Mișcările extremiste din Republica Moldova

7 februarie 2010
Imediat după evenimentele din 7 aprilie, dar și după ce liberalii și democrați au devansat comuniștii și au preluat puterea în stat, Republica Moldova s-a scufundat în și mai multă ură decât înainte. Spre finele anului 2009, ca după ploaie, au început să răsară în underground-ul politic câteva mișcări extremiste. Inițial, prima mișcare extremistă cît de cît activă apărută în Basarabia de după independență a fost AntiRo, mișcare specializată în ”lupta” cu forțele unioniste și proromânești din țară, totodată negând istoria românilor și insultând personalitățile românești. Această mișcare a fost creată de comsomoliștii de la Ciocana, în frunte cu Mihail Polianski, Pavel Grigorciuc, Denis Doga, Anatolii Țurcanu și compania, susținuți de altfel de nimeni altul decât de antropologul diabolic - Mark Tkaciuk. Odată cu venirea la putere a liberalilor și democraților mișcarea dată și-a cam sistat activitățile. Un factor determinant în aceasta jucându-l de altfel și consolidarea mișcărilor proromânești, care s-a trezit din hibernare imediat cu prăbușirea regimului comunist. Grigore Petrenco, instigatorul principal din Moldova, încercând să-i apere pe comsomoliștii antiromâni, de nenumărate ori a atacat mișcările românești, în special Mișcarea Național Creștină și Noua Dreaptă, declarându-le fasciste și extremiste, prezentând niște fotografii de la manifestațiile pașnice ale acestora. Toate acestea în timp ce comsomoliștii din AntiRo au împânzit orașul cu inscripții și slogane antiromânești, antiguvernamentale și xenofobe, declarând război Mișcării Național Creștine. Tot adepți ai acestor mișcări se autointitulează anarhiști, purtând o simbolică specifică, fiind comuniști din ăștia înfocați. Deci, același cerc de tineri, de la Ciocana care se divid în mai multe mișcări extremiste, având ca scop intimidarea naționaliștilor români. Apropo, unul din liderii AntiRo și anarhiști nu demult a fost reținut de poliție în timp ce furase drapelul paremi-se de pe sediul MAE. Aici găsiți câte ceva: http://www.basarabia91.net/2010/01/mai-aresteaza-ingerasii-comsomolisti.html

Recent, pe arena politică, mai apare o mișcare, de fapt care există practic în fiece țară, este vorba despre AntiFa-Moldova, care se declară patrioți ai Moldovei, antiromâni și desigur antifasciști, totodată echivalând termenul de român cu cel de fascist. De facto, același AntiRo doar că un pic mai reformat și cu un spectru mai larg de acțiune, vizând și fasciștii ruși din Moldova.
Din anumite surse de informații, aflu că în Găgăuzia la fel de recent apare o mișcare extremistă, ”Mișcarea pentru eliberarea Găgăuziei”, care pretinde la independența totală a autonomiei găgăuze. Eiberare de către cine, nu se știe exact, dar 90% informație sigură că această mișcare e finanțată din Rusia.
Ca urmare, nu trebuie să ne sperie apariția anumitor mișcării pe arena politică a Moldovei, trebuie să ne îngrijoreze extremismul acestora, care nu va duce cu siguranță la bine. De atitudinea celor de la conducerea statului nici nu vreau nimic, pentru că suta de procente sunt neputincioși să stopeze ura interetnică care de fapt este și factorul principal ce duce la apariția acestor mișcări extremiste.

asta-i o imagine dintr-un film recent lansat de comsomolisti, unde dinsii critica unionismul

10 comentarii:

Igor Caraman spunea...

Sunt mult mai multe in realitate decit cele mentionate mai sus

Dragoș Galbur spunea...

De fapt le-am mentionat pe cele mai active, cu exceptia gagaujilor, de exemplu doar la Balti exista vreo 4 miscari extremiste, posibil sa scriu mai tz despre ele.

Anonim spunea...

Aţi uitat să puneţi şi nişte imagini unde se scrie "Eşti rus, eşti duşman", sau "Mă rusule, mă porcule..." Persoane care sciu aceste lucruri nu se deosebesc cu nimic de cei care scriu "davi rumân" - ambele tabere sunt extrimiste şi trebuie descurajate.
Replica mea românofobilor va fi clară - aceste mesaje le sciu cei care sunt nişte oameni întunecaţi, cei care au puţină carte aşa nu scriu.

Dar vreau să dau o replică şi celorlalţi. Cei are îşi doresc unirea m-ai bine ar chetui resurse să cumpere cărţi în limba româna în şcolile din sate, să organizeze alte activităţi pentru a ridica cultura românească în Basarabia, decât să scrie mesje xenofobe care nu contribuie cu nimic la faptul de a avea mâine viată mai bună.

Dragoș Galbur spunea...

Cu "esti rus, esti dusman" nu am vazut, am vazut doar cu "dau pula la frecare rusilor" :) Anonime, aici chestia e alta, noi suntem la noi acasa si macar porci, macar magari sa fim, avem dreptul, insa ocupantii rusi, sa se manifeste extremist impotriva bastinasilor este inadmisibil !

sergiu spunea...

Anonim ai dreptate ca trebu sa fim corecti....Dar, Dragos a spus corect ATATA TIMP CAT VRIUN VINITIC O SA CALCA IN PICIOARE TOT CE ESTE ROMANESC (si asta la noi acasa) NOI VOM LUPTA, FOLOSIND DIFERITE METODE!!!!!

Dragoș Galbur spunea...

de fapt noi nu folosim alte metode decit cele ale lor, se numeste a folosi aceeasi arma, cu ce suntem mai destepti decit ei ? vaaaai, cu multe + avem in spate limba, tricolorul si istoria, ei insa... n-au nimic decit prostia si spaima !

Anonim spunea...

Dragos, consider că este o metodă(procedură) primitivă şi necivilizată a răspunde(contracara) la astfel de acţiuni în mod similar - afectează întreaga societate nu mai pe cei vizaţi. A răspunde cu aceeşi metodă, însemnă a accentua importanţa acestor grupări şi viziunile lor. Cu astfel de acţiuni xenofobe, indiferent impotriva cui sunt indreptate, români sau rusi, nu avem de câştigat nimic. Eu nu doresc să-mi contruiesc identitatea mea romănească pe xenofobie, care mai apoi va trebui să treacă mult timp ca să dispară.

Anonim spunea...

daca PORCILOR ceva nu le convine
Sa plece-n Pu*a mea afara!!!


P/u ca noi ROMANII nu ne-am uitat STRABUNII!!!

POLONEZU'

shoshon spunea...

Anonimul are dreptate, trebuie sai invingem prin superioritatea culturii noastre, ... opa, stati putin, daca cultura noastra este superioara dece nu iam invins ? trebuie de gindit (cu totii)!
in fine, ura lor a activat ura mea (ca in fizica, orce actiunea are o reactiune)cred ca daca rusii ar fi mai toleranti ap shi noi (cel putin eu) nu voi ave o atitudine agresiva fata de ei.

Nicu Calcea spunea...

http://unitymd.us/news.php
Mai nou, ăştia îşi fac PR în cartierul meu.

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: