SIS și MAI încă mai tăinuiesc dosare secrete de pe timpul Uniunii Sovietice

3 mai 2010
Circa 250 mii de dosare ale victimelor represiunilor politice din perioada sovietică continuă să fie secrete în R. Moldova. Dintre acestea, circa 170 mii se păstrează în depozitul special de la Ministerul Afacerilor Interne (MAI) şi se referă la persoanele care au fost deportate, iar 80 mii sunt depozitate la Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS). Declaraţia a fost făcută de Mihai Taşcă, doctor în drept, secretarul Comisiei pentru studierea regimului comunist totalitar din Republica Moldova, în cadrul Clubului Jurnaliştilor de Investigaţii.

Avocatul Alexandru Postică consideră necesară transmiterea acestor dosare la Arhiva Naţională, pentru a face liber accesul la ele, iar ulterior urmează să fie creat un institut de studiere a crimelor comunismului, care să le preia. „Multe dosare sunt într-o stare deplorabilă. În plus, am observat că de-a lungul anilor unele se subţiază sau chiar au fost distruse. De aceea se impune implementarea unui program de stat pentru restabilirea documentelor şi digitalizarea lor”, a spus Mihai Taşcă.

„Deportaţii nici astăzi nu au acces la propriile dosare deţinute în arhivele de la MAI şi SIS. Ni se invocă tot felul de motive - ba că nu au în arhive asemenea informaţii, ba că dosarele au fost duse la Tiraspol, numai să nu ni le dea”, a declarat Valentina Sturza, preşedinta Asociaţiei deportaţilor din RM. Ea îşi aminteşte că a avut acces la dosarele familiei sale abia acum trei ani, după multe insistenţe, scrisori, refuzuri. „Am retrăit tot calvarul. M-am cutremurat să aflu că tatăl meu fusese iniţial condamnat la moarte prin împuşcare şi doar ulterior i s-a schimbat sentinţa în 14 ani de închisoare şi zece ani de exil.

Postică a mai precizat că unele persoane deportate nici astăzi nu îşi cunosc drepturile, nu au anumite înlesniri speciale, specificâând în acest sens că este necesară implementarea unor programe de protecţie socială pentru aceste persoane. Avocatul pledează pentru modificarea legislaţiei actuale în ceea ce priveşte restituirea averilor naţionalizate.

Potrivit lui Mihai Taşcă, dosarele celor condamnaţi politic se păstrează în depozitul special arhivistic de la SIS. De regulă, aceştia au un dosar penal în baza căruia au fost „judecaţi” şi condamnaţi. Dosarele celor deportaţi (1940-1941, 1949, 1951) se află în depozitul special de la MAI. Anumite informaţii privind persoanele supuse represiunilor politice se păstrează şi la Arhiva Naţională.

„SIS şi MAI, în fond, nu sunt deschise pentru a furniza informaţii”, a spus Taşcă. Potrivit secretarului Comisiei pentru studierea şi aprecierea regimului comunist totalitar din RM, cele două instituţii îngrădesc accesul la dosarele păstrate în fondurile speciale. „Aceste dosare nu au caracter personal, ele au fost întocmite de o instituţie de stat, gen NKVD, şi în asemenea cazuri statul nu poate impune obligativitatea ca doar persoanele vizate în ele şi descendenţii lor să le poată vedea. Sunt dosare publice, la care trebuie să aibă acces orice cetăţean”, mai susţine Mihai Taşcă. Acum dacă vrei să vezi dosarul părinţilor, buneilor, străbunicilor trebuie să demonstrezi că eşti descendent cu toate adeverinţele de naştere, căsătorie, deces.

UNIMEDIA menționează că în Republica Moldova sunt actualmente circa 100 mii de victime ale deportărilor. Procesul de reabilitare continuă şi azi. Anumite documente nu s-au păstrat, altele au fost distruse, iar victimele sunt nevoite să meargă în judecată să dovedească că au fost supuse represiunilor politice.

Sursa: UNIMEDIASpaţiere de la stânga la dreapta

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: