Bălțiul, Kojedub și duhoarea sovietică

26 februarie 2010
Că tot mă aflu la Bălți acum, nu pot să tac și să nu mă aprofund în veșnica-mi criză de nervi și tulburătoarea disperare ce-mi macină inima de român. De când mă țin eu minte, de mic copil cutreierând întreg Bălțiul, care-mi este atât de drag, din limba rusă nu ieșeam. Atunci însă eram preocupat cu o tonă de probleme minuscule ca virușii și nu atrăgeam atenție pericolului în care stătea să cadă Bălțiul ca într-o prăpastie. Acum când am mai crescut mă doare pentru că văd că nimic nu s-a schimbat. Dezamăgirea în toată pseudopolitica asta cretină e pe zi ce crește tot mai mare. Totul să învîrte doar în jurul Chișinăului, de parcă Chișinăul singur ar însemna Moldova. De Bălți au uitat cu toții, pentru că e greu aici, e un adevărat front roșu, dar nu de sânge ci de comunism, pe prima linie a căruia stau cele mai performante arme, conduse de aceeași comuniști bastarzi și împuțiți de formalină.
Nimic, nimic absolut nu s-a schimbat, cel puțin din 2006, de când am plecat de acasă. Același primar care nu leagă două cuvinte în română, aceleași panouri publicitare în limba rusă, același Gastronom cu geamurile sparte și același chip dârz al tovarășului Lenin gravat pe uzina Răut. Anul trecut, în aprilie, îmi rupeam gâtul și fălcile, tremuram de isteria anticomunistă ce mă cuprindea strâns. Da, luptam, dar pe lângă faptul că luptam pentru o Moldovă fără de comuniști, mai luptam pentru salvarea Bălțiului. Poate că sună prea sentimental, dar chiar exista o rază de speranță în sufletul meu, că poate s-ar schimba ceva, că poate și la Bălți se va vorbi mai multă română, că doar nu-i arabă, e limba noastră, a basarabenilor, dar... înghițând acum noduri și citind chiar la întrare în Bălți ”rumânî pidarî” îmi dau seama că nu s-a schimbat nimic și nu se va schimba nici în viitorul apropiat. Hai, întrebați-mă, de câte ori a fost Mihai Ghimpu la Bălți după ce a fost desemnat președinte interimar? Niciodată n-a fost, mă gândeam că poate e un laș, dar nu, Ghimpu e realist, știe că nu are ce să facă la Bălți, de fapt, ca și Filat, ca și Lupu, de Urecheanu nici nu mai zic, că nu cred că știe unde se află Bălțiul. Acum că stă AIE-ul să schimbe Constituția, o să-i rog să n-o mai numească Constituția RM, s-o schimbe în Constituția Chișinăului, pentru că doar aici e respectată cît de cît. Aici, la Bălți e o altă Constituție, cea scrisă cu pixul de Panciuc și semnată de veșnicul dictator, generalul Vladimir Voronin.
Păcat că n-a avut Bălțiul după independență un primar ca Nicolae Costin, ca să schimbe, de exemplu, denumirea străzilor, așa cum a făcut-o la Chișinău, căci aici la Bălți hoinărind pe străzi parc-aș fi în Smolensk, niște străzi purtând nume de careva anonimi ruși. Poate mi-ar zice acum cineva că stau prost cu literatura rusă, ei și ce, eu măcar sunt la mine acasă, iar literatura română o cunosc destul de bine și mi-ar fi mai ușor să găsesc străzile Creangă, Coșbuc, Alecsandri, Sadoveanu, decât Derjavin, Kojedub, Saltâcov-Șcedrin etc. Chiar și mai jos priviți ce denumiri bizare se găsesc pe vreo 2 km pătrați din Bălți. Da, Bălțiul e rusificat, da, e comunist practic în întregime, dar Bălțiul rămâne a fi al Basarabiei, iar asta schimbă radical lucrurile. Sincer, mi-e rușine, și lasă să râdă o țară întreagă de mine, dar voi lupta în continuare, chiar de singur, pentru ca și acest oraș, uitat de parlamentari și președinți, să revină la cursul normal al dezvoltării Republicii Moldova și ca să răsune puțin mai multă limbă română.
autor: Dragoș Galbur

8 comentarii:

Mihai Kolldrum spunea...

Măi băiete, bun și articolul, și modul de exprimare, vezi, poate te reprofilezi cât nu-i târziu.

Dragoș Galbur spunea...

Cred ca oricum limitez totul la nivelul de hobby. Poate cu timpul voi lansa un ziar ceva proromanesc chiar la Balti, de ce nu? Doar finante trebuie de gasit si atit.

Pavel spunea...

Dragos! Nu ma e Baltiul un oras doar rusesc. E in aparenta doar. Mai vezi si tu cine sunt locuitorii lui. Ultimul recensamant arata ca in aceasta urbe locuiesc pare-mi-se circa 60 la suta de moldoveni-romani. Alta e povestea. Ai intuit-o partial. Baltiul nu are parte de un gospodar bastinas, care sa puna lucrurile toate pe polite asa cum cere Dumnezeu sa le puna. Baltul n-a avut si nu are un Nicolae Costin care sa ceara de la subalterni sa respecte legislatia lingvistica inca in vigoare din aceasta tara si din acest oras. Si daca nu are un asemenea primar e si vina noastra, a baltenilor, ca nu suntem destul de insistenti si destoinici pentru a ne alege un primar nevenetic. Sunt multe inca de spus la aceasta tema, dar cred ca ceea ce am zis, este esentialul.

Dragoș Galbur spunea...

nota 2, rau ai citit articolul, nici n-am zis ca e rusesc, nici nu va fi 1000 de ani rusesc. Iar in rest... eu cred ca stiu mai bine cum e Baltiul.

Sandu Munteanu spunea...

Te inteleg perfect Dragos !
Eu sunt de un an si jumatate in Balti si incerc sa fac ceva pt a trezi spiritul National... Tot ce sa auzit din Balti 6, 7 aprilie, ziua presei , 26 iulie : parinti, bunei nu-i votati pe ei... 7 octombrie jumate de an de la 7 aprilie, 24 ianuarie... Toate aceste evenimente m-au avut in prim plan ca organizator principal si la unele unul din organizatori...

Sandu Munteanu spunea...

Acest las de Primar Panciuc, trebuie lichidat !!!
Nu o singura data m-a amenintat... Niciodata nu am primit autorizatie... Tot timpul m-am certat cu ei, Primaria... De multe ori am mers si la Comisarul General si am obtinut autorizatie... norocul meu e ca fac Drept si repede le inchide-am gura lor cea comunista...
simplu fapt ca sunt in Balti deja arata ca sunt un luptator !

Dragoș Galbur spunea...

si astia de la Chisinau stau ca muierele si li-e in fes de tot ce se petrece in afara Chisinaului

DOMNICA spunea...

NUMAI ROMâNIA MARE IN VECHILE HOTARE
DIN ANUL 1918 NE ESTE UNICA SALVARE !

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: