Membrii Sfatului Ţării comemoraţi la Chişinău

27 martie 2010
Politicieni, istorici, scriitori şi oameni de cultură au depus astăzi flori la mormintele deputaţilor Sfatului Ţării, care, acum 92 de ani, la 27 martie 1918, au votat Unirea Basarabiei cu România. În această zi, pe cele 10 morminte ale deputaţilor, despre care se mai ştie că sunt în Cimitirul Central din Chişinău din str. Armenească, un grup de tineri care îngrijesc de ele, au pus harta României Mari şi date biografice despre fiecare dintre aceştia.


Constantin Jardan-Botnaru, unul din tineri, spune că în Cimitirul Central se ştie doar despre 10 morminte ale deputaţilor Sfatului Ţării şi că altele 4 au fost distruse, atunci când a fost construit memorialul „Eternitate”, alături de cimitir.

Pentru scriitorul Nicolae Dabija Unirea de la 27 martie 1918 este cea mai mare sărbătoare a neamului românesc . „Noi şi acum aşteptăm un alt 27 martie, care ştiu că ne este dat de sus. Nu se poate ca minciuna şi neadevărul să fie mult timp în capul mesei”, a spus Nicolae Dabija.

Preşedintele Asociaţiei cetăţenilor români din Republica Moldova, Constantin Lazăr, spune că observă un spirit deosebit al românilor basarabeni în această zi. „Să ne asumăm trecutul, care are valori. Doamne ajută şi numai bine”, a spus Constantin Lazăr şi şi-a făcut semnul crucii.

Istoricul şi viceprim-ministrul Ion Negrei spune că ziua de 27 martie a devenit peste ani o tradiţie de aniversare, dar a mai spus că este o temă actuală. „Actul Unirii a fost unul de integrare a spaţiului dintre Prut şi Nistru la Europa. Un asemenea obiectiv îl are astăzi şi Alianţa pentru Integrarea Europeană, aflată la guvernare, cel de integrare al Republicii Moldova în UE”, a declarat Ion Negrei.

Potrivit istoricului Mihai Taşcă, la 27 martie 1918, din totalul celor prezenţi la şedinţa Sfatului Ţării, 86 de deputaţi au votat pentru Unirea Basarabiei cu România, 3 au votat împotrivă, 36 s-au abţinut, iar 13 au lipsit de la şedinţă.

De ziua Unirii, la Chişinău au loc mai multe manifestări. După depuneri de flori la cimitir, cei prezenţi au mers la tedeumul la Mitropolia Basarabiei, oficiat de către un sobor de preoţi şi ÎPS Petru.

Autor: Info-Prim Neo
Sursa: info-prim.md

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: