Unirea Moldovei cu România ar duce la destabilizarea Europei de Est

13 februarie 2010
Autoritățile moldovene și cele române au făcut primii pași pentru unirea Republicii Moldova cu România, scrie Nezavisimaia Gazeta. Potrivit publicației ruse, aceștia sunt acordarea de către autoritățile de la București a ajutorului financiar de 100 milioane de euro, lichidarea sârmei ghimpate de la Prut și intrarea în vigoare a Acordului privind micul trafic la frontieră. „Politologii consideră că a fost început proiectul unionist, dar unirea Republicii Moldova cu România ar duce la destabilizarea Europei de Est”, scrie Nezavisimaia Gazeta.
Inițiatorul acestui proiect este președintele interimar Mihai Ghimpu, care a propus redactarea unei noi Constituții, pentru ca votul să fie valabil de la vârsta de 16 ani, să fie menționată „limba română” în locul denumirii de „limbă moldovenească” și „județe” în locul „raioanelor”, mai scrie publicația rusă.

Nezavisimaia Gazeta susține că alți pași pentru unirea celor două țări sunt deschiderea a două posturi de televiziune românești – Publika TV și Jurnal TV, predarea istoriei române în școli, majorarea până la 5 mii a numărului de bursieri moldoveni în România și facilitarea obținerii cetățeniei române.

Ziarul rus mai menționează că în Republica Moldova sunt circa 15 – 20% de adepți ai proiectului unionist, care ar provoca nemulțumiri în societate, în special în orașul Bălți, UTA Găgăuzia și raionul Taraclia.

„Dacă vor fi formulate pretenții teritoriale față de Republica Moldova și Ucraina, România va avea probleme la hotarul cu Ungaria (Transilvania) și Bulgaria (Dobrogea de Sud). În timp ce România lucrează să pregătească opinia publică pentru proiectul unionist, Rusia urmărește în tăcere evenimentele, care au loc”, conchide Nezavisimaia Gazeta.


Sursa: UNIMEDIA

8 comentarii:

Dragoș Galbur spunea...

Lasa sa se destabilizeze toata planeta, numai sa ne unim !

PS: Da la rusi le tremura chilotii!

familiaPatrascu spunea...

e bine ca trecerea de la statul comunisc moldova se face treptat, oamenii shi la noi trebuie pregatitzi, caci dezimformarea comunista a adus prea multe fraude conshtiintzei natzionale, trebuie de iformat corect lumea shi ca schimbarile sa fie treptate shi sa aduca macar ceva pozitiv, cap lumea o sa scoata ochii, sau tre de scos ochii la lume ca sa nu sara cu initziativa roshie

Macari Adrian spunea...

Niciodata nu i-am vazut pe rusi tacand atita vreme..cu tot ce se intimpla la noi! Se pare ca nu mai au replica...

1roman spunea...

Sper ca totul sa meargă spre bine și sa ne unim,sa ne îndeplinim visul de ani de zile.

1acolo spunea...

Unire!

Alex p spunea...

Super articol =))), chiar mi-a ridicat dispozitia. Prea multe griji isi fac rusii... deatit nici nu au o viata corespunzatoare.

Anonim spunea...

votul să fie valabil de la vârsta de 16 ani

Haios

Anonim spunea...

De ce Rusia nu doreste si nu a dorit niciodata ca ROMANIA sa se unifice ?!

Sunt trei motive mari si late care ar aduce numai necazuri marelui Urs de la Est:

1) Rusia nu doreste unirea cu R.M pentru o astfel de unificare ar produce un efect de domino si foarte posibil, ca celelate provincii istorice romanesti in care si acum sunt populatii active romane sa doreasca acelasi lucru. Un astfel de precedent pune in pericol, atat Basarabia Veche (Bugeac) , Cadrilaterul, Pocutia, Timocul, Voievodina cat si chiar tinutul de la Dunare la Tisa. De ce credeti ca presedintele Basescu spunea ca tara noastra e inconjurata de romani?, pentru simplu fapt ca toti vecinii nostri, dar chiar toti!, au rupt cate o bucatica din tara noastra, iar RUSIA a rupt cea mai mare bucata. Adevarul este ca, de peste tot din jurul nostru avem de recuperat pamanturi pe care politicienti nu au reusit sa le pastreze si l-eau cedat poate prea usor.

2) Un astfel de domino ar face valuri mari si in Ucraina, care nu numai ca ar pierde o parte din teritoriul sau care de fapt nu a fost niciodata al sau, dar ar duce la o rupere in doua a tarii, in Ucraiana de vest si cea de est. Cea care ar vrea in UE si cea care nu ar vrea si s-ar intoarce catre Rusia. Acest scenariu iar nu e favorabil Rusiei , pe principiul cu cat e mai mare Ucraina cu atat e mai bine, ca zona de Buffer intre Vest si Est.

3) Un scenariu in care ROMANIA ar recupera teritoriile istorice precizate, nu numai ca ar incomoda toti vecinii nostri, cea ce intelege RUSIA prin `turbulente in zona `,dar noua tara ROMANIA ar avea potentialul ca pana in zece ani sa devina a treia putere Europeana.
Cea ce e iar foarte defavorabil Rusiei in special.

Acum ati inteles? E simplu, o tara rupta si mica e mai usor de controlat. Iar noi nu ne putem recupera cea ce e al nostru pentru ca `destabilizam zona`- adica raman vecinii nostrii fara pamanturile noastre de pe care au prosperat atat timp si cu care s-au invatat atat de bine.

Eu spun, ca acest effect de domino trebuie sa se produca si se va produce.

Trimite si fa acest mesaj auzit, e vremea sa ne unficam nemul.

“ Vom fi ce-am fost si mai mult decat atat”

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: