România şi Moldova îşi înfrăţesc radarele aeriene

30 martie 2010
În cadrul primei vizite după zece ani a unui ministru al Apărării de peste Prut, oficialii români şi moldoveni au decis să se informeze reciproc despre zborurile militare în apropierea frontierei şi au luat în discuţie crearea unui batalion mixt româno-moldovean. Miniştrii român şi moldovean ai Apărării au semnat luni un protocol de colaborare între forţele aeriene militare ale celor două ţări, care vizează informarea reciprocă despre zborurile aeronavelor militare în spaţiul aerian din apropierea frontierei dintre cele două state, schimbul de date radar, acordarea reciprocă de ajutor echipajelor aeronavelor militare aflate în pericol în spaţiul aerian din apropierea frontierei şi participarea la activităţi comune.

Oficialii au discutat, de asemenea, despre asistenţa acordată de România în domeniul învăţământului militar, concretizată prin faptul că, în anul academic 2009-2010, 37 de studenţi din Republica Moldova frecventează diferite cursuri în instituţii militare de învăţământ din România, se arată în comunicatul MApN.

Ministrul român al Apărării, Gabriel Oprea, s-a întâlnit luni, la sediul MApN, cu ministrul Apărării al Republicii Moldova, Vitalie Marinuţă, aflat în vizită oficială de două zile în România împreună cu o delegaţie militară, informează un comunicat MApN.

Aceasta este prima vizită a unui ministru moldovean al Apărării în România după zece ani.

Referitor la propunerea partenerului din Republica Moldova de creare a unui batalion mixt, cele două părţi Spaţiere de la stânga la dreaptaau apreciat că iniţiativa ar putea constitui un sprijin real în îmbunătăţirea relaţiilor dintre cele două state şi au agreat faptul că este necesară o analiză aprofundată a elementelor practice care să permită punerea sa în aplicare.

Vitalie Marinuţă, 40 de ani, a absolvit studiile postuniversitare la Şcoala Navală din Monterey, California, şi a fost ofiţer pentru planificare politico-militară la Comandamentul Central al SUA, în perioada 2005-2006. Recent, el a făcut aluzie la posibila aderare a Moldovei la NATO şi la trimiterea unor militari moldoveni în Afganistan, iritând deputaţii comunişti de la Chişinău, care au cerut demiterea sa. Marinuţă a fost propus pentru portofoliul Apărării de Partidul Liberal din Moldova.

Sursa: Cotidianul

5 comentarii:

Dragoș Galbur spunea...

vad ultima vreme mai multe colaborari intre MD si RO, ma bucura faptul, o apropiere evidenta se observa ))

Stealth spunea...

incetu cu incetu se topesc cu totul ghetzarii!!! da comunistii nu au altceva decit sa se innece in propria lor prostie!!!

Dragoș Galbur spunea...

da da, referitor la articolul dat, ce aviatie are Moldova? 3 cucuruznicuri la Marculesti ? )) De fapt, n-as fi impotriva Romania sa ne impinga vreo 20 de avioane, macar asa mai vechisoare ))

Stealth spunea...

mai Dragos, ma ufla risu de cucuruznicurile noastre! da, ar fi bine si altceva sa ne dea, ceva mai multa mine la moldovenii nostri! iaka asta ar fi ceva, dar e irealizabil din pacate!!!

Stealth spunea...

minte! am scapat o litera!!!

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: