”Ce facem noi cand românii conduc Moldova?”

27 aprilie 2010
"Nu merg la Parada Victoriei de la Moscova. Ce sa caute invinsii acolo?". Declaratia ii apartine lui Mihai Ghimpu, presedintele interimar al Republicii Moldova. E declaratia unui om care se simte roman si nu se sfieste sa o arate si cu aceasta ocazie. Pentru ca "invinsii" erau romanii, dat fiind ca Republica Moldova nu exista ca stat pe vremea victoriei URSS din al Doilea Razboi Mondial. La randul sau, premierul Vlad Filat e si el un adept al unirii cu Romania. Pentru prima data de la inceputul anilor '90, statul de peste Prut e condus de forte pro-romanesti, chiar daca intr-o alianta constrangatoare cu partide mult mai reticente fata de noi. Oricum ar fi, asta e o oportunitate de aur pentru Romania. Oportunitatea de a reinnoda o legatura rupta de ani buni. Cum s-o facem?


Romania absenta

Adevarul gol-golut e ca Romania absenteaza din Republica Moldova. Adica tocmai in locul in care am avea cele mai multe motive sa fie prezenta, dat fiind ca 80% din populatie e romaneasca. Si, totusi, acolo televiziunile romanesti sunt mult in spatele celor de limba rusa.

Incluzand aici TVR, care ajunge in mai putine colturi ale R. Moldova decat unele canale rusesti obscure. Apoi, prezenta economica e si ea neglijabila. Rusii si ucrainenii detin si aici fara probleme suprematia.

Prezenta culturala e la acelasi nivel, intr-o tara care, orice ar spune cineva, are o mostenire culturala romaneasca. Chiar si cel mai simplu ajutor pe care li-l putem oferi basarabenilor, adica un tratament mai decent in ambasada si consulatele romanesti, e de fapt o mare bataie de joc.

Oricine are prieteni basarabeni poate afla cam cum sunt tratati ei acolo si, mai ales, cum incompetenta functionarilor le consuma timpul, nervii si economiile. Toate astea intr-o tara pe care multi cetateni romani ar vrea-o parte a Romaniei.

E adevarat, ultimii ani au adus o politica orientata mult mai mult spre Republica Moldova. Cetatenia pe care au primit-o multi dintre moldoveni sau creditul de 100 de milioane de euro pe care li l-a acordat Guvernul Boc conteaza si ele.

Poate conteaza si faptul ca ii sprijinim pentru integrarea in UE, desi mai au cel putin un deceniu pana cand sa mai aiba macar sansa de a deschide negocierile de aderare. Studentii basarabeni care studiaza in Romania sunt de asemenea importanti pentru apropierea pe care ne-o dorim.

Toate astea au insa un efect superficial daca Romania nu lupta mai mult pentru mintile si sufletele imensei majoritati romanesti din Basarabia. Care acum e derutata si nu mai are mari asteptari din partea unei Romanii care pare ca isi aduce prea putin aminte de ea.

Cursul pe care l-au urmat in ultimul an relatiile nu e deloc rau, insa e prea putin. Daca liderii Romaniei vor intr-adevar o apropiere de cei de-o limba cu noi, trebuie sa ia masuri. Sa faca in asa fel incat sa fim prezenti pe toate planurile in R. Moldova.

Sa aratam ca n-am uitat Basarabia si ca putem face mai mult decat sa oferim mici ajutoare economice sau sprijin politic. Declaratiile nu ne vor apropia foarte mult de populatia moldoveana. Investitiile masive acolo, prezenta televiziunilor romanesti si reamintirea prin toate mijloacele a culturii noastre comune o vor face insa. Si sa nu uitam de readucerea in discutia publica din Romania a temei numite Republica Moldova, care in ultimii ani a aparut doar cu ocazia revoltelor de la Chisinau.

Daca nu acum, cand?

Ocazia e perfecta acum, cand premierul si presedintele sunt romani declarati. Pentru ca nu se stie ce se va intampla in viitor. Partidul Comunistilor, visceral antiroman, nu e defel mort si ingropat, ci e inca cel mai puternic partid al tarii.

Chiar si partenerul de guvernare al partidelor pro-romanesti PL si PLDM, adica PD-ul lui Marian Lupu, nu e deloc inclinat spre o relatie privilegiata cu Romania, chiar daca e un tip echilibrat si nu a afisat vreodata stridenta antiromaneasca precum liderul comunist Voronin.

La cum arata lucrurile la ora actuala, Lupu are toate sansele sa devina viitorul presedinte al Republicii Moldova. Desi nu e o tragedie pentru Romania, nu e chiar cea mai buna varianta, dat fiind ca economistul cu studii la Moscova are relatii stranse cu Rusia.

Din toate aceste motive, Romania trebuie sa miste cumva lucrurile acum. In ce directie se stie. Nu se stie insa daca vom avea capacitatea sau vointa s-o facem cum trebuie. Daca nu, vom bifa inca o ocazie ratata de a ne apropia Basarabia. Si mai ales pe basarabeni.

Autor: Lucian Lumezeanu
Sursa: Ziare.com

2 comentarii:

Dmitrii Prohnitki spunea...

Eu cred ca cel mai potrivit moment a trecut deja... sa fi facut treaba primul parlament era sa fie sustinut de populatie dar si de comunitatea internationala. Acum e deja tirziu, si ceia ce declara guvernantii nostri e doar demagogie pentru cei ce mai spera la unire. Nu cred ca acelasi Ghimpu se va refuza de fotoliul sau, daca nu e asa dece nu o face?

mircea spunea...

pe ghimpu l-am auzit si vazut sa spuna ca e roman pe filat NU .

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: