Un fotbalist basarabean la Chelsea Londra

26 decembrie 2009
Jan Botnari (16 ani) este primul fotbalist moldovean care a semnat cu echipa lui Roman Abramovici. Descoperit de antrenorul lui David Beckham. Povestea a început acum un an. Fiind elev la un liceu din Londra, Jan Botnari a fost observat la o miuță de către unul dintre antrenorii de la Leiton Orient, formație din divizia a 3-a engleză, unde s-au format ca jucători celebrii David Beckham și Peter Shillton.
A doua zi a fost chemat să participe la un antrenament cu prima echipă. Puștiul de doar 15 ani a impresionat tot staful tehnic. Înalt de peste 190 cm, puternic, cu un șut nimicitor, Jan le-a arătat britanicilor că știe și cu mingea, doar suntem un popor latin. Pe scurt, a fost păstrat în lot, fără însă a fi legitimat. Tata i-a ordonat: ”Mai întâi de toate școala, pe urmă fotbalul”.

Căutat de Chelsea la Chișinău

Într-o zi de mai, echipa de tineret a lui Leiton Orient a jucat un amical cu formația similară a celebrului club englez Chelsea Londra. La meci a fost prezent și unul dintre antrenorii Academiei de fotbal Chelsea, ucraineanul Serghei Baltacea. Fosta mare vedetă de la Dinamo Kiev a rămas încântat de jocul basarabeanului. A urmat, normal, o propunere de a susține un test la gruparea patronată de rusul Abramovici. Numai că, surpriză! Tatăl fotbalistului a refuzat să-l lase! Cel care l-a convins a fost tot Baltacea, care suna cu insistență la Chișinău zile în șir. Acordul de principiu s-a stabilit la începutul verii.

Urmașul lui Lobanovski

Serghei Baltacia (52 ani) este antrenor la ”Bacons Chelsea Football Academy”. Are licența de antrenor Pro UEFA (cea mai mare) și a mai antrenat în Anglia la Charlton, în prima divizie. Ca jucător are 45 meciuri, și 2 goluri pentru selecționata URSS. De 4 ori campion cu Dinamo Kiev. Câștigător al Cupei Cupelor în 1986 cu Dinamo Kiev. A fost cel care l-a descoperit pe actualul capitan al lui Dinamo Kiev, atacantul Artiom Milevski. Baltacea este considerat în Albion urmașul lui Valerii Lobanovski – cel mai mare antrenor ucrainean din toate timpurile.

Prieten cu familia regală

Jan Botnari a semnat cu "BACON’S CHELSEA FOOTBAL ACADEMY" în toamnă, la insistențele lui Serghei Baltacea. În vârstă de doar 16 ani, moldoveanul are 193 cm. În cadrul Academiei sunt mai multe grupe de copii de la 12 până la 18 ani. Instituția este amplasată în centrul Londrei, pe teritoriul celebrului Bacons College, cunoscut pentru relațiile strânse de prietenie cu familia regală. Terenurile Academiei sunt dotate cu acoperire ultramodernă 3G. Jan este primul basarabean care a ajuns la Chelsea.

Semnat de Chelsea, ignorat de naționala Moldovei

Jan Botnari este discipol al Școlii de fotbal Buiucani. Primul antrenor i-a fost Mihai Andronic. Acum un an a fost invitat la un trial organizat de FMF cu scopul de a selecta jucători pentru naționala Under 16. Inițial a fost păstrat în lot, dar după un turneu amical, selecționerii moldoveni nu l-au mai vrut… Jan joacă acum la Academia Chelsea pe post de mijlocaș defensiv. În scurt timp moldoveanul nostru ar putea ajunge coechipier cu Lampard sau Drogba.

sursa: www.sandugrecu.blogspot.com

8 comentarii:

Dragoș Galbur spunea...

Ar fi o chestie nemaipomenita daca ar juca in primul 11 a lui Chelsea acest pusti, numai sa nu se dezica de cetatenia RM c-ar deveni un nimeni !

familiaPatrascu spunea...

are fatza de brazilian moldovenizat in romania :D :D

Sandu Grecu spunea...

Dragos, nu crezi ca era normal daca dadeai si tu sursa? Sau poate tu ai scris acest material? Pai chiar in halul asta sa furi? Eu am auzit numai cuvinte frumoase despre tine ca jurnalist. N-as vrea sa imi schimb parerea.

Acest material a fost preluat de pe www.sandugrecu.blogspot.com

Dragoș Galbur spunea...

Sandu mii de scuze, eu cind am facut COPY am selectat si sursa indicata cu tot cu link dar nici n-am observat ca nu a aparut la PASTE, inca odata imi cer scuze pentru impertinenta. S-a rezolvat !

Sandu Grecu spunea...

Ok. Si tu sa ma scuzi. Poate nu trebuia sa-ti spun chiar in felul asta.

Sarbatori fericite!

Unknown spunea...

:) Hai ca daca o traesc si pe asta :) e nebunie totala :) da e bine si asa sa dea domnu bafta

Anonim spunea...

Sa traiesti ,Galbur ,sa traiesti Alex OF,in acest moment ascult,RAMMSTEIN&TATU ,Youtube,MOSKAU.

Kosty van der Lee spunea...

Deci sati zic cinstit am jukat cu el...era foarte bun in defensiva vreo 2 ani in urma...insa erau si jukatori mult mai buni in MD!
Dar el a avut sansa sa plece acolo in Londra...de asta cred ca va fi mai bun in continuare dekit ceilalti...Sper sa nu se dezika de cetatenia MD!Succes Jane!

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: