Nivel maxim de alertă pandemică în Moldova

3 noiembrie 2009
Agenţii economici, întreprinderile de stat, instituţiile de învăţământ şi punctele vamale vor întreprinde măsuri suplimentare de contracarare a infecţiei cu virusul de tip nou A(H1N1). Situaţia epidemiologică şi măsurile de prevenire a gripei umane, provocat de virusul A(H1N1), a fost discutată în cadrul şedinţei Comisiei municipale antiepidemice din Chişinău, transmite Info-Prim Neo.

Moldova este în faza a şasea de alertă pandemică, acesta fiind nivelul maxim, a declarat Nicolae Furtună, medic şef adjunct sanitar de stat al mun. Chişinău. Potrivit lui, serviciul de medicină preventivă efectuează monitorizarea săptămânală a tuturor instituţiilor şi întreprinde toate măsurile de intensificare a informării despre acest virus.

Pe parcursul săptămânii trecute au fost evaluate 364 de instituţii de învăţământ. Dintre acestea marea majoritatea sunt aprovizionate cu dozatoare de săpun şi uscătoare, a spus Tatiana Nagnibeda-Tverdohleb, şefa Direcţiei generale educaţie, tineret şi sport.

Nicolae Furtună a spus în context că în decursul săptămânii trecute au fost evaluate 26 de întreprinderi de transport public, examinate 337 unităţi de transport în comun. Direcţia generală transport public şi căi de comunicaţie va examina problemele ce ţin asigurarea cu spaţii optime la staţiile terminus de staţionare a transportului, pentru crearea condiţiilor igienice de odihnă şi refacere, alimentare, respectarea igienei personale pentru şoferi.

Tudor Bezer, şeful Serviciului medical al Serviciului Grăniceri a relatat că în această săptămână vor fi vaccinaţi toţi colaboratorii contra gripei sezoniere, plus la acesta toţi vor fi aprovizionaţi cu măşti. Până acum au fost primite 300 doze de vaccin, în condiţiile în care sunt 400 de colaboratori. La aeroport în această săptămână vor fi vaccinaţi circa 40 de angajaţi.

Luminiţa Suveică, sef-adjunct la Direcţia sănătate, a menţionat că toate instituţiile medico-sanitare publice dispun de măşti, halate şi uscătoare.

Primarul general, Dorin Chirtoacă, a menţionat că până în prezent toate măsurile întreprinse arată o dinamică de îmbunătăţire faţă de ţările vecine. La solicitarea lui Dorin Chirtoacă, pentru a înlătura răspândirea cu virusul de tip nou, în gări, aeroporturi şi alte puncte, vor fi monitorizate persoanele care intră în ţară.

În Moldova au fost confirmate 28 cazuri de gripa pandemica. Unul dintre bolnavi, în vârstă de 50 de ani, a decedat.

13 comentarii:

Dragoș Galbur spunea...

Eu deja port masca de protectie si pe strada, va indemn si pe voi, nu glumiti ca spurcaciunea de virus.

Andrei Cebotari spunea...

este epidimia zvonurilor si nu a virusului gripal.Tare mai spala cineva bani pe asta!

Dragoș Galbur spunea...

gresesti nene, azi la Drochia a murit un om din cauza virusului...

Andrei Cebotari spunea...

atunci eu sunt urmatorul,am febra 38.6 si Drochia e la 34 de km de mine:D
sa vedem:D

Dragoș Galbur spunea...

Dumnezeu sa te odihneasca in pace)) nu uita sa ne chemi inainte de a muri la praznic ))

Andrei Cebotari spunea...

iata cum arata un prieten adevarat:))))

Dragoș Galbur spunea...

hahahha)) asta e ))

Elena spunea...

Da io mi-am facut vaccina, azi...

Andrei Cebotari spunea...

ai verde Dragosh:)))))))))))

Dragoș Galbur spunea...

Elena, dap ce la scoala fac la toti vaccina?! sau treb s-o procuri?

Livia spunea...

Andrei,nu ai sanse tu :) tipul dat de gripa nu se manifeste cu febra inalta,din contra seamana cu o simpla raceala,temp. 37,8 grade cu debut brusc.In farmacii nu mai sunt masti,si nimeni nu stie cind vor fi.

Andrei Cebotari spunea...

speranta moare ultima Livika:)))))))

Anonim spunea...

in ucraina , merg 2 virusi paralel. Unul e virusul gripei porcine, si a al 2-lea e o mutare a 1-ului (ciuma pulmonara, cel mai probabil) Ce e cel mai rau pentru noi, ca ciuma pulmonara, doboara pe rand regiunile ucrainene invecinate noua: Cernautzi, Lvov, ivano-frankovsk, ternololi... azi deja a aparut primul caz si in odesa :( . mortalimatatea la ciuma pulmonara de la 60 la 100 %. Anti-virus pentru ciuma pulmonara inca nu-i. Caracteristic la ciuma polmonara, ca plamanii, pur si simplu se topesc sub temperatura de 50-70 grade celsius.
:) Masca de protectzie sa fie cu noi, amin :)))

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: