Ceauşescu a fost prostit de sfătuitorii săi, afirmă fiul său

24 decembrie 2009
Ultimul dictator comunist Nicolae Ceauşescu a fost indus în eroare de sfătuitorii săi şi încă credea că românii îl adorau cu câteva ore înainte de a-l înlătura, a declarat miercuri singurul său copil în viaţă, într-un rar interviu la două decenii după prăbuşirea regimului, transmite Associated Press.Valentin Ceauşescu afirmă că tatăl său îşi pierduse simţul realităţii cu câteva ore înainte de un miting organizat pentru a exprima sprijinul faţă de liderul stalinist şi care s-a întors împotriva sa forţându-l să fugă din capitală.
Valentin Ceauşescu sugerează că sfătuitorii tatălui său i-au ascuns adevărul şi că el nu înţelegea supărarea populară produsă de proasta sa conducere. În schimb, tatăl său învinovăţea Uniunea Sovietică de dorinţa de a-l răsturna, potrivit lui Valentin.

"El nu a fost informat despre motivul nemulţumirii", a declarat Valentin pentru AP. "Lucruri care nu i-ar fi plăcut erau ţinute departe de el", adaugă Valentin.

Aproximativ 1.100 de persoane au fost ucise în timpul revoltei din decembrie 1989 care a pus capăt conducerii de 25 de ani a lui Ceauşescu. Cei mai mulţi morţi s-au înregistrat între 22 decembrie când liderul comunist a fugit după miting şi ziua de Crăciun, când el şi soţia sa, Elena, au fost executaţi după un proces improvizat, aminteşte AP.

Valentin Ceauşescu afirmă că el ar fi preferat să îl vadă pe tatal său omorât imediat decât să fie ucise sute de vieţi nevinovate în acest timp.

În timp ce alte regimuri comuniste au căzut în Europa de Est, românii, tradiţional toleranţi, s-au răsculat, mâniaţi după mai mulţi ani de raţionalizări draconice când dictatorul încerca să plătească datoria externa a ţării. Carnea, uleiul şi untul erau limitate sever şi întreruperile de curent erau obişnuite. În timpul iernii, Bucureştiul era cea mai lugubră capitală a blocului comunist, străzile sale pline de gropi acoperite de gheaţă şi în întuneric, aminteşte AP.

Când Nicolae Ceauşescu a auzit că revolta care a început la Timişoara la 16 decembrie s-a răspândit în Bucureşti, el a crezut că a fost instigată de 'ruşi', supăraţi pentru atitudinea sa liber independentă în interiorul Pactului de la Varşovia împotriva Moscovei, mai ales critica sa a invadării Cehoslovaciei în 1968.

"Ştiam că nu erau numai ruşii", afirmă Valentin. "Era o răzvrătire împotriva lui Ceauşescu".

Valentin, 61 de ani, a lucrat timp de două decenii ca fizician la Institutul de Fizică Atomică din afara Bucureştiului. El spune că a urmărit procesul părinţilor săi la televizor când era arestat pentru subminarea economiei naţionale.

"Mă uitam şi am simţit că îmi era ruşine că sunt român. Nu simţeam că erau părinţii mei", spune el cu o voce moale despre proces şi consecinţele sale, inclusiv imaginile televizate alb-negru ale părinţilor săi omorâţi de un pluton de execuţie.

"Ar fi trebuit să îl ucidă şi gata" după ce a fost capturat la 22 decembrie, "ei nu aveau nevoie de un proces", mai afirmă Valentin Ceauşescu.

"Nu a fost o revoluţie într-un sens normal. S-a transformat într-o mizerie... Oamenii au sperat să obţină ceva în urma acestei revoluţii, însă nu s-au ales cu nimic în realitate", mai susţine Valentin Ceauşescu, fumând Lucky Strikes ţigară după ţigară şi sorbind dintr-un espresso fără zahăr într-un bar de hotel.
sursa: adevarul.ro

4 comentarii:

Anonim spunea...

Nu stiu daca trebuiau impuscati sotii Ceausescu, daca ramineau acu in viata era mai interesat + au facut totusi ceva pentru Romania, doar ca n-au stiut cind sa se opreasca si sa le ofere locul altora.

Gheorghe spunea...

Toti comunistii trebuiesc impuscati altfel !

Dragoș Galbur spunea...

Baieti,totusi si-a lasat o amprenta mare Ceasca asupra Romaniei, la fel nu cred ca merita sa fie impuscat ca un caine sub un perete pe nu stiu unde. Plus din cite stiu eu, Nicolae nu era chiar atit de aprig la minte, era practic totalmente influentat si condus de catre Elena. Anume ea a reprezentat raul pentru Romania.

Sergiu spunea...

Acolo langa Cheausescu, trebuia sa fie si Iliescu si majoritatea din cabinetul sau!!!!

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: