4 basarabeni luați ostatici la Tiraspol

10 februarie 2010
Patru tineri din satul Oxentea, raionul Dubăsari, au fost reţinuţi de reprezentanţii regimului separatist de la Tiraspol pe motiv că ar fi traversat ilegal frontiera dintre Republica Moldova şi aşa-zisa republică moldovenească nistreană. Potrivit grănicerilor transnistreni, frontiera ar fi cam pe la jumătatea râului Nistru, iar tinerii o depăşiseră. Separatiştii le cer părinţilor acestora bani în schimbul eliberării tinerilor. Tinerii au fost reţinuţi acum o săptămână, la 28 ianuarie, în timp ce se plimbau pe gheaţa de pe râul Nistru. Aceştia au fost înconjuraţi de oameni înarmaţi, care s-au prezentat ca grăniceri ai aşa-zisei „republici moldoveneşti nistrene”. Unul din tineri a fost trimis în sat să anunţe familiile că ceilalţi sunt reţinuţi. Băieţii cu vârsta de 19 – 23 de ani, au fost urcaţi într-o dubiţă şi duşi la Tiraspol. După ce i-au găsit, părinţii au fost asiguraţi că copiii lor nu sunt bătuţi, beneficiază de hrană, dar nu li s-a permis să-i vadă şi nici să le transmită nişte lucruri personale „până la pronunţarea deciziei instanţei de judecată”. La unul din aşa-zisele posturi de grăniceri din s. Roghi, părinţilor li s-a cerut în schimbul eliberării copiilor suma de 20 mii de dolari.

„Ne-au asigurat că nu sunt bătuţi”

Victor Leca, în vârstă de 20 de ani, Radu Stratu, de 19 ani, Artur Mişcoi, de 23 de ani, şi Ion Tătaru, de 19 ani, au fost transportaţi la direcţia orăşenească de miliţie din Tiraspol. După câteva zile de căutări prin intermediul poliţiei, părinţii s-au deplasat în stânga Nistrului însoţiţi de comisarul adjunct al Comisariatului de poliţie Dubăsari, acesta din urmă îmbrăcat în civil.

Iulia Tătaru, mama unuia dintre reţinuţi, ne spune că au găsit cu mult greu instituţia unde au fost închişi cei patru băieţi. „Iniţial, anchetatorul Iurie Prokopciuk a cerut să discute cu un singur părinte, apoi, la rugămintea noastră, a acceptat să discute cu toţi. Nu ne-au permis să-i vedem pe băieţi. Ne-au asigurat că nu sunt bătuţi şi primesc hrană. Nici măcar n-au acceptat să le transmitem haine de schimb şi merindele pe care le adusesem cu noi. Au cerut să le prezentăm documentele în original ca să pornească un dosar penal pe numele copiilor noştri”, spune Iulia Tătaru care se plânge că mai bine de o săptămână nu-şi poate afla liniştea nici ea, nici soţul ei. „Acum, soţul s-a dus la primărie, poate află ceva nou. Nu mai ştim unde să ne adresăm”, spune femeia.

Îşi doresc să-i aducă în faţa judecătorilor

Nina Stratu, mama altui tânăr, precizează că la Tiraspol li s-a spus: cât mai repede vor prezenta buletinele de identitate ale băieţilor, cu atât mai repede vor apropia ziua când aceştia vor fi eliberaţi. „Nu înţelegem pentru ce pot fi judecaţi?”, se întreabă ea. Grigore Mişcoi ne spune că băiatul lui e invalid de gradul I. Iniţial, la postul militar din s. Roghi li s-a cerut să plătească suma de 20 mii de dolari ca tinerii să fie eliberaţi. La Tiraspol li s-au cerut doar actele de identitate în original.

Valeriu Rusu, primarul localităţiii Oxentea, ne spune că, anterior, au mai avut loc astfel de cazuri, dar nimeni nu a fost reţinut. În vara anului trecut, câţiva soldaţi înarmaţi au sechestrat barca unui locuitor din acest sat, Vasile Bulat. „Băiatul meu a trecut cu barca de jumătate de Nistru. I-au luat barca pe motiv că nu avea documente. Am mers la secţia orăşenească de miliţie din or. Dubăsari. Acolo m-au prevenit doar că dacă se mai întâmplă astfel de cazuri vom fi traşi la răspundere pentru traversarea ilegală a frontierei”, spune Bulat.

Reprezentanţii primăriei şi părinţii tinerilor declară că dacă nu vor fi eliberaţi copiii, lor vor organiza o acţiune de protest în preajma posturilor vamale ale structurilor separatiste de la capul unuia dintre podurile de pe Nistru. „Pregătim o scrisoare pe care o adresăm ambasadorului Federaţiei Ruse la Chişinău, Valeri Kuzmin, căruia îi cerem să contribuie la soluţionarea acestei situaţii”, ne mai spune primarul.

Arest de 60 de zile

Victor Osipov, viceprim-ministrul responsabil de reintegrarea ţării, a declarat pentru JURNAL că până în prezent au mai fost trimise scrisori Comisiei Unificate de Control, reprezentanţilor formatului 5+2, structuri care vor continua să insiste pentru eliberarea tinerilor. Un fax acest sens a fost trimis şi reprezentantului politic de la Tiraspol, Vladimir Iastrebciak. „Informaţiile pe care le-am primit sunt contradictorii, tinerilor le-a fost aplicată o măsură preventivă sub formă de arest pentru o perioadă de 60 de zile. Decizia este ilegală şi facem tot posibilul ca să-i eliberăm”, a spus el. Totodată, Osipov a ţinut să ne informeze că a avut o discuţie şi cu primarii din zona de securitate pe care i-a atenţionat că plimbările pe teritoriul unde nu au acces autorităţile de la Chişinău „nu sunt cel mai bun mijloc de petrecere a timpului”.


Se încalcă Acordul semnat de Federaţia Rusă şi Republica Moldova
Ion Leahu, membru al Comisiei Unificate de Control (CUC) din partea Chişinăului, ne spune că orice acţiune de acest gen din partea Tiraspolului este o provocare făcută cu scopul de a aminti că în stânga Nistrului este un stat cu o constituţie, reguli, legislaţie proprie. „Codul penal al Tiraspolului are un punct privind violarea hotarelor de stat. Acest punct prevede amenzi care se ridică la mii de dolari şi chiar privare de libertate. Autorităţile separatiste îşi au plasate pichete de grăniceri pe marginea Nistrului începând de la Camenca până la Kuciurgan, chiar dacă acest fapt contravine Acordului cu privire la principiile de reglementare a conflictului din regiunea transnistreană semnat de Republica Moldova şi Federaţia Rusă la 21 iulie 1992”, spune el. Acordul prevede că părţile aflate în conflict trebuie să asigure libera circulaţie a persoanelor şi mărfurilor de pe un mal pe celălalt al Nistrului.

Svetlana Corobceanu

2 comentarii:

Dragoș Galbur spunea...

E revoltator, de ce nu se implica Filat, Ghimpu, Lupu (sluga Moscovei)? Asa au grija ei de siguranta cetatenilor nostri ? E o provocare directa, ce vor astia, din nou razboi ?! Pentru ce?! De pe 28 ianuarie pina astazi 10 februarie nu s-au luat masuri.

Ultimul samurai spunea...

Care măsuri, de unde, că ăștia-s niște impontenți, numai de În PROfunzime îs buni, în timp ce râdeau luni la TV băieții noștri înghețau și îndurau foamea în subolurile miliției separatiste. Băgami-aș !

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: