Ortodoxia românească şi marasmul liberal

19 aprilie 2010
Presa liberală a declanşat un război dur împotriva campaniei de introducerea a obiectului „Bazele Ortodoxiei”. În unul din ultimele numere ale ziarului „Timpul”, Arcadie Gherasim, fost director al postului de radio „Antena C”, încearcă să asocieze în mod nereuşit Biserica Ortodoxă cu „imperialismul rus”, uitând, de fapt, că şi România este un stat ortodox. De ce românii basarabeni trebuie să renunţe la propria credinţă? Domnul Gherasim nu prezintă nici un fel de argument în acest sens. Dumnealui vorbeşte despre „război interconfesional”, „discriminare”, „încălcarea drepturilor omului”, fără a face un efort pentru a afla că obiectul urmează să fie obligatoriu pentru programul şcolar, dar opţional pentru elevi, că studierea istoriei ortodoxiei nu reprezintă neapărat o lecţie de catehizare, ci şi o lecţie de istorie a culturii medievale bizantine şi româneşti, lucru care lipseşte, din păcate, din educaţia noastră naţională. Desigur, de unde poate să ştie toate acestea un individ crescut în spiritul şcolii sovietice?

Întru-totul este prostească afirmaţia despre „pericolul unor conflicte intercofesionale”. Să mori de râs, nu alta! Despre ce „război interconfesional” poate fi vorba într-un stat cu o populaţie omogenă din punct de vedere confesional? Cu cine se vor lupta moldovenii? Cu extratereştrii? Desigur, există comunităţi de baptişti şi iehovişti, însă numărul acestora este nesemnificativ, respectiv, nu poate produce conflicte interconfesionale.

Nu sunt nici eu de acord cu organizarea refendumului, din mai multe considerente, dar sunt convins că introducerea obiectului „Bazele Ortodoxiei” este absolut necesară pentru consolidarea identităţii româneşti în Basarabia. Este o necesitate a vremurilor în care trăim.

Gherasim aminteşte că educaţia religioasă era obligatorie în Imperiul Rus până în 1917. Corect, până la venirea comuniştilor în Rusia a existat o educaţie religioasă, la fel cum a existat şi în România până în 1947. Mai mult decât atât, în şcoala românească interbelică, educaţia religioasă era considerată una din cele mai importante. Fără ortodoxie nu poate exista românism, ci doar demagogie, populism şi antiromânism. Atacând perfid şi manipulatoriu ortodoxia, Gherasim atacă însăşi spiritualitatea românească, continuând direcţia ideologică a Partidului Comunist din URSS şi România. Anume oamenii cu mentalitatea comunisto-liberală, ca Arcadie Gherasim, sunt adevăraţii duşmani ai românismului, pentru că nu îl atacă frontal, ci încearcă să-l surpe de la rădăcini. Cine sunt românii fără ortodoxie? Păgâni? Aşa ne vor liberalii?

Pentru ce a luptat Ştefan cel Mare, pentru ce a murit familia Brâncoveanu?

PS: utilizarea noţiunii de „inchiziţie” dă dovadă de slăbiciune intelectuală. „Inchiziţia” nu a existat niciodată în Biserica Ortodoxă, fiind o invenţie a occidentului.

autor: Octavian Racu

8 comentarii:

Ion spunea...

Ei or demonstra ca si Stefan cel Mare si Brancobeanu au luptat pentru democratie :)
Cand Brancoveanu a mers la moarte in urma fiilor sai caatare el nu a facut-o pentru credinta ortodoxa ci pentru drepturile omului, valorile europene , drepturile minoritatilor sexuale , doctrina liberala , si instaurarea unei democratii durabile. Ei degrab asta au sa ne spuna direct nu pe inconjurate

Ion spunea...

nici o diferenta intre comunisti si liberali , aducetiva aminte cum Voronin a declarat ca Iisus a fost primu comunist , aceas linie este dusa si de actualii o ramas sa iasa careva liberast sa declare ca cacatare Hristos nu o fost comunist cum zicea Voronin ci era liberal si democrat si respecta intocmai drepturile omului si directivele de la Bruxel.

pestisorul albastru spunea...

"Fără ortodoxie nu poate exista românism, ci doar demagogie, populism şi antiromânism." - nu e prea tare spus?!! Si ce inseamna rominism? - cumva vre- miscare ceva? Stiu, ca exista poporul romnăn, particica a carui ma consider indiferent de credinta mea, pe care n-o afisez si n-o impun nimanu-i!!! "Demagogie" este sa asociezi ortodoxia cu poporul romăn. Alte nationalitati, care sunt de religie ortodoxa, ei ce sunt - "romanisti"?!!Acuma, sa vad, daca publici...

Dragoș Galbur spunea...

animalisimus cersenin, atit timp cit scrii "rominism" apoi poti muri asteptind raspunsul la intrebarea-ti

Octavian Racu spunea...

Poţi creşte un copac într-un sol nefertil? Românismul este legat strâns de ortodoxie. Ortodoxia este solul din care românismul culege seva. Eliminaţi Biserica şi neamul românesc va dispărea. Nu îmi spuneţi că există limba literară, statul modern, stema, tricolorul bla, bla, bla - toate astea sunt doar nişte invenţii ale secolului XIX, până atunci, Biserica Ortodoxă a fost unica forma de supravieţuire a poporului român.
Priviţi la comunişti, atei, satanişti, iehovişti, baptişti, catolici, homosexuali, pot fi ei numiţit "români"? Ei nu gândesc, nu simt româneşte. Da, poate unii din ei îşi atribui numele de "român", dar a te numi "român" încă nu înseamnă să fii român.
Casa de nebuni e plină de Napoleoni, dar nimeni din ei nu este împărat al Franţei.

pestisorul albastru spunea...

Dragoş Galbur, e o gesala mecanica, care, chiar nu influenteaza esenta lucrurilor; se fac pe aici greseli mai grave, de gindire de exemplu -motiv pentru discutie :)
Octavian Racu, "Priviţi la comunişti, atei, satanişti, iehovişti, baptişti, catolici, homosexuali, pot fi ei numiţit "români"?"- acestea exista si in alte tari profund ortodoxse.
"Ei nu gândesc, nu simt româneşte." - nu stiam, ca ratiunea suprema e sa gindesi romaneste; credeam, ca important e sa gindesti OMENESTE, iniferent de esti roman, grec, indian sau papuas. Da, si numele de roman nu se atribue - este o identitate a unui numar de indivizi cu origini comune, ce constitue o natiune, un popor. Iata, patriotizmul - da; poti sa-ti atribui numele de patriot al tarii, neamului tau, dar sa fii cu totul altseva...

Octavian Racu spunea...

cersenin, "a gândi omeneşte" ce înseamnă? Ficare civilizaţie, etnos înţelege în felul său "omenia". Aşa cum nu există oameni în afara realităţii etnice (orice ar declara) nu există noţiunea de gândi "omeneşte" în afara etnosului.
Poate te-ai referit la gândirea care corespunde "declaraţiei universale ale drepturilor omului", însă aceasta nu are nimic cu ceea ce se înţelege prin "omenesc".

pestisorul albastru spunea...

m-am gindit la persoanele, care au in arborele lor genealogic 5-7 nationalitati incrucisate; ele cu ce etnie se identifica?

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: