Timp de doi ani au spart geamurile unui liceu de limbă română

12 noiembrie 2009
Patru tineri de la o şcoală cu predare în limba rusă din or. Râbniţa, Transnistria au fost reţinuţi de organele de miliţie suspectaţi că timp de doi ani, ar fi spart cu regularitate geamurile liceului ”Evrica”, unicul liceu cu predare în limba română din această localitate. Potrivit directoarei liceului, Eugenia Halus, grupul de atacatori le-ar fi pricinuit o pagubă de peste 11 mii de lei.
Trecătorii deja se obişnuiseră, cu faţada clădirii cu geamuri sparte. Imediat ce apărea sticla în geamuri aceasta se făcea ţăndări peste noapte. ”Ne atacau aproape că în fiecare săptămână. Ne-am tot adresat cu cereri la sectorul de miliţie din oraş, dar fără niciun rezultat. Abia acum ne-au dat de ştire că au fost reţinuţi patru minori de la şcoala rusă, situată în preajmă”, ne spune directoarea. Săptămâna aceasta a fost invitată la sectorul de miliţie, unde a făcut cunoştinţă cu ”banda de atacatori”, aceştia cu vârsta cuprinsă între 14 - 16 ani. ”I-am întrebat de ce-au procedat astfel. Din bâiguielile lor am înţeles că am fost ţinta deoarece suntem o şcoală cu predare în limba română”, ne spune directoarea.

Deşi adminsitraţia liceului a depus o plângere şi la procuratură, până în prezent nu a fost informată dacă a fost sau nu deschis un dosar penal pe marginea acestui caz, nici dacă părinţii minorilor au fost atraşi la răspundere.

Amintim că liceele cu predare în limba română din Transnistria se judecă cu autorităţile pentru dreptul de a scrie în grafie latină. Ele refuză varianta promovată de Tiraspol - predarea limbii româna în grafia chirilică.

În speţa dată au fost invocate încălcarea următoarelor articole din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului: Art. 3 “interzicerea tratamentului inuman şi degradant”, Art. 8 „Dreptul la respectarea vieţii private şi familiale”, Art. 14 „interzicerea discriminării” şi a Art. 2 din Protocolul nr. 1 la CEDO „dreptul la instruire”.

jurnal.md

2 comentarii:

Dragoș Galbur spunea...

satanile, bagati la racoare pe vreo 10 ani fiecare si o sa se invete minte... porci alte cuvinte n-am, rasisti, xenofobi si magari !

Filimon Alexandru Arthur spunea...

Marea cultură rusă pe care eu mă scap...

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: