Degradăm, Doamne...

2 februarie 2010
Zi de zi ca şi eu ca orice om observ câte ceva , observ în fiecare zi cum fiecare din noi degradează cu încetul . Cel mai rău este că mergem spre apus cu forţele proprii , fără de izbituri din partea cuiva . Deci, este pentru mine "degradare" şi la ce anume mă refer? În sensul propriu "degradarea" - este un proces de schimbare a situaţiei în partea negativă , însă pentru mine degradarea este însuşi modernizarea . Mă refer la lumea care se declară "patrioată" , băieţei şi fetiţe , oare dacă zicem că "Basarabia e România din moşi strămoşi" şi doriţi ca adevărul şi dreptatea să câştige lupta sfântă împotriva duşmanului , de ce oare uitaţi şi de alte datini a strămoşilor noştri ? Oare e frumos să îţi scuipi limba în care te-ai născut şi să cânţi într-o limbă străină ? Sau să zici că e răhat muzica poporului tău şi preferi să asculţi altceva , o aiureală oarecare . Nu zic că eu sunt sfânt şi respect toate obiceiurile şi tradiţiile cu stricteţe , dar totuşi încerc .Încercaţi şi voi oameni buni , cum se spune "Încercarea vină n-are")))...
Meditând asupra acestei probleme , mi-am adus aminte de romanul "Baltagul" a lui Mihai Sadoveanu , unde protagonista operei , Vitoria , o ceartă pe Minodora (fiica sa) fiindcă vrea "valţ" în loc de horă şi "bluză" în loc de "catrinţă neagră" . "Îţi arăt eu coc , valţ şi bluză , ardăte-ar para focului să te ardă !!! Nici eu , nici bunică-ta , nici bunică-mea n-am ştiu de asta şi în legea noastră trebuie să trăieşti şi tu . Altfel îţi leg o piatră de gât şi te arunc în Tărcău".
Astfel , datinile şi tradiţiile sunt cele mai de preţ lucruri care posedă un popor , sunt legile vechi păstrate din moşi-strămoşi , iar nerespectarea lor înseamnă moarte spirituală şi duce la pierderea identităţii naţionale . Poate de aia limba nostră cea română lăsată în dar urmaşilor de moşi strămoşi a devenit "moldovenească" pentru unii , fiindcă au uitat cine sunt , de unde vin , încotro pleacă şi ce limbă vorbesc .

În fine , mă omorâţi unii din voi cu glamour-ul vostru tâmpit care îngroapă tot mai adânc adevărata valoare a oamenilor şi a poporului!

16 comentarii:

Dragoș Galbur spunea...

Bravo Andrei ca reflecti aceste adevaruri dureroase, e bun faptul ca gindesti lucid si ai o pozitie justa fata de prostiile astea din societate.

Anonim spunea...

Şi când te gândeşti că toată campania aceasta a lui Andrei a început cu o foto într-un costum mega-modern :)

Dragoș Galbur spunea...

foto eu am pus-o ! demonstreaza degradarea completa (in poza fratii brega)

Anonim spunea...

Dragoş, intră pe profilul lui Andrei pe FB şi ai să înţelegi la ce m-am referit ;)

Anonim spunea...

o mica remarca pt autorul acestui articol :)
din cate stiu eu, eroina lui Sadoveanu este botezata ca fiind ViToria si nu ViCtoria :)
in ceea ce priveste subiectul articolului - sunt partasa ideilor enuntate ;)

Dragoș Galbur spunea...

Viky e greseala mea, eu am schimbat in Victoria )) schimb inapoi !

Anonim spunea...

pai mai are rost sa vorbit despre degradare atunci cand lumea nu-l citeste pe sadoveanu :)
victoria-vitoria, ce importanta are :)...

Oleg Brega spunea...

Ahhh... Ultimul anonim se luptă cu degradarea... Începe cu nerespectarea regulilor gramaticii limbii române... O fi oare Irina Chirica care duce o luptă acerbă cu discriminarea, inclusiv cu discriminarea literelor? :))))

Mori în chinuri, urâtooooo!!!!!

Oleg Brega spunea...

Sunt degradat și ce? Și ce dacă îmi place fesa masculină? N-o să mă înțelegeți niciodată ! Trebuie să treceți prin patul lui Lupușoru ca și mine ca să înțelegeți despre ce vorbesc.

Dragoș Galbur spunea...

Intr-adevar ce importanta are daca fu Vitoria sau Victoria daca tot in 2010 salariile mici au ramas... ))

Veaceslavv spunea...

Referitor la muzică... din cîte am subînţeles, faci referire la faptul că preferăm muzica rusă în locul celei române, ei şi ce??? Cei din Ro ascultă în mare parte muzică în limba engleză şi nu sunt condamnaţi...

Andrei Cebotari spunea...

Iachimas...am mentionat ca nu sunt de aur si traiesc si io in rand cu lumea...dar depun unuele eforturi;)

Veaceslav...ma refer la orice muzica ca re nu e in limba romana!

Dragos...am sa te bat))))

aciduzzu spunea...

deci eu sunt degradat daca scult muzica straina?! hmmmmmmmmmmm

Dragoș Galbur spunea...

iese ca da ! :)

Andrei Cebotari spunea...

intra ca da:)))

Andrei Cebotari spunea...

Defapt..STOP...Ma refeream la interpretii din din intreg spatiu romanesc care fac piese intr-o limba straina:P...Ascultati ce vreti!:P

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: