Să mă cac pe articolul 13 din constituția Republicii Moldova

4 martie 2010
Preluat pe hotnews.md
Mâine mi-a promis un coleg că-mi face rost de cărțulia aia mică, cu constituția Moldovei. Am ținut mult s-o am la îndemână, ca să pot rupe filele unde este descris articolul 13 (pentru o cauză fiziologică). Aduc aminte tuturor, articolul 13 din constituție zice:

Articolul 13: Limba de stat, functionarea celorlalte limbi.
1. Limba de stat a Republicii Moldova este limba moldoveneasca functionind pe baza grafiei latine.
2. Statul recunoaste si protejeaza dreptul la pastrarea, la dezvoltarea si la functionarea limbii ruse si a altor limbi vorbite pe teritoriul tarii.
3. Statul faciliteaza studierea limbilor de circulatie internationala.
4. Modul de functionare a limbilor pe teritoriul Republicii Moldova se stabileste prin lege organica.

Arestați-mă, împușcați-mă sau alungați-mă din țara asta că nu mai respect constituția demonstrativ. Da, Patria mea este Republica Moldova, aici m-am născut și sunt cetățean al aceste țări. Sunt originar din Bălți și vreau dreptate, da, sună extrem de naiv, dar asta îmi doresc. De ce statul căruia îi plătesc impozitele și pe care-l ador, îmi impune mie și la restul concetățenilor mei o constituție înmuiată în formalină și care nu este respectată, anume la Bălți, căci acolo mă interesează pe mine cel mai mult. De ce dracu dacă se spune că-i moldovenească (română) limba apoi nu se respectă de oficialii de stat? De ce se permite ca anumiți păgâni precum deputatul Mișin să vorbească în parlamentul moldovenesc în limba rusă? De ce în primăria de la Bălți se vorbește exclusiv în rusă. De ce nu se amendează, mustrează, concediază ? Unde-i dreptatea în Moldova? Vă zic, la coada vacii, acolo unde stă și constituția. Cum am mai menționat în alte articole, de ce nu merg ăștia de la Chișinău, excepție Lupu, la Bălți ? Pentru că la Bălți e o altă guvernare, încă cea comunistă, se vorbește doar rusa, poate fac și autonomie degrabă? Nu vreau să se vorbească rusa la ședințele consiliului municipal Bălți, am dreptul să nu vreau pentru că trăiesc în Bălți și vorbesc limba de stat. Sunt cu ambele mâini și ambele picioare pro ca domnul președinte Ghimpu să modifice constituția asta igienică de acum. Nu mă intereseaza absolut ce articole vor exista acolo, mă intereseaza doar ca articolul despre limbă să fie unul clar și drastnic, să fie scris negru pe alb - limba română, cine nu respectă amendă sau afară ! Priviți mai jos o ședință de la consiliul municipal Bălți și o să înțelegeți ce mă doare pe mine, fiind bălțean, parcă-i la ferma de porci, numai în rusă se vorbește!


Totuși se merită de luptat în continuare ! Pentru început haideți să schimbăm constituția și să impunem societatea să o respecte, în special demnitarii publici.

31 comentarii:

Igor Caraman spunea...

ha-ha-ha, e bun, bravo !

Limba romana - unica stapina !

Anonim spunea...

Dragos, daca se modifica constitutia cu ce-o sa te stergi ?

Dragoș Galbur spunea...

Cu asta veche )) fac mai mult xeroxuri ))

Olga Bornescu spunea...

Se duce de râpă complet Bălțul, trebuie de făcut ceva, dar ce nu știu.

Anonim spunea...

ho ho ho , ia uitativa ce este aici : http://jurnaltv.md/#73971&20100304&73978&&3610&3595&3600

:D

Ivan Goncearuc spunea...

Tak, cui ii apartine titlul?

Dragoș Galbur spunea...

mie, de ce?

Anonim spunea...

bai, sa te caci pe constitutie e ca si cum te-ai caca pe trapelul si stema nationala, pe imm...Limba nu va deveni mai romana daca va fi consfiintita prin contitutie :)

Dragoș Galbur spunea...

da da da si pe stema ma caca, tricolorul meu e romanesc, albastru, galben si rosu, fara steme sau alte vraghii pe el, imnul meu sub care m-am nascut este Desteapta-te Romane !

Anonim spunea...

sa stii ca de propriile cuvinte e mai greu sa te dezici...va veni timpul cand vei regreta toate iesirile astea adolescentine, absolut ridicole! Cand te caci pe imn e ca si cum te-ai caca pe Mateevici si cand vreai sa te stergi la fund cu drapelul si stema e ca si cum te-ai sterge la fund cu tricolorul, pentru ca in realitate nu e nici o diferenta intre aceste elemente...toate fiind romanesti, inclusiv stema care ale caror elemente pot fi regasite in stemele moldovei, tarii romanesti. Daca vei depune un efort minim vei constata ca toate elementele din stema RM sunt preluate din stemele tarilor romanesti(bourul, steaua, semiluna, trandafirul cu 5 petale, acvila, crucea, sceptrul)...e cazul sa scrii sa aduci scuze publice pentru ca ai scuipat acum pe stema, drapelul si imnul romanesc...

Anonim spunea...

iar Mateevici, blegule, a fost un Mare Roman...

Dragoș Galbur spunea...

Oaio... daca te holbezi observi ca titlul suna asa: ”Să mă cac pe articolul 13 din constituția Republicii Moldova”. Deci mă refeream la art cu limba si nu altceva, că nu mă interesează pe mine punctele din constituție. Tu deja aiurești văd că, desfășori și expui precum vrei cele relatate de mine.

PS: nu-ți place, nu citi !

Dragoș Galbur spunea...

Nu am de ce sa-mi cer scuze, eu cind m-am nascut nu era stema, asa ca mi-i in fes de dinsa... Al meu tricolo arata asa:
http://ciobanita.files.wordpress.com/2009/08/tricolor.jpg

Anonim spunea...

bai plugarule, ai declarat mai sus ca te caci pe tot: stema, imn, mateevici...adica tot ce-i romanesc..
"da da da si pe stema ma cac...imnul meu sub care m-am nascut este Desteapta-te Romane"
deci:
1) te-ai nascut sub imnul si drapelul RSSM (oaie)
2) imnul care este in vigoare(limba noastra) aduce un omagiu limbii romane:
"...Să ridice slava-n ceruri,
Să ne spiue-n hram şi-acasă
Veşnicele adevăruri.
Limba noastra-i limbă sfânta..."
3)stema este una de origine romaneasca!
4) tu plugusor nici idee nu ai ca si Romania are stema :)

Dragoș Galbur spunea...

măta te-o fătat la sapă dacă zici așa, ești un dobitoc și cred că mă invidiezi că sunt mai deștept ca tine și e evident faptul !

Igor Caraman spunea...

atotștiutorul anonim, marș vagabondule de aici, măcar dacă ai fi bărbat și ți-ai scri datele...

Anonim spunea...

e o replica rusinoasa: "mă invidiezi că sunt mai deștept ca tine" :)), asta-i tot ce poti spune? "mă invidiezi că sunt mai deștept ca tine" :)). Ti-am argumentat mai sus ca ai scuipat in tot ce-i romanesc prin definitie. Replica ta e una tiganeasca pentru ca doar tiganii injura de masa :)
@igor caraman, ma cac in barbatia ta si in datele tale personale:)

Dragoș Galbur spunea...

:) tare prostănac mai ești !

Anonim spunea...

Argumenteaza! Eu am explicat unde consider ca ai gresit! Sau poate nu esti in stare sa oferi o explicatie rationala? Raspunsul "eu nu discut cu anonimii" este previzibil si ridicol...

Dragoș Galbur spunea...

Argumentez - esti un prost !

Anonim spunea...

...Referitor la articol sunt de acord. Dar, mai Dragose Galbur (scuze-ma restu' care sunt de acord cu tine) chiar esti prost... te doare inima? de doare-n cur!!! ultima data la usa cortului am auzit asa expresii. Pentru care limba te lupti tu? pentru acea limba cu (virgula) care te exprimi??? ...apoi da-mi voie sa ma (ce-ai zis tu) eu in limba care preferi tu sa o vorbesti! Toata stima si respectul pentru cei care inteleg ce vreau sa spun... (alt necunoscut)

Anonim spunea...

pentru limba baltiana lupta, sau de balta...
stai sa-i vezi replica de varf : ca e din balti acolo unde e mai multa mizerie decat in restul tarii, ca nu a avut parte de prea multa carte romaneasca, ca a fost inconjurat de rusofoni...previzibil

Dragoș Galbur spunea...

Sa mi-o sugeti mancurtilor ! Baltiul e cel mai frumos oras din tara asta ! Iar oamenii is de 1000 de ori mai buni ca in Chisinau. Sunteti niste mizerii fara de demnitate, nu existati !

Anonim spunea...

n-am zis ca nu e frumos...si totusi inafara de injurii si limbaj de balta(plural balti) nu ai invocat nici un argument rational. Concluzia e ca iti dai seama de greseala impardonabila iar data viitoare iti vei cenzura gandurile badaranesti inainte de a te caca pe tricolorul si imnul romanesc :)

Dragoș Galbur spunea...

hai fii serios fetito ))

Alin spunea...

Mai oameni buni, dragi romani moldoveni, va rog frumos nu va mai certati din cauza unor detalii, chestiuni minore in fapt. Trebuie sa fim uniti si puternici pentru a putea razbi in fata acestei lumi in care suntem inconjurati doar de dusmani. Numai impreuna vom putea realiza Unirea, vom putea realiza un stat mai puternic, cu o economie infloritoare, si intr-un final un trai mai bun pentru toti. Va doresc multa sanatate si sicere urari de bine de dincolo de raul Prut

Anonim spunea...

Chestiunile ce tin de simbolica nationala nu sunt deloc minore. Cel care nu-si cinsteste imnul, trapelul sau poetii nemuritori ai neamului nostru, nu-si va dori niciodata unirea si atunci cand realizarea idealului national va fi aproape, vom fi rapusi prin tradare tot de ei...

Anonim spunea...

Igor Ciuru, consilier in Consiliul Municipal Balti, vorbeste romana.

Ionuţ spunea...

Măi oameni....
Văd dispute între oameni din localităţi diferite...
Cred că şi la noi (România) există fel şi fel de nemulţumiri între românii din capitală şi cei din alte localităţi.
Dar să lăsăm cearta asta. Am citit articolul şi sunt perfect deacord... Limba română este limbă de stat? Limbă oficială? DA! Păi atunci nici un oficial (OFICIAL, am zis) NU are dreptul să se adreseze naţiunii (prin parlamentul care reprezintă naţiunea) în ALTĂ limbă decât în limba oficială a statului. În cel mai rău caz poate să se adreseze într-o limbă de circulaţie internaţională asta în cazul în care sedinţa este de aşa natură.
Nici o primărie de pe teritoriul României şi Republicii Moldova NU are dreptul să redacteze, să se adreseze unui cetăţean într-un cadru OFICIAL în ALTĂ limbă decât limba română.

Unknown spunea...

О микэ репетате ку дате историче,пентру ымбогэциря женералэ де куноштинце а луй галбур ши алтор алде ел:

Денумиря де ромын,лимбэ ромынэ (адикэ суб ачест лингвоним) а фост елаборатэ де лингвиштий трансилвэнень прин сек.18 , ка сэ фие идентификатэ ши рекуноскутэ офичиал ын Валахия.Сэ ну уйтэм,кэ ынкэ пе атунчя кнезатул лор ера сепарат де кнезатул Молдовей ши дечь, авяу ши ей невое де врео денумире апарте!
Ынсушь Гарабец Ибрэиляну ,скриитор ромын , а рекуноскут ын а.1909,кэ мама лимбий ромыне - есте ЛИМБА МОЛДОВЕНЯСКЭ.

Ши лингвонимул лимба молдовеняскэ (ку графия кириликэ) , ынкэ (!) де прин аний 1500 - ынсемна фундаментул конштиинцей национале а молдовенилор.
Потривит режиструлуй алкэтуит де ун библиотекар нямц,ап принтре кэрциле домнулуй Молдовей П.Шкиопу (а.1591) ера ши картя библикэ Псалмий - Psalter Davits aus den schlavonischen in die moldavische Sprach gezogen ; адикэ - Псалтиря луй Давид традусэ дин лимба славэ ын лимба молдовеняскэ.

Кэлэторинд прин Италия,И.В.Гёте нота ( ын 13.06.1787 ) кэ а асистат ла о сератэ,унде "врео 30 де семинаришть речитяу поезий фиекаре ын лимба луй матернэ:...туркэ,молдовеняскэ,елинэ,персанэ,армянэ".

Яр ын а.1719 италиянул Силвестро Амелио едитязэ ла Рома Vocabulario italiano-moldavo... Е фоарте пуцин пробабил,ка ачел кэртурар кыт ш.а. сэ фи фост едитат кэрць (костиситоаре ла ачя време) ын врео лимбэ неекзистентэ...

Астфел се конфирмэ рэспындиря ын Еуропа,ынкэ де прин секолеле 16 шамд - лингвонимул лимба молдовеняскэ.
Яр филологул ромын Jacques Byck а спус ын а.1954 : "Де кынд екзистэ молдованул,де атунчь е ши лимба молдовеняскэ".

Сау поате карева се гэсеште май дештепт, ши пуне ла ындоялэ тот тезаурул попорулуй молдовенеск,ку о векиме де минимум 650 ань? Сау поате чинева аре бине дефинит вреун шаблон ( жен ка ын математикэ формуле пречисе) прин каре сэ стабиляскэ ел сингурел (сау ку врео шайкэ анумитэ де тылхарь спиритуаль) дрептул вреунуй попор ла екзистенцэ!?

Май деграбэ проблема ну-й ын денумиря лингвонимулуй,чи ын ура валахилор тимп де секоле - фацэ де попорул молдовенеск.История ачаста о конфирмэ.

mima spunea...

Oameni buni!! Constitutia a fost scrisa/publicata atunci cind comunistii erau la putere!!!anume atunci cind era trecerea asta de la comunism la independenta asa ca calm down! limba noastra este limba romana" si #punct!

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: