De ce (n-)am făcut unirea?

18 martie 2010
Se spune că odată ilustrul om politic al Romei antice Cato cel Bătrân, întâlnindu-se cu un prieten, a fost întrebat cu indignare de ultimul, cum e posibil ca el, o personalitate marcantă a Republicii Romane, să nu aibă o statuie în Panteon, pe când o mulţime de mediocrităţi se bucură de această onoare. Cato zâmbi şi răspunse simplu că preferă ca romanii să se întrebe de ce nu are statuie decât de ce are. În contextul schimbărilor din sfera politică de la Chişinău şi mai ales în cel al realegerii lui Traian Băsescu în funcţia supremă la Cotroceni, se vorbeşte tot mai des despre o eventuală unire.
Despre ce unire să fie vorba când, aşa cum punctează şi Vasile Ernu în „Ultimii eretici ai Imperiului”, noi nu suntem receptaţi corect geografic de către unii români. Este vorba de „complexul Siberia” sau mai degrabă de „complexul Siberian” al geografiei. „Tot ce e dincolo de Prut e „undeva în Siberia”, „la dracu-n praznic”. Chişinăul, care este doar la 100 de km de hotarul românesc, e plasat în geografia mentalului colectiv în fundul Siberiei. În primii ani de studenţie, eram întrebat mereu dacă la noi este frig”.
Personal, mă simt aproape de România, pe care am cunoscut-o din cărţi, din manualele de istorie şi din povestirile bunicului meu şi mai puţin aproape de România manelizată, care încet, dar sigur, se „rromânizează” tot mai mult. Curios este aici şi de ce patriotismul studenţilor basarabeni se „topeşte” din moment ce aceştia ancorează în realitatea românească.
Consider că nu este nici cazul şi nici timpul să vorbim despre unire. Unirea trebuie să rămână pentru noi, cei din stânga Prutului, un ideal care să ne motiveze să progresăm şi de ce nu, peste 15-20 de ani, să reuşim să egalăm şi, eventual, să depăşim România din punct de vedere economic. Doar atunci când şi România îşi va dori această unire, când nu va mai vedea în noi o cărămidă ce le atârnă de picioare şi când noi, basarabenii, nu ne vom mai teme a fi consideraţi de cei cu accent dâmboviţean „români de mâna a doua”, doar atunci se va putea vorbi în adevăratul sens al cuvântului despre unire.
Mai bine să ne întrebăm de ce nu am făcut unirea decât să ajungem într-un final să ne întrebăm, retoric, de ce am făcut unirea?

Autor: Dan Tabac, student
Sursa: hotnews.md

9 comentarii:

Dragoș Galbur spunea...

Bravo, superb articol !

Crio spunea...

De peste Prut doar generatia mai in virsta ne respecta, Tinerilor le este in fund de unire si de tot ce a fost in Romania Mare ! M-am convins in asta personal !

Xenia spunea...

Gresit. Este numai perceptia basarabeanului obisnuit cu mentalitatea de dincolo de Prut.
Acceasi perceptia o are si unul din stanga Prutului venit la Chisinau si auzind doar limba rusa peste tot, concluzioneaza "astora nu le pasa de romani, se lasa dominati"
In facultate toti cei care veneau din Basarabia vorbeau ruseste intre ei ca nu cumva sa fie intelesi de colegii lor, daca cineva isi facea un prieten/a din Romania era exclus din grup.
Unde e dreptatea?
Cred ca undeva la mijloc

Anonim spunea...

Unde va grabiti fratilor???Nici Dumnezeu nu a facut lumea intr-o zi!Daca am avut rabdare 318 ani de la Unirea lui Mihai Viteazu avem si acum ideea de unire in suflet. Unirea a fost de mii de ani un ideal de cand era lider Burebista.Da e adevarat ca nu exista in inimile multor romani tineri idealul asta pentru ca nu s-a pus accent pe el prea mult si vina e impartita.Doar de cativa ani am vazut ca parca s-a mai facut ceva pentru a aduce aminte tuturor ca exista frati peste Prut.Din partea tinerilor din Romania si din partea studentilor basarabeni veniti aici la studii.Din cat imi aduc aminte acum 8 ani 80% dintre basarabenii veniti aici vorbeau in rusa intre ei pe hourile caminelor studentesti si le placea sa traiasca izolati de restul.Acum sincer s-au schimbat mult din privinta asta!Si acum cativa ani nu prea am auzit sa se faca ceva nici macar de "Zilele basarabiei".Ideea unirii nu va disparea din gandul tuturor romanilor!!!

Anonim spunea...

Colegele mele scumpe au facut cel mai frumos TRICOLOR!!!!

Anonim spunea...

aia cu depasitul economic, e cea mai tare gluma pe ziua de azi =)))))))

PS, atat de naivi sa fie moldovenii din stanga ?? =)))))

testosteron spunea...

ianti mai cezara,liuda si corina cele mai patrioate fete de pe plai,unde erati voi copii din promotia 2009 Magdacesti atunci cand se faceau faptele mari? va jucati cu p.... in nisip,vi sa trezit constiinta patriotica in voi? si ma intereseaza cam dece acest site care pretinde a fi al MNC pune in prim-cadru persoane din PL,in special fiica unui functionar liberast care sia pierdut casa si odata cu venirea la putere a liberastilor sia rascumparat-o? pute aici a CUNILINGUS dragi compatrioti!

Dragoș Galbur spunea...

De la tine pute a dobitocism. Site-ul dau nu a fost, nu este si nu va fi al MNC, este al meu propriu. In rest doar aberatii bazate pe invidie si prostie.

Anonim spunea...

Articolul asta pute a anti-romanism de raspuna valea !!

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: