Despre jurnalism

3 ianuarie 2010
De mic copil mă fascina ideea că într-o zi să ajung la Televizor, să mă vadă lumea, să fiu orice aş fi, doar să fiu acolo, în cutia aia . Ţin minte că ne jucam cu prietenii de-a emisiunea , pe vremea aceea ” de la 5 la zece ” , mai tîrziu m-am întîlnit cu acest cuvînt :” Jurnalist ” în clasa a 6-a , de atunci am început a visa zi de zi să fiu un Jurnalist . Însă pe zi ce trecea îmi dădeam seama de un singur lucru : Un jurnalist în Moldova trebuie să aibă abonament la un fund pe care să-l pupe non-stop pentru a avea de mîncare .

Jurnalist în opinia mea trebuie să aibă o personalitate , trebuie să fie obiectiv, trebuie să redea evenimentele fără a se implica în ele , trebuie să privească evenimentele dintr-o parte dar să nu facă parte din ele . Trebuie să redea evenimentele aşa cum sunt ele, fără a le deforma . Şi mai ales un jurnalist nu trebuie să provoace . Cel mai rău este atunci cînd el provoacă şi apoi se dă victimă .

Din păcare, la moment în Moldova “jurnalist” se consideră orice pămpălău care are blog, şi/sau umblă cu camera în căutare de senzaţional , ca să vă liniştesc, eu nu mă consider jurnalist .

Cel mai insultător lucru pentru o persoană cu facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării terminată , cu o diplomă muncită, cu nopţi nedormite, cu examene la care a “zubrit” din greu pt un 5 , sau 10 , dar care nu şi-a găsit de lucru pt că nu avea pile , este faptul că unii indivizi, primesc una în faţă , au întîmplător o cameră cu ei, au legătură cu Blega, şi devin jurnalişti … Este ca şi cum ai scuipa acea persoană în faţă .

Este trist, trist dar adevărat …

6 comentarii:

Dragoș Galbur spunea...

ha, fain, eu tot cind eram mic ma jucam de-a jurnalistul, de-a detectivul, doar ca nici nu stiam ca exista asa profesie ca jurnalist, nu prea stiu cit cistiga un jurnalist in Moldova, dar precis nu mai mult ca stomatologul, de aia am ales-o pe a 2-a, desi jurnalistul din mine pe zi ce trece se cere la libertate ! Il tin inchis pina cind))

Igor Caraman spunea...

Felicitări lui Umberto Costa pentru prima sa postare !

JOS CURaj-ul

Anonim spunea...

Cineva se juca de-a jurnalistu', iar eu ma jucam de-a mama si de-a tata )) e mai interesant, va asigur ))

Anonim spunea...

hmmm... shi acum,dupa cum sa intzeleg,ar trebui sa-mi ingrop spiritul de jurnalist??? chia daca voi rata,voi incerca sa fiu JURNALIST!!! imi pare rau ca ingropatzi visurile altora,chiar daca sunt parerile voastre shi chiar daca in mare parte sunt obiective!!!

Anonim spunea...

Nu comunic

Anonim spunea...

Salut

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: