O nouă grădiniţă românească deschisă în nordul Bucovinei (Ucraina)

1 ianuarie 2010
Cernăuţi, Ucraina/TimocPress/luni, 28 decembrie 2009/ - La 27 decembrie 2009 la Hliniţa, ce ţine de Boianul lui Ion Neculce, după o epopee de 18 ani, în sfârşit, a fost dată în exploatare grădiniţa de copii de pe lângă gimnaziul românesc din comuna Boian, raionul Noua Suliţa (nordul Bucovinei), plasat în imediata din apropiere de capitala Bucovinei – oraşul Cernăuţi (la 15 km).
Terminarea construcţiei a fost posibilă doar după încadrarea în lucrări a firmei „Rodnicoc/Izvoraşul” din această localiatate, patronii căreia – Ion Semeniuc şi Nicolae Hauca, - români originari din această localiate, nu o dată „şi-au adus pomana” atât la susţinerea manăstirilor de maici din Boian şi celei de călugări din Bănceni (unde liturgiile se ţin în limba română), cât la susţinerea festivalului tinerilor interpreţi români din regiunea Cernăuţi „Să-mi cânţi cobzar…”.

Este de remarcat, ca Ion Semeniuc este consilier parlamentar pe principii obşteşti al parlamentarului român din Rada de la Kiev, Ion Popescu, şi, concomitent, deputat în consiliul regional Cernăuţi (ales pe lista Partidului regiunilor pe cota acordată de acest partid românilor bucovineni), dar şi persoană de încredere a candidatului real la preşedenţia Ucrainei din partea acestui partid - Viktor Yanukovici, cu care românii au semnat un acord de colaborare în privinţa suţinerii limbii materne şi bisericii strămoşeşti.
Când guvernul naţionalist portocaliu de la Kiev a încetat finanţarea obiectului cu pretextul lipsei de bani, directorul firmei (Ion Semeniuc – în foto.) împreună cu colectivul său, au luat decizia să continue construcţia din fondurile proprii. Şi în ciuda faptului că oficialităţile centrale „au uitat” să transfere circa 800.000 grivne (circa 100.000 dolari) pentru lucrările de finisare, datorită eforturilor acestor inimoşi boianceni în toiul sfintelor sărbători de iarnă grădiniţa, care corespunde celor mai înalte standarte europene (cum nu mai găseşti alta în toată regiunea), a fost dată în exploatare.

Sfinţirea acestui lăcaş de suflet românesc a fost asistată şi de un frumos concert organizat de elevii de la gimnaziul din localitate cu participarea micuţilor boienceni care vor fi educaţi în incinta acestui „Palat al educaţiei creştine româneşti” (gata să primească peste 100 de copii din localitate).

Alături de oficialităţile din regiune şi raion, la deschidere a participat şi Preşedintele Comunităţii Româneşti din Ucraina, dr. Ion Popescu, deputat în Parlamentul Ucrainei şi în Consiliul Europei, care a dărut instituţiei un set de cântece, istorioare şi colinde româneşti pentru copii de la grădiniţă, iar pentru biblioteca de la gimnaziu a dăuit preţiosul volum „Românii din Ucraina: între trecut şi viitor” (apărut recent la Oradea în 434 pag., tiraj 200 ex.), pentru ca „copii să nu-şi uite rădăcinele şi tradiţiile, însuşind adevărata istorie: că aici, în Bucovina, noi întotdeauna am fost şi suntem la noi acasă”.
Secretariatul executiv al UI „Comunitatea Românească din Ucraina”
sursa: lupta-ns.info

10 comentarii:

Igor Caraman spunea...

O noutate placuta pentru inceputul noului an !

Dragoș Galbur spunea...

Aham, asa m-am gindi si eu, sa pun o noutate pozitiva din start !

Anonim spunea...

Asta-i miscarea electorala a lui Ianucovici... stati linistiti, odata cu venirea la putere a oricarui regim politic in Ucraina, romanii vor fi din nou asupriti !

Andrei Cebotari spunea...

Iushenco....Nici intr-un caz Ianucovici...Ianucovici e p/u relatii foarte bune cu Rusia...
E o noutate inbucuratoare...

Dragoș Galbur spunea...

Nu cred ca Iuscenco, el are o antipatie fata de romani, de fapt ca si Ianucovici, doar ca recente Ianucovici le-a promis romanilor bucovineni ca le va da acces liber la universitati si scoli in limba romana...

Andrei Cebotari spunea...

N-are cum bre...El vrea dor in Ucraina limba rusa sa fie limba de stat...Stiu precis ca duce o politica pro-rusa inca din 2000,mai nu-l saruta-n fund pe Putin cu Medvedev...Deci sunt doar vorbe...nu o sa fie nimic din ce a promis el...Defapt nustiu cum se poate ceva rezolva acolo...

Dragoș Galbur spunea...

Da-i in cuc pe ambii atunci =)) In fine e imbucurator faptul ca s-a deschis o gradinita pentru romani !

Anonim spunea...

MAI ,Dragos ,ai un simpatizant, Pavel Grig,nu crezi, ca esti cam smeker ,prin Balti si ca vrei, in locul lui Ghimpu,daca esti roman ,nu MOLDOVEAN ,in loc de pieteni ,prin Moldova si probleme, cu Politia-Militia ,nu crezi,ca-i mai bine ,sa pleci ,la romani, in Romania ,definitiv ,cu tot cu cartile ,ca romanii, sant zgarciti si nu au hartie, de sters la fund ?

Anonim spunea...

Bravo romanilor de acolo - stiu cum sa foloseacsa situatia politica pentru a supravietui etnic. Dupa ce i-au tradat portocalii nationalisti de la Kiev, doar internationalistii ii pot ajuta. In situatia Ucrainei Yanukovici e mai bun pentru romanii de acolo decat Timosenko sau Yuscenko pentru ca e pentru descentralizare si pentru regiuni puternice. Partidul regiunilor va sustine si o Bucovina puternica (impreuna cu romanii de acolo).

nichiforeac spunea...

In situatia in care se afla bucovinenii din Ucraina nu le ramine altceva sa aleaga, decit acel partid ucrainean, care le promite mai mult si, speram, le va apara interesele, ca-ci acolo ei nu au nici un sprijin nici din partea Moldovei si nici din partea Romaniei.

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: