Strămoșii noștri geto-daci au fost ”creștini” înaintea apariției creștinismului?

2 aprilie 2010
Afirmaţia prin care se susţine că populaţia Daciei era creştină încă dinaintea creştinismului nu trebuie luată doar ca simplă aserţiune, ci ca o recunoaştere de facto că pricipalele percepte religioase, precum şi modul de viaţă al geto-dacilor, iar apoi al populaţiilor străromâne, se încadrau perfect în doctrina creştină, încât aşa-numita creştinare a locuitorilor de la noi s-a făcut fără nicio asperitate. Iar ca un fapt caracteristic faţă de creştinismul nostru arhaic, nativ, va trebui să accentuăm creştinarea cu mult mai târzie a tuturor vecinilor noştri, „botezaţi” doar prin acte de guvernământ cu mult după noi. Iar asta, deoarece românii nu s-au „convertit” la creştinism la un anume moment – neputându-se pune astfel problema -, ci, convertirea lor s-a făcut cu totul pe nesimţite şi în timp, tocmai fiindcă ei erau „aproape creştini chiar înainte de creştinism.”

Să redăm câteva aspecte în sprijinul acestor afirmaţii de continuitate şi sincretism a religiilor. Cultul monoteist al lui Zamolxe, implicând şi credinţa în nemurire, a făcut marele pas către o „creştinare” aproape totală a geto-dacilor, accentuată apoi prin activităţi ale unor secte de factură eseniană -, ce au fost dovedite arheologic. În acest sens, o sumă de trăsături de apropiere, topite prin sincretism, ca şi prin complementarism, ne apar ca fiind lesne vizibile:

* Zamolxe şi Hristos au fost – ambii – divinităţi ale Luminii;

* Întoarcerea după trei ani a lui Zamolxe printre ai săi a fost destul de uşor înlocuită cu învierea după trei zile a lui Iisus Hristos printre creştini;

* Iniţierile pe care le practica Zamolxe au fost cu uşurinţă preluate de tainele practicate de creştini (în primul rând botezul şi euharistia);

* Bravura legendară a geto-dacilor pe câmpurile de luptă – mergând până la sacrificiul suprem – a fost înlocuită prin curajul nebunesc al primilor martiri creştini;

* Dreptatea absolută a zeului-rege a fost înlocuită prin morala creştină răscumpărătoare întru Hristos;

* Înţelepciunea bătrânilor obştii, înlocuită prin dragostea faţă de cei apropiaţi;

* Pătrunderea în cunoaşterea firii, prin meditaţii isihaste;

* Banchetele funerare, atunci când nu s-au menţinut, au fost înlocuite prin comuniunea euharistică şi prin agape;

* Scara ierarhică a marilor preoţi a fost înlocuită prin episcop, mitropolit şi patriarh.

Tot aşa de sigur poate fi faptul că ceea ce a topit vechea credinţă a daco-geţilor într-un creştinism timpuriu a fost ideea purităţii jertfei oferită lui Zamolxe ca Lumină, printr-o aceeaşi jertfă oferită lui Hristos ca Soare al Dreptăţii. Deşi mereu pusă în discuţie, religia geto-dacilor rămâne, totuşi, o problemă nerezolvată.

Silviu Dragomir

12 comentarii:

Daniel Moscalenco spunea...

Eu unul ma mindresc cu faptul ca noi ne treagem de la Daci.
Noi nu suntem urmasii Romei!!!

Octavian Racu spunea...

Aiureala masono-new-age-ista

Dragoș Galbur spunea...

Da cine-i acest Silviu Dragomir ?

shoshon spunea...

"Eu unul ma mindresc cu faptul ca noi ne treagem de la Daci.
Noi nu suntem urmasii Romei!!!" 100%, respect.
Ce tine de articol, cred ca stramosii si crestinismul sunt 2 lucruri diferite.

Daniel Moscalenco spunea...

Dragos, a fost un istoric român

Unknown spunea...

Strămoşii şi creştinismul sunt total legate iar ceea ce ţine de faptul că noi nu suntem urmaşii Romei pot zice doar următoarele: Băieţi, nu mai citiţi poveştile lui Savescu.

Tuburlui Mihai spunea...

Perfect de acord cu ce scrie in acest articol. Istoria trebuie aprofundata din mai multe surse, nu doar din cele ale invingatorilor. Intradevar noi nu suntem urmasii Romei cum gresit am invatat la scoala.

Sergiu spunea...

Istoria actuala, adica cea pe care invatam la scoala, defapt este minciuna!!!
Cei ce au creat miful despre romanizare dacilor, vroiau sa ascunda faptul ca DACIA era centrul Latinitatii!!!
Romanii au cucerit doar 30% din Dacia. Plus la toate au stapanit doar in perioada 106-271. Pai cum sa spun, dar mie personal nu prea vine a crede ca in timp de 165 de ani stapanirii Romei, Dacii au uitat limba cultura etc. si au devenit Romani....
Ardilenii au fost 1000 de ani sub stapanirea ungurilor, Moldova si Valahia 300 de ani sub Turcia, Basarabia 200 de ani sub Rusia. Dupa cum stie toata lumea noi avem Limba in care se vorbeste si in Transilvania si in Valahia si in Moldova dar si in Sudul si Nordul Basarabiei, Nordul Bucovinii, chiar si in Valea Timocului?!? Cum lamuriti acest lucru?
Dar daca sa vorbim despre Daci, cum puteti lamuri faptul ca noi si in prezent purtam haine populare dacice, dar si sarbatorile dacice, jocurile nationale ca Oina, aruncarea buzduganului, tranta, dansuri etc.. Cum putea sa fie pastrata toata cultura, traditia etc. dar limba sa dispara?
Dar si inca ceva, daca nu grisesc 70 din conducatorii Romei aufost Traci. Simbolul Romei Lupoaica, cel Dacic Lupu. Mi se pare ca ciniva incearca sa ascunda faptul ca Dacia era centru Latinitatii, si ca grafia latina si limba Romana defapt este limba si grafia Dacica!!!

Anonim spunea...

NOI SUNTEM URMASII ROMEI !!!

CACI 80% din limba română este provinienta latina, si numai 0,50% din daca, ganditi putin !!! Chiar daca negam asta, negam in limba latina, suntem latini-daci, asa corect !!!

Curbet Alexandru spunea...

"Creştin înaintea creştinismului" este un non-sens. Creştinismul nu înseamnă doar reguli şi concepţii teoretice. Creştinismul a apărut odată cu Domnul Isus, cu jerva Sa,odată cu încetarea jervelor, cu instaurarea Sfintei Părtăşanii, cu pogorârea Duhului Sfânt.
Vă rog să edidaţi articolul , sau să specificaţi că este doar o opinie (şi prezentaţi autorul opiniei) - nu vă bateţi joc de creştinism.
Şi eu mă mândresc că sunt un urmaş al dacilor, dar nu amestec dacii cu creştinii.
Apropo, sunt mândru că sunt creştin, tocmai de aceasta vă scriu.

Unknown spunea...

Alexandru, ai dreptate, toate ideile astea gen "exclusive - creştini înaintea creştinismului" preluate din mass-media consumistă, degradată şi pervertită nu fac decît să descriditeze acest site.

Dac spunea...

....daca le explicam ca suntem nemti,poate ne credeau,daca le explicam ca suntem francezi ,poate ne credeau,daca le explicam ca suntem italieni ,poate ne credeau ....dar aceste popoare au atins un nivel de la care nu mai au cum sa vada ''casa'' de unde au plecat.... Asa ca ei nu vor recunoaste in veci locatia leaganului civilizatiei. Romania a fost cindva DACIA ...cu un popor VERTICAL,ce nu isi tradau semenii...astazi,ce sa mai vorbim de verticalitate.....dai un leu si esti sef.
Adrian
DAC LIBER.

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: