Un istoric evaluează datoria Rusiei faţă de R. Moldova la 28 mlrd. dolari

21 aprilie 2010

„Valoarea minimă a pagubelor produse de către ocupanţii sovietici în Moldova de la est de Prut, ca urmare a exterminărilor şi deportărilor, este egală cu 27,8 miliarde dolari SUA”, a declarat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, Veaceslav Stăvilă, doctor în ştiinţe istorice şi membru al Comisiei pentru studierea şi aprecierea regimului comunist totalitar din R. Moldova. Potrivit lui Stăvilă, această sumă include pagubele produse de exterminările şi deportările în masă organizate de sovietici. „În Ţările Baltice au activat comisii similare, de exemplu, Lituania şi-a evaluat paguba produsă de ocupaţia sovietică la 20 mlrd. dolari, iar Letonia la 18,5 mlrd. dolari. Când am aflat că există precedente, am contactat istoricii care au lucrat în comisiile Ţărilor Baltice. Cu ajutorul metodelor sugerate de ei, cât şi a celor cunoscute de unii economişti moldoveni, am ajuns la cifra de 27,8 mlrd. dolari”, a declarat presei istoricul Stăvilă.


La această sumă, el a ajuns după ce a evaluat pierderile celor 301 mii de victime. Istoricul a stabilit şi a luat în considerare vârsta medie a victimelor pe categorii - copii, deportaţi, morţi în război, morţi de foame; venitul mediu anual pe cap de locuitor pentru anul 1938, care constituia 76 de dolari; rata inflaţiei dolarului SUA în perioada respectivă; durata medie a vieţii locuitorilor spaţiului basarabean în 1938. Astfel, valoarea minimă reparatorie pentru o victimă este echivalentă cu 92.490 de dolari SUA.

Potrivit lui Stăvilă, cu aceşti bani, Republica Moldova ar putea fi asigurată cu gaze ruseşti pentru o perioadă de 85 de ani.


Ilinca Zara, stagiară la TIMPUL

1 comentarii:

Basrabeanu A. spunea...

Mai bine să nu ne jucăm cu datoriile față de RM, deoarece se știe bine, că Rusia nimănui n-o să ne plătească nimic. Amintițivă de tezaurul național român, care până în momentul de față se află tot în Rusia.

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: