Mărturisirea de credinţă de Sf.Apostol Andrei

14 decembrie 2009

Termeni

Întâi de toate, trebuie făcută delimitarea clară între termenii de evreu şi iudeu (sau cum se zice în popor – jidov); primul desemnează o etnie, un popor, pe când cel de-al doilea reprezintă o credinţă, anume a acelor membri ai poporului ales care L-au răstignit pe Hristos acum 2000 de ani, şi care tot atâta timp şi-au construit religia pe justificarea acestei ucideri, prin urmare orice simbol iudaic afişat în locurile creştine înseamnă o hulă şi batjocorire a Mântuitorului şi a celor ce-L urmează.

Termenul semit (de la care derivă „anti-semit”) desemnează un grup de popoare înrudite din Asia de sud-vest, printre care: arabii, sirienii, evreii etc.

Germenii problemei

În seară de vineri, 11 decembrie, în grădina publică Ştefan cel Mare şi Sfânt din centrul Chişinăului, a fost instalat un simbol religios iudaic: menorah - un sfeşnic specific acestei religii. Din punct de vedere creştinesc, acest act nu poate fi tratat altfel decât ca un gest de batjocorire a locului în care este amplasat monumentul marelui apărător al ortodoxiei – Ştefan cel Mare şi Sfânt. Este inadmisibil ca în preajma simbolurilor credinţei ortodoxe să fie amplasate simboluri ale credinţelor care de-a lungul veacurilor au batjocorit ortodoxia. Aţi tolera o semi-lună musulmană în spaţiul mai sus amintit?

Reacţia ortodocşilor

După sfânta liturghie de duminica, mai mulţi credincioşi din capitală, indignaţi de provocarea adusă credinţei ortodoxe, au ieşit la locul respectiv spre a-şi manifesta protestul. Fiind contactate de către grupul de iniţiativă, organizaţiile iudaice au refuzat să ia asupra sa răspunderea pentru instalarea obiectului şi au respins cererea de a-l evacua. În consecinţă menorahul a fost, în mod organizat, scos de la locul de cinste şi transportat la monumenul Sfântului Ştefan cel Mare, unde a fost demontat (în nici un caz stricat, distrus etc. Până şi păhărelele din sticlă aştezate pe menorah au rămas întregi) şi pus la picioarele Domnitorului. În locul menorahului a fost instalată o cruce ortodoxă.

Dezinformarea din presă

Mass-media din ţară s-a grăbit să eticheteze protestul ca fiind anti-semit, dar a uitat să menţioneze că în ziua de duminică biserica ortodoxă l-a prăznuit pe Sfântul Apostol Andrei, care a fost iudeu, prin urmare acuzaţiile de anti-semitism sînt cel puţin ridicole.

Realitatea TV din România a difuzat informaţii conform cărora protestatarii au scandat lozinci anti-semite; pe parcursul întregului protest, însă, nu s-au intonat decât cântări ortodoxe, orice filmare de la locul respectiv poate adeveri aceasta.

De asemenea, cum deja se obişnuieşte la noi, s-au căutat tot felul de conotaţii politice ale evenimentului, căutări care cu siguranţă vor continua. Dar privind realist: partidele liberale deja au acuzat manifestaţia de ieri (vezi unimedia), mass-media comunistă făcând acelaşi lucru (vezi omega), mitropolia Basarabiei a luat o poziţie opusă protestatarilor, iar mitropolia Moldovei s-a desolidarizat de acţiune. Este evident că acţiunea de ieri nu este deloc pe placul forţelor politice moldoveneşti, de orice coloraţie ar fi acestea.

Concluzii

Protestul din 13 decembrie a fost un act de mărturisire a credinţei strămoşeşti în faţa tentativei de a pângări inima capitalei Moldovei. Toate îndemnurile de „toleranţă”, „dragoste interconfesională” etc. nu-şi au rostul în acest caz, fiindcă din aceeaşi dragoste şi toleranţă iudeii puteau amplasa simbolul lor în sinagogă, cum se cuvine, fără să provoace un conflict în societate.

În cazul unor noi acţiuni anti-ortodoxe, tot omul de bună credinţă trebuie să iasă şi să mărturisească pe Hristos, cu orice preţ, aşa cum au făcut-o înaintaşii noştri!

Din cântările de ieri: Cu noi este Dumnezeu, înţelegeţi neamuri şi vă plecaţi!

14 comentarii:

Dragoș Galbur spunea...

necatind la toate acestea, cei ce-au profanat? aceasta menora trebuie sa raspunda conform legii + la toate sunt sigur ca de azi in colo parintele Cibric n-o sa aiba viata usoara, prea puternici sunt evreii si prea bogati, nu cred c-o sa-l lase in pace.

Zapciul spunea...

Bravo basarabenilor ortodocsi care au demonstrat mare curaj in fata jidanilor si in fata incercarilor lor de batjocura la adresa noastra si a sfintilor si eroilor nostri.
Rahatul ala jidanesc a fost pus langa statuia lui Stefan cel Mare si Sfant tocmai pentru a lua in deradere sfintia dreptcredinciosului voievod si de aceasta a fost daramata.
Sa speram ca si in Romania o sa se aiba curaj la un moment dat si sa nu ne mai lasam calcati in picioare de jidovi!

Doamne ajuta!

Andrei Creacico spunea...

Da, Dragoş, n-o să aibă viaţă uşoară, un argument în plus că nu a făcut-o din oarecare interese materiale sau politice.

Liber spunea...

Eh sa se fi trezit Maria Sa Stefan Domnitorul...

Silviu Românu spunea...

Cu aşa ieşiri în public UE-ul la fund ne-a văzut. Ar trebui să fim mai toleranţi şi mai moderni.

Nu sunt de acord cu amplasarea menorei acolo în centru, dar nici cu acţiunile enoriaşilor, prea sălbatic se priveşte dintr-o parte.

Anonim spunea...

Silviu, iar noi la nivelul tălpilor avem legile şi toleranţa UE... creştinii au o singură LEGE> Sfânta Scriptură şi Canoanele Bisericii... nu recunoaştem nici un fel de Constituţie, Tratate sau alte legi atâta timp cât vin să ne submineze credinţa, iar în cazul dat ne batjocoresc şi memoria strămoşilor şi credinţa...

Dragoș Galbur spunea...

Bine a zis Andrei, azi menora, maine semiluna, poimaine statuia lui budda etc etc... hai sa fim serios, sa pun eu maine o cruce in centrul de exemplu a Teheranului, imi dau foc !

Igor spunea...

Articolul dat este o incercare disperată de a îndreptăţii ceea ce nu poate fi îndreptăţit. Şi anume o ura mascată cu intenţii de apărare a credinţei. Dacă aţi fi creştini adevăraţi a-ţi merge să le spune-ţi evreilor evanghelia cu dragoste. Cu voi însă se împlineşte profeţia care zice: „Căci numele lui Dumnezeu, din pricina voastră, este hulit între neamuri" Romani 2:24
Voi care construiţi lăcaşurile bisericilor după modelul Templului vă indignaţi atunci când evreii sărbătoresc sărbătoare Înnoirii Templului. Ziceţi: "Nu ştim cum să le explicăm copiilor noştri ce înseamnă acest semn" Cititi in bibliile voastre din cartea Macabeilor şi o sa le puteţi explica. Cu atunci explicaţi copiilor voştri cand oameni care trec pe langa monumentul lui Ştefan cel Mare fumează, vorbesc urât şi se pupă cu fetele lor de copanie? Despre voi s-a zis că înghiţiţi cămila şi strecuraţi ţânţarul. Oameni ca Cibric şi ca cei care îl urmează L-au răstignit pe Isus. Vă place să daţi vină pe alţii dar în oglindă nu vă uitaţi.
Moldova ţară ortodoxa! Mai mult de jumătate din cei ce se căsătoresc divorţează, discotecile si cluburile de noapte, barurile prosperă, jocuri de noroc la tot pasul asta numiţi voi ţară ortodoxă! Dacă vreţi ca oamenii să vă considere creştini trăiţi în dragoste şi cei ce vă vorbesc de rău vor ramâne ruşinaţi. Dar acum sunteţi ruşinaţi voi. Şi desigur că mândria nu vă va lăsa nicidecum să recunoaşteţi asta.

Sergulet spunea...

Rushine la biserica moldoveneasca!!!!

De ce in statele dezvoltate se respecta religiile si poti vedea o multitudine de biserici amplasate nu departe unele de altele? Pu ca exista libertate cultelor.

Daca noi nu putem sa respectam principiul libertatii cultelor, adica vrem sa fim impotriva Conventiei Eu Drepturilor Omului, atunci noi degraba no sa intram in UE si o sa raminem la nivelul din prezent : nivel de sapa de lemn.

Cu asa ritm Africa o sa ne intreaca in domeniul progreselor eco si intelectuale, aaaa scuze, ea demult nea intrecut :)))

Nu uitati ca in tarile Nordice, biserica e considerata ca o intreprindere care acorda servicii la oameni si plateste impozite la stat. Biserica trebue sa fie separata de stat, de asta shia dat seama si Franta in 1789 odata cu caderea monarhiei (regele nu mai detine puterea de la Dzeu, e un muritor ca restul).

Se spune ca cea mai eficienta metoda de marketing care a fost nascocita pe pamint este RELIGIA : "FRICA DE DZEU". Prin intermediul acesteia poti face minuni si razboie, decinde pentru altii si ai dogma, deci poti conduce lumea.

Si totushi in Moldova biserica inca mai detine monopolul asupra gindirii si ratiunii, ii prosteste pe oameni si ii subjuga la fel cum facea biserica si in Evul Mediu.

Imi pare rau ca poporul nostru e neinformat si limitat, condus de prosti. Traind intrasha un spatiu inkis si dogmat, moldovenii degradeaza mintal si cei de la condurece + biserica profita de slabiciunea noastra intelectuala in interesele proprii.

Nu degeaba sintem cei mai saraci din europa.Si inca mai visam sa ne integram in spatiul comunitar. Degraba asta nu va fi.

Oameni buni faceti o skimbare in voi, daca doriti sa traiti decent :) nu va lasati amagiti de preoti, ca ei sunt cei mai mari politici.

Unknown spunea...

Dar oare ce spune Apostolul Andrei privind la cei carora lea adus(Evanghelia), vestea pacii in traducere Hanukka,dar Dumnezeu,cum cineva isi bate joc de poporul Lui evreesc prea iubit si pus deoparte,numai fascistii si comunistii au mers impotriva lui Dumnezeu,dar eu,tu,noi,voi cui ii slujiti?

Maria Canişcev spunea...

Pentru Igor, Sergulet, Andrei Ala şi celor din acelaşi aluat europenizat. Îmi pare rău de sufletele voastre, căci nu L-aţi cunoscut pe Iisus, sper Domnul să se milostivească asupra voastră şi să vă deparaseze de spurcăciunile minţii voastre!

Pentru iubiţii mei friţi întru Hristos, creştini ortodocşi: Hristos îi va birui pe toţi vrăjmaşii, îndrăzniţi şi rugaţivă! Păziţi neschimbat Adeărul. Cinsitţi şi păziţi Una Sobornicească şi Apostolească Biserică, care este trupul lui Hristos, căci doar în Biserica Ortodoxă este harul lui Dumnezeu şi Adevărul. Să daţi slavă lui Dumnezeu toată viaţa pînă la moarte. Să nu vă temeţi şi să nu vă îndoiţi căci biruinţa va fi a Domnului nostru Iisus Hristos.

Doamne ajută!

Andrei spunea...

De ce biserica nu a protestat cind Comunistii puneau flori la monumentul lui Lenin care a fost cel mai mare dusman al bisericii???
De ce acesti asa-zisi credinciosi nu erau atunci asa de aprigi aparatori ai credintei???
Ei atunci (Organizatia Sfinta Matrona) se ocupau cu improscatul cu oua la sediul ziarului Timpu care-l critica pe Tarlev pentru ca predica in biserica si pe preotii care sustin comunistii si fac politica in biserica?
Unde erau ei cind Marchel si altii il sustineau pe Satana Rosie in campanii electorale????

Anonim spunea...

Daca in alte tari europene Biserica actioneaza ca o puternica forta morala, in Rep. Moldova institutiile religioase au un impact relativ slab asupra moralitatii publice si asupra orientarii relatiilor sociale. In cadrul ortodoxismului, educatia morala si religioasa facuta de Biserica este aproape neglijabila. Cunostintele privind religia crestina sunt rudimentare la majoritatea celor care se declara credinciosi, fiind transmise mai mult pe cale folclorica. Conceptia religioasa a ortodocsilor a fost si ramane un bizar amestec de crestinism, elemente precrestine si folclor; un amestec cu foarte multe variante locale. Ceremonialurile religioase ocazionate de principalele momente ale vietii omului (botez, casatorie, deces) au ajuns simple ritualuri, fara o semnificatie spirituala deosebita pentru participanti. De aici avem si cazul tinerilor care sarbatoresc Pastele la discoteci; astfel apare o alta categorie sociologica: crestinismul nepracticat. In alta ordine de idei, cred ca amplasarea menorei langa statuia lui Stefan a fost o sfidare directa pentru ortodocsi; comuunitatea evreiasca a reusit sa dobandeasca ceea ce si-a dorit: autovictimizarea, iar naivii nostri ortodocsi au reactionat cum nu se poate mai rau, au profanat un simbol sacru din religia iudaica. Dragii mei fundamentalisti ortodocsi, vreau sa va intreb urmatorul: cum v-ati simti voi daca ati vedea cum cineva ar calca in picioare Sf. Antimis? Merita sa reflectati asupra acestui lucru daca intr-adevar urmati invatatura lui Iisus care prin excelenta inseamna "iubirea aproapelui". Va intreb cine este aproapele vostru?

Sergiu Lascu spunea...

Un simbol iudeic, anticrestin in centrul Chisinaului, dar mai strigator ca este pus acolo inluna Postului de Craciun!!!
Domnule Chirtoaca, cum ati putut permite acestl lucru???
Este un atac impotriva Crestinatatii!!!
Este datoria noastra a tuturor Crestinelor sa esim in apararea Crucii!!!
Iar Chirtoaca.....cel putin votul meu el a pierdut!!!

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: