Moldova ia în calcul intrarea în NATO

17 februarie 2010
Republica Moldova avertizeaza ca ar putea renunta la statutul de neutralitate ca urmare a schimbarilor geostrategice din regiune dupa decizia Romaniei de a gazdui scutul american antiracheta. Expertii militari spun ca renuntarea la neutralitate ar putea insemna intrarea Chisinaului sub umbrela NATO, mai ales daca Rusia raspunde invitatiei Tiraspolului si instaleaza rachete in regiunea separatista Transnistria. Republica Moldova analizeaza, cu ajutorul NATO, posibilitatea renuntarii la statutul de tara neutra, in conditiile in care Bucurestiul a acceptat sa gazduiasca elemente ale scutului american antiracheta. Ministrul moldovean al Apararii, Vitalie Marinuta, a declarat, intr-un interviu acordat pentru Radio Romania Actualitati ca “este necesar sa fie studiate toate pericolele la adresa securitatii Republicii Moldova” deoarece “structura politico-militara strategica in regiune se schimba”. Totusi recunoaste ministrul moldovean al Apararii, “neutralitatea costa” in sensul ca, “in caz de pericol, trebuie sa te aperi singur”, sugerand ca in cazul in care Moldova face acest pas, ar putea prefera securitatea oferita de umbrela NATO, in schimbul celei oferite pana acum de Moscova. Renuntarea la statutul de neutralitate se poate face, potrivit legii fundamentale din Republica Moldova, numai prin revizuirea Constitutiei. O dezbatere referitoare la modificarile constitutionale exista deja peste Prut, in conditiile in care coalitia de dreapta care guverneaza la Chisinau vrea ca presedintele sa fie ales prin vot direct si nu prin cel al Parlamentului. Republica Moldova este la un pas de noi alegeri anticipate deoarece candidatul propus de coalitie nu a reusit sa adune majoritatea voturilor parlamentarilor moldoveni.

Victor Chirila, directorul Asociatiei de Politica Externa de la Chisinau, ne-a spus insa ca “s-a creat o comisie unde va fi analizat si statutul de neutralitate, pentru ca multi experti pun la indoiala utilitatea acestei prevederi”. Totusi, Victor Chirila sutine ca nu trebuie facuta nici o legatura intre dezbaterea despre revizuirea statutului de neutralitate si decizia Romaniei de a amplasa interceptoarele terestre ale scutului. Pe de alta parte, experti militari ne-au spus ca afirmatia ministrului Apararii moldovean poate fi inteleasa si in contextul problemelor interne de la Chisinau, unde atat Tiraspolul cat si Partidul Comunist au cerut Rusiei amplasarea de rachete Iskander ca o contramasura la instalarea scutului in Romania. O astfel de eventualitate, considera surse din domeniul apararii, “ridica tensiunea in regiune, sporesc prezenta trupelor rusesti in Moldova si ingreuneaza solutionarea conflictului transnistrean” si ar putea impinge Chisinaul in NATO. Victor Chirila sustine ca, in cazul in care Federatia rusa va instala rachetele Iskander in Transnistria, punand in pericol neutralitatea, suveranitatea, independenta si integritatea teritoriala a Republicii Moldova, “singura solutie ar fi renuntarea la neutralitate”. Daca acest scenariu se va adeveri, Chirila argumenteaza ca “problema transnistreana nu va mai fi regionala, ci va deveni una internationala, subminand pozitia Rusiei in regiune si crescand influenta Romaniei”. Vicepremierul moldovean pentru reintegrare, Victor Osipov a spus ieri ca Republica Moldova este o tara neutra, statut ce exclude prezenta militara straina inclusiv amplasarea de rachete.

Transnistria este o regiune separatista in interiorul Republicii Moldova, care este locuita in majoritate de rusofoni, care au pasapoarte rusesti. Transnistrienii folosesc rubla ruseasca si steagul rus. In aceasta regiune separatista, Moscova are dislocata o parte a armatei ruse.
Nici Ucraina nu pare sa stea cu mainile incrucisate fata de viitoarea amplasare a scutului american in Romania si, probabil, si in Bulgaria. Viktor Ianukovici, noul presedinte de la Kiev, a promis Moscovei ca ii va permite sa-si mentina bazele rusesti in Crimeea si dupa 2017, atunci cand expira acordul intre cele doua tari. Vicepresedintele Partidului Regiunilor din Rada Suprema a Ucrainei, Vasili Hara, a spus, pentru cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta, ca Romania, acceptand sa amplaseze pe teritoriul ei sisteme americane de aparare antiracheta, transforma Ucraina intr-o zona de risc. In aceste conditii, deputatul sustine ca, “stiind ce fel de om este Ianukovici, sunt convins ca, in calitatea sa de presedinte nu va lasa Transnistria fara sprijin”, mai cu seama ca in 2004 regiunea a votat in favoarea sa, fiindca acolo traiesc destui ucraineni.

Specialisti militari din Romania sustin ca Transnistria este foarte importanta si pentru Ucraina, nu numai pentru Romania si Republica Moldova, deoarece, daca creste numarul trupelor rusesti acolo, scenariul din Georgia se poate repeta si in cazul in care Kievul ar dori sa adere la NATO.
Vlad Nistor, directorul Institutului Diplomatic Roman (IDR), sustine insa ca “traditionala concurenta NATO-Rusia este definita la nivelul retoricii politice”, deoarece in plan concret “din partea rusa au existat pasi de apropiere spre NATO”. In plus, aminteste directorul IDR, “in urma cu 20 de ani nimeni nu-si imagina statele din Europa de Est in NATO”, sugerand ca ar fi posibila o integrare a Rusiei in Alianta Nord-Atlantica.

9 comentarii:

Dragoș Galbur spunea...

Da-i in bac pe astia cu NATO, ce dracu, incercam sa scapam de rusi si dam peste americosi ?! Din nou slcavi ?! ajunge bre !

Alex Iachim spunea...

"Vajnică" neutralitate cu o armată de ocupaţie pe teritoriul unui stat independent, suveran şi indivizibil....

Dragoș Galbur spunea...

da, asa am zis si eu Alex, dintr-o ocupatie in alta, cum spune Sirbu: ”ca curva șeia, da noi și suntem vădană la urma urmei?”

Angela Gramada spunea...

si soldati flamanzi ... :(

Cezar Salahor spunea...

Nu ne trebuie nouă asta

Marius Constantin Gheorghiu spunea...

voi ceva confundati cu NATO.
In primul rand nu uitati ca aderarea la NATO inseamna o carte de vizita "pozitiva" pentru investitiile sanatoase. Apoi, ca membru NATO, nu esti tara ocupata ci colaboratoare, in termeni civilizati, comparatiile cu o eventuala ocupatie URSS nefiind functionale.
Intr-o alta ordine de idei, "neutralitatea" RM este la fel de ipocrita ca si "independenta ei"....

Anonim spunea...

Vine vremea se spuneti in ce parte va duceti,o cu Rusi o cu Americani.Neutralitate nu exista.Mi sa pare ca Americani nu- au interes de R.Moldova,si e mare intrebare daca va primesc in NATO,dar de Rusi nu va scapati asa de usor.Ori cum,cu Americani puteti sa faceti ce doriti,dar Rusi va asimileaza mereu finca sunt geografic mai aproape.

Anonim spunea...

Eu sunt din Serbia si noi avem experienta ca Americani sunt mai mic rau de cit Rusi.Tarile mic greu pot se fie indenpendete.Sarbia adica fosta Yugoslavia pana era sub scutul Americanilor ducea foarte bine,si toti cu nostalgie sa aduc aminte de vremurile cu Tito,care o spus нет la Rusi din 1948.De cand suntem sub influenta Rusilor,o ducem forte rau (am avut razboi,sanctiuni-mereu suntem flamanzi dar de la "fratii" Rusi nic un ajutor,chiar am avut si dezastre economice din cauza lor (si a noastra;bine intales).Sa traiaste foarte rau,politica a intrat in popor in sens negativ,si multi sunt "prosti"dupa Rusi.Altele tari din fosta Yugoslavia de exemplu Slovenia si Croatia sunt sub influenta Americanilor si occidentului o duc bine:ne-or invins in razboi( ierau mai slabi de cit Sarbi,nu-ma au capatat ajutor de la Germani si Americani),economic sunt mai bogati,sau consolidat statele nationale.Serbia in alta parte nu are chiar nic un stat stabil(problema cu Kosovo)ca nu are cine se-o protejeze(de Rusi nic un folos),si mi-se pare ca e situatia actuala foarte similara cu cea din R.Moldova.Din cauza aceasta va sfatuiesc sa fugeti de Rusi,si sa nu va fie teama de Americani.

TP spunea...

Nah noua nato, Americanii sunt mai vicleni ca Rusii,, Anonim din Serbia nu sunt de acord cu tine, conflictul Kosovo tot NATO l-a creat, si v-a invrajbit intre voi(din cite stiu),,,

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: