez. pai ia vezi de unde si cu ce arme se bateau finlandejii si cu ce maciuci ne-am batut NOI, ROMANII , in razboiul II . Cate tancuri avea Romania fraiere? Da, URSS ?pai tu te lupti cu fitu in balcon pe capace de bere incultule daca -i faci pe romani tradatori. Sigur ca e neplacut momentul, dar nimeni n-a facut gestul acela de bunavoie. Situatia istorica si puterile armate ale acelor timpuri ne depaseau cu mult posibilitatile de aparare. Ca si acum, defapt. De aia nici dupa '90 nu am putut face nimica. Ati uitat de puciul de la Moscova din '91? Erau inca comunistii p'acolo , care astepatau doar un motiv pt a intra pana la bucuresti cu tancurile. Cine-i oprea? Habar nu aveti de istorie,banuiesc ca nici armata n-ati facut-o si va infratiti cu rusii pt ca va simititi protejati de a 14-a. Adica va dati cu al mai tare. Ati uitat filonul romanesc din voi daca renegati atata de usor obarsia voastra. Pai ce sa mai zica atunci transilvanenii care au stat secole sub stapanire habsburgica sau maghiara?Ei nu ne-au facut tradatori ci au asteptat momentul reunirii cu tara mama. asa de luptatori va stiti ca v-au tras-o aia la Dubasari de nu v-ati vazut . Lasa-ti balta rusofonia ca asa niciodata nu veti mai fi primiti ACASA!

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: