Românismul – între formalism şi autenticitate

5 noiembrie 2009

Poporul român a avut nefericita soartă de a îndura şi a supravieţui celui mai crunt regim năpustit vreodată asupra noastră – comunismul. Timp de o jumătate de secol înaintaşii noştri au fost mutilaţi fizic, moral şi spiritual, toate acestea urmărind scopul distrugerii miezului neamului nostru - a valorilor care au făcut ca acest popor să străbată 17 secole de istorie, rămânând statornic în crezul său pe tot parcursul acestora.
Căderea regimului comunist părea să fi deschis calea către revenirea noastră din abisul negării, lepădării şi al uitării celor cu adevărat româneşti. În mod normal, în fruntea acestei deşteptări ar fi trebuit să fie oamenii care au rezistat cel mai bine în faţa regimului, cei care au ştiut, în pofida tuturor impedimentelor şi a greutăţilor, să îşi păstreze identitatea în sensul adevărat al cuvântului. După cum ştim, nu a fost aşa. După eliberarea de comunism, la putere a ajuns o clasă politică vicleană şi incompetentă, care habar nu avea de interese şi idealuri naţionale. Ea a reuşit să stingă subit flacăra dornică de a recăpăta trăirea românilor de odinoară, situaţie care, în aparenţă, a suferit schimbări în ultimii ani.
Odată ce a devenit clar că ţările române nu se vor uni prin eforturile reprezentanţilor clasei politice, au apărut şi au început să se răspândească diverse grupuri neguvernamentale. În acel moment a început drama noastră, căci fiecare mişcare pretindea că apără valorile româneşti, oferind în acelaşi timp fiecare un set de valori diferit. În general, ele şi-au accentuat orientările pe două direcţii:
1. Prima presupune că ceea cu ce ne-am ales de pe urma comunismului nu necesită nici o vindecare, adică pentru a fi român este suficient să te declari astfel, indiferent de valorile de care eşti condus.
2. A doua este cea care se conduce de valorile societăţilor din vest şi le pune deasupra oricărui specific local, ignorând istoria şi idealurile neamului românesc.
Lesne de văzut e că nici una din aceste direcţii nu are legătură şi nici continuitate cu românismul perioadei pre-comuniste, adică de la formarea neamului (sec.III-IV) şi până la instaurarea regimului (1944-47). La fel, lesne e de înţeles că efectul acestora asupra conştiinţei naţionale autentice este departe de a fi pozitiv, pentru că nici una din ele nu îşi propune revenirea la valorile idealului românesc de odinioară, ci se limitează la anumite manifestări pe care pun eticheta „românismului”. O mişcare naţională adevărată, în condiţiile noastre de azi, ar fi cea care ar forma conştiinţe, care ar oferi condiţii şi exemple reale de devenire. Tot ce ni se oferă la naştere este sângele românesc, acesta nu este un aspect definitoriu, ci doar o premisă spre devenire, spre zidire a unei conştiinţe cu adevărat româneşti. E de la sine înţeles că această zidire nu poate avea alt fundament decât continuitatea idealurilor strămoşeşti. Acestea le putem cunoaşte fie prin contact direct cu purtătorii lor: bunicii, străbunicii, neuitând însă de perioada grea prin care a trecut conştiinţa lor, fie prin studierea profundă şi plină de dragoste a istoriei neamului din care facem parte. Să fim atenţi şi să învăţăm a face distincţia dintre românismul autentic şi cel formal, criteriile acestei diferenţieri nu le inventează nimeni, ele au fost stabilite de-a lungul istoriei de cei dinaintea noastră: prin munca lor, prin viaţa lor, prin dragostea de neam şi de Dumnezeu.

22 comentarii:

Daniel Moscalenco spunea...

Dardala s-a pus pe treaba

Dragoș Galbur spunea...

In primul rind felicitari cu primul articol postat, in al doilea rind, sunt totalmente de acord cu cele argumente aduse in acest articol. Spor la treaba !

Andrei Creacico spunea...

Mulţumesc şi dă Doamne!

Moldova_PT spunea...

"prin munca lor, prin viaţa lor, prin dragostea de neam şi de Dumnezeu"

+1 tare

UnknownError spunea...

Unii ar dori unitatea, pe când alții pun condiții întru înfăptuirea ei...

UnknownError spunea...

+ De ce suntem unde ne aflăm? Pentru că de ani așteptăm să vină Zâna Bună să ne rezolve toate problemele, iar noi nici din deget să dăm...

Anonim spunea...

Sorin, cum se explica unitatea UNORA? Prin aceea ca sunt anuntati preventiv despre o actiune, isi trimit reprezentantul si ulterior, la presiunile unor terţe persoane, spun ca ei fac alta actiune?

Sorin, oare cand se vorbeste in articolul dat despre românismul formal, nu te regăseşti tu în aceste cuvinte?

Oare ce intelegi tu prin "E de la sine înţeles că această zidire nu poate avea alt fundament decât continuitatea idealurilor strămoşeşti."? Ca e super cool sa fii ateu?

chiar astept unele raspunsuri de la tine...

WTF spunea...

super cool articolul, wow autorule esti cel mai tare...te iubim , spor la treaba intru manuirea noastra...:)))

Andrei Creacico spunea...

UnknownError, tu îţi imaginezi o unitate în afara adevărului? Nu, ea poate fi realizată doar având adevărul la bază, altfel această unitate este falsă, se risipeşte cu uşurinţă şi nu aduce nici un folos (cred că te-ai convins din proprie experienţă)

UnknownError spunea...

La acea acțiune noi nu am trimis pe nimeni, mai apoi ni s-a spus ce s-a hotărât. Cât despre campania de informare ea era hotărâte de mult, chiar mai devreme de marș. Cât despre terțe părți nu știi despre ce vorbești. Ți-a pus cineva o idee fixă în cap care o iei drept adevăr...
Prin unitate văd că ideile comune să fie promovate de toți care le susțin.

Despre idei strămoșești eu văd unitate, implicare, bunătate da nu să așteptăm să ne cadă din pod... Ce era din țara asta dacă ei stăteau în case și nu ieșeau la luptă? La cine ne-am mai fi rugat acum?

Andrei Creacico spunea...

"Prin unitate văd că ideile comune..." - tu crezi că tot ce e roşu, galben şi albastru reprezintă o idee comună? Aminteşte-ţi ce mare patriot se considera Ceauşescu, de exemplu. Ideile, ca să fie cu adevărat comune, trebuie să aibă rădăcini comune. Dacă o idee (aparent comună) se sprijină pe lucruri foarte diferite, atunci ea va da o unitate la fel de efemeră ca în cazul de mai sus.

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Anonim spunea...

Sorin, ti-am mai spus ca esti previzibil... N-o s-o mai fac o data )))))

1. Cum adica ideile comune sa fie promovate de toti care le sustin? Da care sunt "comune"?... nu te-am înţeles...
2.Si ce zici ca intelegi prin "IDEALURI (nicidecum idei :))) ) strămoşeşti"? Iarăşi ai aberat...
3.Care luptă? tu personal ştii ce presupune o luptă? şi dacă ştii, spune-mi şi mie umilului câţi duşmani ai doborât în această luptă? :)))

Hai Sorine, te rog mult sa faci un efort si sa-mi raspunzi macar o data CLAR si CONCIS! In special astept un raspuns consecvent la intrebarea:

"Oare ce intelegi tu prin "E de la sine înţeles că această zidire nu poate avea alt fundament decât continuitatea idealurilor strămoşeşti."? Ca e super cool sa fii ateu?"

UnknownError spunea...

Idee comună: să ne respectăm reciproc, să se cunoască istoria... deci aceste sun idei în jurul cărora ne-am putea uni și să le propagăm împreună...

Sergiu Brasoveanu spunea...

...bine etichetat!!!
..dar in ceea ce priveste valorile europene, noi trebuie a stim a alege pentru noi ecele valori, care ne-ar aduce doar beneficii si sa le adoptam! Adica sa stim a alege graul de neghina!

Anonim spunea...

Hai Sorine, chiar TE ROG... raspunde mah macar la o intrebare normal... Da dovada de maturitate, necatand la faptul ca ai 14 ani))))

UnknownError spunea...

Despre luptă, lupta nu presupune totdeauna să dobori pe cineva, toată viața noastră este o luptă pentru afirmare pentru idealuri...

"Oare ce intelegi tu prin "E de la sine înţeles că această zidire nu poate avea alt fundament decât continuitatea idealurilor strămoşeşti."? Ca e super cool sa fii ateu?"

În opinia lui Andrei unitatea se poate realiza având ca bază idealurile strămoșești.

Cât despre ”ateu” unii dintre noi îl iau pe Dumnezeu prea la propriu pe când eu îl văd ca pe un concept filozofic.
Personal cred că eu sunt Dumnezeul meu cel care ia deciziile pentru mine sunt eu.

Anonim spunea...

SORINEEEEEEEEEEEEEEE! raspunde-mi bre o data "CARE SUNT IDEALURILE STRAMOSESTI"? Doar nu te-am intrebat despre ceea ce a scris Andrei... Acu, ian zi, dar sincer, ce nota ai la literatura? )))))

Parca vorbesc cu un perete...

Iarăşi ai răspuns ambiguu, numai de dragul răspunsului...

Hai gata, văd că nu are sens... Eşti prea influenţabil şi zombificatca sa poti raspunde CLAR şi CONCIS!

Topic CLOSED!

P.S. Unitate nu va fi atata timp cat unii din noi nu stiu macar pe ce planeta se afla si ce isi doresc cu adevarat de la viata...

UnknownError spunea...

Păi așa și întreabă, faci ctrl+c la un pasaj și vrei răspuns la 2 cuvinte.

Ca să fiu concis la care strămoși te referi? Daci, romani, sau moldovenii de ce secol?

Un ideal a fost unirea tururor românilor într-un stat național.

Anonim spunea...

Sorine, nu are rost... tu nici macar nu iti stii stramosii )))), dar de unde sa le mai stii idealurile? Chiar ca habar n-ai despre ce vorbesti, iar eu pur si simplu nu te inteleg...gata, TOPIC CLOSED!

Zi-mi mai bine daca SR are in vanzare fulare imprimate cu tricolor... Am vorbit azi cu Alex de la NG (nu noua Generatie :))) ) şi mi-a zis ca n-are... Tu n-ai cumva vreo unul?

ue spunea...

nu am

Constantin spunea...

"Să fim atenţi şi să învăţăm a face distincţia dintre românismul autentic şi cel formal".............."prin munca lor, prin viaţa lor, prin dragostea de neam şi de Dumnezeu."

Total de acord ! Articol foarte bun !!! Bravo Andrei.

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: