Război informațional în Basarabia

23 decembrie 2009
Odata cu izgonirea de la putere a comunistilor lui Voronin, Moscova a intrat in panica vazand ca impe­ria­lismul rusesc pierde te­ren intre Prut si Nistru. Principala forta de ocu­patie ruseasca in Basa­ra­bia o constituie "armata audio­vi­zuala", care a cu­cerit spatiul informational moldovenesc. In apararea colonialismului cultural rusesc a sarit insusi presedintele rus Dmitri Medvedev, iar un post de radio rusesc ameninta cu razboiul. Cu ocazia zilei nationale a Romaniei, presedintele interimar al R. Moldova, Mihai Ghimpu, a declarat ca ar trebui modificata constitutia pentru a se declara limba romana ca limba de stat. In acelasi timp, autoritatile de la Chisinau au inceput sa ia masuri timide in ce priveste respectarea statutului limbii de stat in publicitate si audiovizual, ceea ce a starnit furia rusilor din Basarabia, a "moldovenistilor" comunisti si a Kremlinului. In consecinta, Dmitri Medvedev a emis un adevarat avertisment la adresa Chisinaului. El a declarat pe 9 decembrie, la un congres al mass-media, ca spatiul limbii ruse s-ar fi restrans in Moldova si ca autoritatile moldovenesti ar trebui "sa de dovada de toleranta, sa nu ia decizii artificiale pentru a nu distruge relatiile dintre cetatenii aflati pe teritoriul republicii". De fapt rusii reprezinta doar 5% din populatia Basarabiei, dar tot spatiul audiovizual este ocupat de limba rusa. La Chisinau se pot receptiona cam 55 televiziuni dintre care doar cinci in limba romana.

Revolta lui Tibuleac

Scandalul a luat amploare odata cu discursul de duminica al lui Veaceslav Tibuleac (foto), la congresul Partidului Liberal Democrat (PLDM), de guver­namant. Tibuleac este directorul postului de radio de limba romana "Vocea Basarabiei". El a declarat ca "nu Armata a 14a, dislocata in stanga Nistrului, nu Tiraspolul este cel mai mare pericol pentru existenta R. Moldova, ci institutele media rusesti din Chisinau, care sugruma metodic, zi de zi, viitorul R. Moldova...R. Moldova se afla inca sub cea mai crunta ocupatie cunoscuta in lume - ocupatia informationala a Federatiei Ruse". Tibuleac este om serios, nicidecum un agitator. El a cerut autoritatilor sa vegheze la respectarea legii audiovi­zualului privind ponderea de 70% a emisiunilor romanesti din totalul celor de stiri si analize precum si la respectarea legislatiei privind publicitatea in limba romana. Seful de la "Vocea Basarabiei" a denuntat guvernele anterioare care au instrainat prin incalcarea legii patrimoniul national. Este vorba despre frecventele de emisie care sunt avutie publica si care au incaput pe mana rusilor prin mijloace
necurate. In acest caz imperialismul nu este doar cultural ci si economic. Tibuleac a aratat ca piata de publicitate in R. Moldova este de 30 milioane de euro anual, banii fiind incasati aproape in intregime de televiziunile rusesti.

Stelute galbene

Discursul de la congresul PLDM i-a adus pe rusi in pragul nebuniei. Un anume Soloviov de la postul rusesc de radio "Ploaia de argint" a amenintat cu razboiul. El a spus ca o asemenea politica "este in favoarea unui conflict armat". El a avut nerusinarea sa compare evreii din timpul razboiului cu minoritatea etno-imperiala rusa, careia "i se vor desena stelute galbene pe costume". PLDM ii aminteste propagan­distului rus de "pasul de fier condamnat la Nurenberg". In R. Moldova legea audio­vizualului a fost adoptata doar in urma castigarii unui proces de catre un ONG al basarabenilor absolventi de facultati romanesti si occidentale. Membrii autoritatii de reglementare, Consiliul de Coordonare al Audiovizualului (CCA) au fost numiti de comunisti si unii dintre ei se comporta pe fata ca agenti ai Rusiei. Decat sa-l urecheze pe Tibuleac pentru ca "nu era momentul", guvernantii de la Chisinau ar trebui sa asigure respectarea legii audiovizualului. Nicio televiziune ruseasca nu respecta prevederile privind ponderea emisiunilor in limba romana, iar CCA refuza sa faca monitorizari.
sursa: ziua.ro

3 comentarii:

Radu Leurda spunea...

Lasa dihorii sa cunoasca limba romana, pina acum toata viata am privit la TV emisiuni si posturi TV in rusa, acum ar fi timpul sa ne schimbam putin, si desigur pentru totdeauna !

Dragoș Galbur spunea...

Ai dreptate Radu, eu fiind din Balti, in afara TVR1 nimic in romana n-am mai vazut toata viata, asa ca, nu e mare tragedie daca le vor mai stringe acum un pic curelusa, si cu TV-ul, si cu publicitatile si cu denumirele de magazine...

SA ROMANIZAM MOLDOVA !

Octavian Racu spunea...

Hai, nu ma faceti sa rad. :))
Moscova se simte chiar fooaaaarte comfortabil la Chisinau. Au un guvern destul de filorus, un candidat la preserdinte chiar fooaaaaarte pro-rus. Politica oficiala a regimului liberal s-a angajat deschis sa respecte interesele geopolitice Federatiei Ruse, ce mai vreti? :)
AIE convine de minune Federatiei Ruse, de altceva nici nu are nevoie.

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: