Kîrghistan: Ciocniri violente între opoziţie şi poliție

7 aprilie 2010
Peste trei miii de manifestanţi ai opoziţiei din Kârgâzstan participă la un marş spre sediul preşedinţiei Kârgâzstanului, în Bişkek, unde în cursul zilei au avut loc ciocniri cu forţele de ordine, relatează romania-actualitati.ro, cu referire la AFP. Protestatarii, care solicită demiterea preşedintelui, au pornit de la sediul principalei mişcări de opoziţie, unde au intrat într-o altercaţie cu poliţiştii şi s-au îndreptat spre administraţia prezidenţială din centrul oraşului. Un corespondent AFP a afirmat că a auzit focuri de armă automată, neputând să-şi dea seama dacă a fost folosită muniţie de război. Manifestanţii au reuşit să captureze mai multe vehicule blindate ale poliţiei.


Opozanţii preşedintelui kârgâz, Kurmanbek Bakiev, au făcut apel la susţinătorii lor pentru a manifesta în toată ţara. Primele incidente s-au produs marţi, când sute de protestatari au pătruns în sediul administraţiei regionale din oraşul Talas, situat în nord-vestul ţării.

Evenimente similare au avut loc în oraşul Narin, din centrul Kârgâzstanului. Rusia a cerut guvernului kârgâz să nu recurgă la forţă împotriva manifestanţilor opoziţiei, potrivit declarației adjunctului ministrului rus de Externe, Grigori Karasin.

Poliţiştii au făcut uz de grenade asurzitoare şi de gaze lacrimogene asupra manifestanţilor. În schimb, protestatarii au aruncat cu pietre şi au avariat vehiculele forţelor de ordine cu ajutorul bâtelor. Potrivit corespondentului AFP, poliţiştii s-au retras, refugiindu-se în clădirile din apropiere.

Trei lideri ai opoziţiei kârgâze, printre care şi un fost candidat la alegerile prezidenţiale, au fost reţinuţi şi inculpaţi pentru "crime grave", a anunţat procurorul-şef al Kârgâzstanului.

Preşedintele Bakiev a ajuns la putere în urmă cu cinci ani, după o revoluţie violentă, promiţând să democratizeze Kârgâzstanul. Ulterior, cei mai mulţi dintre aliaţii săi s-au alăturat opoziţiei, acuzându-l pe preşedinte de nepotism şi de tendinţe autoritare.
jurnal.md

3 comentarii:

Igor Caraman spunea...

looool are ceva această zi în sine ))

Otilia spunea...

Cine știe ce regim au ei acolo

Anonim spunea...

Bravo !!! sa saturat lumea de conunism si dictatura !!!

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: