Rusia să-și retragă armata și să nu-l mai susțină pe Smirnov

5 mai 2010
Preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, a cerut din nou Moscovei să-şi retragă trupele din Transnistria. Mihai Ghimpu a declarat, într-un interviu pentru ziarul rus, Kommersant, că anume prezența trupelor rusești la Tiraspol este unul dintre motivele care l-a determinat să nu meargă la Moscova, de Ziua Victoriei, la 9 mai.

Potrivit președintelui Ghimpu, Rusia trebuie să recunoască „în fapte” intergitatea teritorială a Republicii Moldova faţă de actuala situaţie, nu să îşi menţină armata pe teritoriul ei, continuând astfel „politica sovietică”.

Întrebat despre cum vede soluționarea conflictului transnistrean, Mihai Ghimpu a menționat că, în primul rând, Rusia ar trebui să-și retragă forțele armate din Transnistria. „Rusia trebuie să-și retragă armata și să îneceteze să-l susțină pe Smirnov. Noi am trecut prin durerea Prutului, acum avem altă durere - Nistru. Cine are nevoie de așa ceva?”, a adăugat Ghimpu.

În context, președintele Ghimpu a respins ideea soluţionării regimului transnistrean prin crearea unei federaţii sau confederaţii, problema fiind „una politică, și nu etnică”, a spus Ghimpu.

Președintele interimar al Republicii Moldova a mai menționat că, deşi iniţial a răspuns invitaţiei preşedintelui rus, Dmitri Medvedev, de a asista la parada de la Moscova, după decizia Alianţei pentru Integrare Europeană de a trimite la paradă militarii moldoveni, a decis să participe doar la summit-ul CSI, la 8 mai, însă nu şi la parada de 9 mai din capitala rusă. „Doar nu este un ordin, este o invitație. Suntem un stat independent. Important este că recunoaștem rolul victoriei armatei sovietice asupra fascismului”, a conchis președintele Ghimpu.

sursa: jurnal.md

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: