300 de mii de persoane au murit în timpul ocupației sovietice

3 martie 2010
Peste 300 de mii de persoane de pe teritoriul Republicii Moldova de astăzi au fost omorâte sau deportate pe timpul ocupaţiei sovietice. Bilanțul a fost prezentat, în cadrul unei conferințe de presă, de către istoricul Veaceslav Stăvilă, membru al Comisiei pentru studierea şi aprecierea regimului comunist totalitar din Republica Moldova. Potrivit istoricului, în procesul de nimicire a populaţiei s-a acţionat prin două metode: înfometarea şi deportarea în Siberia. Veaceslav Stăvilă susține că în multe dintre actele de deces au fost incluse alte cauze a morţii, decât înfometarea.

Istoricul spune că în urma cercetărilor efectuate, a ajuns la concluzia că peste 173 mii de persoane au murit prin înfometare în timpul ocupaţiei sovietice. „Istoria a arătat că decesele în masă au fost premeditate şi a provocate de sistemul totalitar. De la Moscova venea ordinul ca să fie adunate atâtea tone de cereale şi nimeni nu ştia sau nu dorea să ştie despre seceta care s-a abătut”, spune istoricul. „Sistemul sovietic a folosit metodele clasice de ocupaţie: terorizarea prin înfometare şi depratările”, afirmă Stăvilă.

Acesta a ţinut să menţioneze că s-a acordat o atenţie mai mică persoanelor care au decedat în timpul celui de-al doilea război mondial şi nu se ştie exact câţi oameni au murit pe câmpurile de luptă. „Investigaţiile pe care le-am efectuat au scos la iveală că în anul 1944 au fost mobilizaţi 200 de mii de moldoveni, dintre care circa 55 de mii au murit în trei luni din anul 1945, iar 32 % sunt daţi dispăruţi fără urmă”, spune istoricul.

Stăvilă susţine că oamenii au fost pur şi simplu folosiţi în calitate de carne pentru scut. „Pe câmpurile de luptă din Germania au decedat peste 15 mii de persoane, în Polonia au pierit 12 mii, în timp ce în Ungaria şi-au găsit locul de veci peste două mii”, spune istoricul.

Veaceslav Stăvilă a mai menţionat că toate aceste crime au fost făcute cu ajutorul unei structuri bine organizate, care se numea NKVD, pe timpul guvernării staliniste, devenind ulterior KGB. „Pe teritoriul ţării noastre au fost înregistraţi circa 60 de mii de turnători la KGB şi se ştie bine că din această structură poţi să ieşi doar prin două metode: fie cu piocioarele înainte, fie dacă recunoşti în mod direct că ai colaborat cu ei”, spune Stăvilă.

În total, în timpul ocupaţiei sovietice, aproape 73 de mii de locuitori de pe teritoriul Republicii Moldova de astăzi au fost deportați în lagările de concentrare.

sursa: jurnal.md

1 comentarii:

Dragoș Galbur spunea...

Moarte ocupantilor !

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: