Românii din Ucraina sunt cu Ianukovici

25 ianuarie 2010
În zonele româneşti ale Ucrainei, Sudul Basarabiei şi Nordul Bucovinei, populaţia românească l-a preferat mai mult pe Victor Ianukovici în alegerile prezidenţiale din 15 ianuarie.
«Timoşenko şi Iuşcenko nu au fost cu noi, ne-au discriminat, au călcat în picioare drepturile noastre etno-culturale, au avut o politică agresivă de ucrainizare a învăţământului în alte limbi, în afară de cea iucrainenă», - au declarat pentru ZdG mai mulţi primari şi directori de şcoli din satele româneşti ale reg. Odesa, în opinia cărora opţiunea Ianukovici va rămâne valabilă şi pentru turul doi. «Nu ştim, dar sparăm că Ianukovici se va ţine de cuvânt şi-şi va respecta promisiunile electorale în problema limbii, educaţiei, drepturilor pentru minorităţi, ceea ce nu am avut şi, cu siguranţă nu putem aştepta de la Timoşenko», — susţin reprezentanţii autorităţilor locale solicitaţi de ZdG să se pronunţe pe marginea alegerilor.

Amintim că V. Ianukovici a semnat în cadrul campaniei electorale un Acord de colaborare cu mai multe societăţi etno-culturale din Ucraina, inclusiv cea a românilor, prin care s-a obligat să respecte dreptul comunităţilor netitulate la educaţie în limba maternă şi să asigure, la nivel de regiuni, dreptul la circulaţie publică şi a altor limbi decât ucraineana.
sursa: zdg.md

5 comentarii:

Dragoș Galbur spunea...

Nu stiu de-i bine sau nu dar faza-i ca Ianukovici va rusifica Ucraina in totalitate si nu prea cred sa le fie atit de usor minoritatilor romane de acolo, dar in fine, ei si-au ales calea !

Alexandru Belgradean spunea...

Bravo lor, jos cu banditii sovini portocali

Andrei Cebotari spunea...

Bravo lor,Iushenko a condamnat comunismul,holodomorul,a vrut sa scoata in evidentza eroii care luptau impotriva Moscovei pe parcursul anilor dar nu a fost inteles din pacate(((...Da magarul asta va vinde Ucraina in miinele rusoilor((

Ruslan Grabari spunea...

Da, pacat ca asta e marioneta rusilor

Anonim spunea...

Eu ca roman din Basarabia am dorit k Iushenko sa castige, dar din pacate nu a fost sa fie. Ianukovich e pro-rus 100%, Timoshenko bandit-100%,k in bancu ala:Cand vine o alta putere la guvernare, ea isi schimba caciula si spune"Opyat' vlasti menyaetsa". :)) totusi sa speram k Ianukovichi va avea o viziune mai pro-europeana.bafta.

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: