Sectanţii din Moldova împotriva ortodoxiei

22 noiembrie 2009
Adineaori, site'ul sectant Moldova „creştină” a publicat un articol în care-şi exprimă părerea de rău în legătură cu introducerea în învăţământul preuniversitar a disciplinei Educaţia Creştin-Ortodoxă, dat fiind faptul că aceasta urmează a-i învăţa pe copii, printre altele, şi cum să se apere de prozelitismul sectar. Pe lângă aceasta, articolul indică temerea sectanţilor pentru faptul că noua materie şcolară nu-i va învăţa pe copii adevăratele valori creştine, ci doar va instiga la ură religioasă şi neacceptarea creştinilor de altă confesiune.

În primul rând, tind să le amintesc mai sus-numiţilor că valoarea creştină supremă este Adevărul, iar totul ce propune un adevăr ciuntit sau mutilat, precum o fac sectanţii, este cea mai mare minciună şi nu poate avea nici o legătură cu Adevărul absolut. După cum a spus Mântuitorul: Duhul Adevărului, pe Care lumea nu poate să-L primească, pentru că nu-L vede, nici nu-L cunoaşte; voi [apostolii, n.a.] Îl cunoaşteţi, că rămâne la voi şi în voi va fi! (Ioan 14:17). Sfinţii apostoli au fost cei cărora Hristos le-a încredinţat Adevărul, ca să fie transmis până la noi, din generaţie în generaţie, astfel Biserica Ortodoxă este unica biserică apostolică, prin urmare Adevărul lui Hristos nu poate fi în afara acesteia. Aşadar, teama sectanţilor în privinţa adevăratelor valori creştine la disciplina dată reprezintă nu mai mult decât o opinie neîntemeiată.

Rezultatele ultimului recensământ al populaţiei Republicii Moldova ne arată numărul ortodocşilor ca fiind 93.4% - mai mare pondere a drept-credincioşilor decât în orice altă ţară a lumii. Un fapt grăitor, ignorat cu atâta neruşinare de către sectanţii de la Moldova creştină, care vin cu propunerea de a elimina din studiul materiei date orice pomenire despre „doctrinele confesiunilor”, adică reducerea acestei discipline la o simplă lecţie de moralitate.

Urmările aplicării unei astfel de strategii nu pot fi decât dezastruoase pentru ortodocşii din Moldova, întrucât duce direct spre dizolvarea identităţii creştin-ortodoxe şi, deci, spre aprofundarea diluării identităţii naţionale a românilor din stânga Prutului.

16 comentarii:

Dragoș Galbur spunea...

si care-i problema lor?! de ce se tem atit de mult?! pentru ca sunt in infioritate numerica si simt pericolul din partea ortodocsilor, de fapt, nu prea inteleg, sunt si ei crestini parca, doar ca baptisti, dar care-i faza ca urasc atit de mult ordoxismul ((

Anonim spunea...

Se explică în comentariul lor: din cauză că ortodocşii îşi fac semnul Crucii şi au icoane :D Să ne amintim că unele icoane sunt făcătoare de minuni. De unde să priceapă ei cum stau lucrurile... Ce beneficii avem de pe urma semnului Crucii au explicat pănă şi savanţii. Eu au făcut experimente cu mostre de apă. Apa deasupra căreia s-a făcut semnul Crucii (chiar de către necredincioşi) devenea de o calitate mai bună. S-a demonstrat prin teste de laborator.
Dar nu vor unii apă bună...
Pentru a evita scandalurile, să se numească disciplina într-un fel care să nu supere pe nimeni.
Catolicii au deschis drumul sectelor. Ei s-au despărţit de noi, iar de la ei au pornit toate celelalte culte. Din păcate...

Curbet Alexantru spunea...

dragă autor, ai interpretat greşit articolul,
pentru ca să fie corect - e bine să se predea învăţăturile Bibliei şi nu opiniile unei confesiuni.
Iar ceea ce faci e să chemi la ură chiar prin acest articol. Oare nu are dreptate atunci Moldova Cresştină?
Un copil a lui Dumnezeu nu va lucra cu ură.

Anonim spunea...

Alexandru... Pai bine... In competenta cui o sa fie predarea Bibliei? Cine va preda Biblia, asa cum spune Moldova Crestina? Daca o face un preot crestin-ortodox, putem spune ca se predau "opiniile unei confesiuni"? Sau poate Biblia crestin-ortodoxa este alta?

Ca alte confesiuni au o teama anumita fata de preot, icoana si cruce, e alta problema...

Dragoș Galbur spunea...

D-le Curbet, n-as spune ca articolul dat instiga la ura, ura exista de mult, iar la ura instiga altii nu noi. Articolul dat reprezinta AUTOAPARAREA noastra, a crestin ortodocsilor... poate explicati d-stra, cum se face ca baptistii la fel sunt crestini si sunt tot impotriva altor crestini ?!

Moldova Crestina sa taca, caci adevarata Moldova e Crestin Ortodoxa, sau cum ne zic baptistii - pierduta.

Andrei Creacico spunea...

Curbet Alexantru, un copil al lui Dumnezeu nu va vedea ură în orice cuvânt neprotestant, şi cu atât mai mult nu va judeca pentru asta.
Dacă e să admitem că la această materie se va studia numai Biblia, oricum va fi trebuit în funcţie de tâlcuirile Sfinţilor Părinţi, pentru că un copil nu are cum să înţeleagă profunzimea Adevărului biblic (din câte se vede, nici mulţi maturi nu sînt în stare de asta)

Curbet Alexantru spunea...

Dragii mei, nu am spus că un preot nu ar putea să predea Biblia, ba dimpotrivă - ar putea foarte bine s-o facă.
Doar că să predea doar Biblia şi nu doctrina confesiunii din care face parte.
Învăţăturile Bibliei sunt aceleaşi şi sunt foarte sănătoase,, iar societatea are nevoie de Dumnezeu mai mult decât oricând.
Nu vreau să provoc ceartă, căci am un respect pentru Biserica Ortodoxă, şi nici nu vreau să începem polemici.
Bisericile protestante propovăduiesc acelaşi Hristos, şi aceasta ar trebui să fie ceea ce ne uneşte.
Când înveţi doar ce spune Biblia asupra relaţiei cu părinţii, avort, divorţ, căsătorie, încrecările vieţii, venirea Domnului , iad, rai - aceasta ar aduce mai multă bucurie decât să discutăm o doctrină şi să băgăm ură pentru celelalte.

Andrei Creacico spunea...

Ceea ce scrie în Biblie este indispensabil învăţăturii Bisericii Ortodoxe, adică Sfintei Tradiţii. A nega sfinţenia sfinţilor, a huli pe Maica Domnului, a necinsti Sfintele Taine - acestea sînt păcate foarte mari, care constituie esenţa protestantismului. Deci despre ce fel de unire poate fi vorba? Voi mutilaţi învăţătura pe care ne-a lăsat-o Hristos, punând-o mai sus pe cea a lui Luther, Miller sau alţi înaintemergători ai voştri (majoritatea masoni).

Curbet Alexantru spunea...

dragă Andrei, învăţătura lui Hristos este scrisă în Evanghelii.

Şi încă ceva - nici o biserică nu deţine monopolul învăţăturilor Biblice : nici cea ortodoxă şi nici cea protestantă.
Vă luaţi prea multă responsabilitate afirmând aceste lucruri.

Andrei Creacico spunea...

Nu este vorba despre monopol, că nu discutăm în limbaj capitalist. Vorbim despre Adevărul absolut, cel lăsat nouă de Însuşi Iisus Hristos, pe care-l moştenim din Biserica Lui, Biserica Ortodoxă, unica biserică ce există din vremea lui Hristos şi până în ziua de azi.

Anonim spunea...

Alexandru Curbet, apreciez bunul-simţ de care dai dovadă.
Din păcate, "Moldova Crestină" a luat un exemplu urat şi-i poate face pe cititori să creadă că toţi ortodcşii sunt la fel. De fapt, este vorba despre o femeie-profesoară, care probabil nici teologie n-a făcut.
Preoţi, oameni cumsecade şi cu studii teologice să predea acest obiect, care să-i apropie pe copii de adevărul Biblic. Să nu ne pornim unii împotriva altora. Mai ales în şcoală, să le spunem copiilor ce ne leagă, ce avem în comun, nu să le cultivăm ura.
Dacă este un caz adevărat şi relatat corect, îmi pare rău că un copilas a trebuit să îndure situaţiile descrise în articolul din "Moldova Creştină". Profesoara respectivă n-a avut comportament de creştină ortodoxă. Nici comportament de mamă sau profesoară.

STASS spunea...

ducă-se dreacului toată pizdabratia....eu sunt creștin ortodox și am o cruce-n inimă.TRĂIASCĂ NAȚIUNEA

radu spunea...

Toate aceste actiuni nu fac decit sa aduca dezbinare in societate. Cel mai bine este ca oamenii sa studieze Biblia asa cum este.

radu spunea...

Domnule Dragos, va apreciez pentru un asemenea site, care promoveaza valorile rominisimului aici in Basarabia. Insa imi pare rau ca bagati zizane intre confesiuni. Are dreptate Curbet Alexandru, nimeni,nu detine monopulul asupra lui Hristos. Si apoi la ministerul Justitiei si cultul ortodox are axact aceleasi drepturi ca si cultul baptist, penticostal sau adventist.

Dragoș Galbur spunea...

Domnule Radu... noi niciodata nu atingem pe nimeni pina nu te atinge cineva pe noi - cam asta-i ideologia noastra... referitor la articolul dat - intrebarile i le dati d-lui Creacico.

Referitor la baptism, ce sa zic, nu ma intereseaza practic, pentru ca stiu ca batistii ne urasc pe noi ortodocsi numindu-ne pierduti si rataciti, numai nu negati va rog. Eu nu am critica baptismul niciodata si nu am afirmat ca discriminez baptismul dar ma deranjeaza faza ca pina in ziua de azi pocaitii nu recunosc ca Moldova e crestin ortodoxa, ei , poate recunosc dar agreaza chestia data. Am si eu o sora baptista si stiu ce zic.

Anonim spunea...

Ceea ca ma deranjeaza este faptul ca crestinii ortodocsi se bazeaza mult pe Maica Domnului si pe sfinti, si cind cer ajutor in rugaciune, ei mai degraba apeleaza la ei decit la Insusi Salvatorul omenirii, la Hristos. Dumnezeu ne da raspuns la rugaciune si ne ajuta, dar nu Maica Domnului sau sfintii pentru ca ei la fel au fost oameni simpli si prin faptul ca s-au bazat, la rindul lor, pe Hristos, multi stiu de ei azi ca "sfinti". Unica personalitate ideala a fost si este Isus Hristos, nicidecum altii. Multi il accepta pe El, dar in inima lor mai mult totusi se incred in "sfinti".
In general ce inseamna "sfint"? Inseamna "pus deoparte", "sfintit", "special". Toti cei ce cred in Tatal, Fiul si Duhul Sfint sunt "pusi deoparte". Credinta trebuie s-o traiesti nu doar s-o cunosti!
Si acei 93.4% care au declarat ca sunt crestini-ortodocsi (din care fac parte majoritatea rudelor si cunoscutilor mei), nu traiesc Adevarul ci doar il cunosc. Pe linga toate astea, multi din ei nici nu-l cunosc bine pentru ca nu citesc, ei insisi Biblia, instructiunea vietii. Ei se linistesc cu faptul ca in biserica preotul stie, si noi vom face doar ceea ce, TOT OAMENII, au facut ca traditie.... Multi indeplinesc traditia si nu viata crestina adevarata.... Unde au disparut roadele Duhului Sfint:dragostea, bucuria, pacea, indelunga rabdare, bunatatea, facerea de bine, credinciosia,blindeta, infrinarea poftelor? (Galateni 5:22) De ce oamenii nu sunt invatsati de toate astea la biserica?
Ce facea Isus, fiind pe pamint? Invata oamenii. Ce fac acum preotii? De ce ei nu invata oamenii asa cum ei au misiunea asta. Ei nui critic, dincontra ma bucur ca ei au ales sa-l slujeasca pe Dumnezeu mai presus de orice. Dar de mic copil nimik nu intelegeam din cintarea care de obicei ei o fac in timpul slujbei.

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: