Smirnov evocă întărirea prezenţei militare a Rusiei în regiunea separatistă

24 decembrie 2009
Rusia si-ar putea intari prezenta militara din Moldova, in cazul in care Chisinaul va leza drepturile cetatenilor Federatiei Ruse care traiesc in Transnistria. Posibilitate evocata de presedintele nerecunoscutei republici, Igor Smirnov, in replica la actele de retragere a pasapoartelor rusesti apartinand transnistrenilor de catre reprezentantii autoritatilor moldovene. Liderul transnistrean a facut aluzie la dreptul conferit presedintelui Rusiei de Parlamentul de la Moscova de a trimite trupe rusesti in strainatate, daca o asemenea decizie corespunde intereselor nationale, scrie Nezavisimaia gazeta. A proteja dreptul cetatenilor Rusiei, indiferent de locul unde se afla acestia, constituie una dintre prioritatile proclamate de actuala putere de la Moscova si la care Dmitri Medvedev a facut referire la intalnirea din aprilie, de la Soci.

"El atunci a spus esentialul: Rusia garanteaza protectia cetatenilor sai care traiesc in Transnistria", a subliniat liderul transnistrean. Iar acum, potrivit lui Smirnov, aceasta promisiune a presedintelui Rusiei are sustinere legislativa: Duma de stat si, ulterior, Consiliul federatiei au conferit sefului tarii dreptul de a trimite trupe rusesti peste granitele tarii, daca acest lucru este cerut de circumstante si de interesele statului.

In cazul in care Chisinaul nu va inceta sa retraga pasapoartele transnistrenilor care au adoptat cetatenia Federatiei Ruse si a Ucrainei, Tiraspolul va fi nevoit sa introduca vize pentru cetatenii Moldovei, a spus Smirnov.

Concret, Chisinaul cere cetatenilor rusi si ucraineni care raman pe teritoriul Moldovei mai mult de trei luni sa solicite eliberarea unui document privind noul lor domiciliu.

Partea transnistreana considera ca aceasta solicitare incalca acordul semnat in 2001 privind recunoasterea reciproca de catre Moldova si Transnistria a documentelor, inclusiv a pasapoartelor.

In alta ordine de idei, incepand cu 1 ianuarie 2010, Chisinaul va aplica noi reguli, conform carora toti agentii economici din Transnistria trebuie sa verse impozitele in bugetul moldovean. Smirnov a catalogat acest lucru drept "o destabilizare a situatiei si asa foarte complicate" in relatiile bilaterale.

Directorul Institutului pentru politici sociale, Arcadie Barbarosie, crede ca Rusia ar putea, cu acceptul Transnistriei, sa-si pastreze prezenta militara in regiune.
sursa: hotnews.md

4 comentarii:

Dragoș Galbur spunea...

Fac pariu ca in viitorii 10 ani vom avea conflict armat cu implicarea nemijlocita a Republicii Moldova.

Pavel spunea...

Dragos nu facea asa prognoze,ca in final tot vom lupta frate cu frate da rusii vor sta prin tancuri se vor ride de noi...PASNIC,NUMAI ASA TREBUIE SOLUTIONATA PROBLEMA TRANSNISTREANA....da Smirnov,Țapul asta va raspunde pentru tot,el insasi de ai sa-i o sa fie inlaturat de la putere,ca daca sincer cei ce il inconjoara sunt satui de el si de conducerea lui,nimic nou...Transnistra bate pasul pe loc

Anonim spunea...

Increderea ,e valoarea.

Anonim spunea...

Salut

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: