Importanţa Halloween-ului în spaţiul românesc

3 noiembrie 2009
Tot am stat şi m-am gândit oare ce subiect aş aborda pentru a mai destinde atmosfera şi a mai uita de problemele axate pe domeniul politic? Ei bine am decis să mă focusez pe socio-cultural, domeniu care are subiecte inepuizabile. Aşadar, în cele ce urmează vreau să supun dezbaterii subiectul numit Halloween, o sărbătoare celebrată in noaptea de 31 octombrie, în special în spaţiul anglo-saxon. Vreau să abordez acest subiect prin prisma compatibilităţii acestei sărbători cu spaţiul carpato-danubiano-pontic. Aşa cum este frumos şi logic voi menţiona niţel despre istoricul Halloween-ului şi cum au evoluat (involuat) tradiţiile legate de această celebrare.

Istoria Halloween-ului, ca fiecare festival din istorie, este inspirată din tradiţii ce s-au menţinut de-a lungul timpului din generaţie în generaţie. Fiecare îşi urmeaza tradiţiile, asemeni bunicilor şi părinţilor. Însă, odată cu trecerea timpului, originalitatea procesului tinde să fie distorsionată, din varii motive apar adăugari şi alteraţii. Halloween-ul nu a fost o excepţie în acest sens. Sărbătorirea acestuia a fost modificată şi au apărut foarte multe poveşti de groază cu fantome, vrăjitoare, monştri, spiriduşi şi fiare.

De fapt, numele de Halloween a apărut de la termenul englezesc hallow, care înseamnă sfânt. Noaptea de Halloween era numită "Noaptea tuturor sfinţilor". Catolicii romani şi luterani obişnuiau să sărbătorească în această zi toţi sfinţii din cer, cunoscuţi şi necunoscuţi, fiind una din sărbătorile foarte importante ale anului bisericesc.
Romanii onorau această zi în numele celor care nu mai sunt pe pământ. Participanţii aduceau sacrificii în numele celor morţi şi se rugau pentru aceştia. Dacă ar fi să extrapolăm la spaţiul românesc un echivalent ar fi Paştele Blajinilor sau... pentru unele regiuni ale României, Luminaţiile – zi în care îi pomenim pe cei care nu mai sunt printre noi şi ne rugăm pentru ei.
Tot în contextul acestei sărbători, în vechime, fiecare creştin umbla din sat în sat, cerşind "prăjituri cu suflet", făcute din bucăţi pătrate de pâine cu coacăze sau stafide. Cu cât adunau mai multe prăjituri, cu atât se înmulţia şi numărul de rugăciuni spuse pentru cei care muriseră. (sursa: www.copilul.ro)
Trebuie să recunoaştem că la origini Halloween-ul a avut întenţii nobile şi din câte ne putem da seama chiar era sărbătorit frumos. Ce avem astăzi??? Poza alăturată acestui articol cred că spune foarte multe despre cum a ajuns să fie sărbătorită “noaptea sfinţilor”. Este o poză făcută într-un club din România cu oameni care s-au distrat pe cinste în ziua de Halloween!

Acum ca să îmi exprim şi eu punctul de vedere vis-a-vis de această tematică. Sărbătorirea evenimentului e o idee amuzantă în sine, dar eu personal sunt contra Halloween-ului în spaţiul românesc. Tind să cred că este o mare campanie de imagine şi promovare a culturii/subculturii americane. Este la fel ca şi Coca-Cola sau Santa Claus. La pronunţarea acestor 3 (Haloween, Coca-Cola, Santa Claus) nu-ţi vine nimic altceva în cap decât AMERICA. Ce să zic, le-a reuşit de minune să îşi promoveze ţara! Dar să nu uităm că este o chestie de marketing american şi de export al unei “sărbători” superficiale. Căci pun pariu că americanii nu prea sunt la curent cu fundamentele mistico-religioase care stau la baza sărbătoririi. Parcă prea începem a ne americaniza! Preluăm orbeşte tot ce ne cade sub mână sau tot ce ne vând americanii fără a ţine cont că avem şi noi sărbătorile noastre neaoşe care au farmecul lor şi sunt mult mai puţin agresive, cel puţin, din punct de vedere estetic. Am renuţat la Dragobete fiindcă a apărut nimeni altcineva decât Sf. Valentin care n-are nimic in comun cu tradiţiile noastre, la fel ca şi sărbătorirea Halloween-ului. Ne-a mai rămăs să sărbătorim Ziua Recunoştinţei cu un curcan pe masă şi 4 Iulie cu multe focuri de artificii şi steguleţe americane. Ne place să îi imităm pe alţii şi nu ştim a ne conserva valorile, importăm multe sărbători faţă de care nu avem nicio legătură culturală, socială sau antropologică (nu mai vorbesc de sărbătorile pe care le-am preluat de la ruşi, e o altă discuţie acolo).

Să fie clar pentru toată lumea: îmi dau bine seama că fenomenul globalizării odată declanşat nu-l mai poţi opri (teoria bulgărului de zăpadă), dar totuşi vreau să învăţăm a separa grâul de neghină şi să facem o triere mai rigidă a tot ce ne vine fie din Vest, fie din Est. Pe scurt, sunt complet PRO Halloween acolo unde el are deja un fundament cultural şi social. În comunităţile obişnuite nu au decât să-l sărbătorească aşa cum ştiu ei mai bine. La noi acest calc este unul complet nefericit şi analizând de la o parte este un adevărat kitsch. Este penibil să vezi la noi mall-uri/magazine impodobite în straie de Halloween cu angajaţi deghizaţi în vamipiri sau vrajitoare sau cum tinerii urâţiţi se închesuie în cluburi în noaptea de Haloween neavând habar de semnificaţia acestei sărbători!

P.S.: Îmi exprim tot respectul pentru cei care venerează acest eveniment! Articolul exprimă strict punctual meu de vedere şi îmi dau bine seama că părerile sunt împărţite. Nu am avut nicio intenţie să atrag pe cineva de partea mea...

Victoria Onilov

9 comentarii:

Dragoș Galbur spunea...

perfet spus, eu de citeva zile vroiam sa scriu un articol pe tema data, mi-ai luat-o pe dinainte... urasc haloweenul iar cei ce-l sarbatoresc sunt niste dementi fara frica de Dumnezeu, rusine !

Anonim spunea...

n-am sarbatorit niciodata aceasta "mare sarbatoare" a toamnei si putin probabil ca o voi sarbatori vreodata! nu vreau sa ma pronunt cum sunt acei care o accepta, pana la urma fiecare are dreptul sa aleaga. Cu siguranta nu face parte din patrimoniul nostru si e pe departe de a fi una crestineasca... lucru care ma face sa fiu si mai reticenta!

Anonim spunea...

Dap cand a fost?

Anonim spunea...

:)) vezi daca nu citesti cu atentie :P
pe 31 octombrie se sarbatoreste ;)

Anonim spunea...

Mey tu... Citit-am cu atenţie... doar că am perceput altfel cuvintele "in noaptea de 31 octombrie în special în spaţiul anglo-saxon"... am înţeles că în noaptea de 31 octombrie se sărbătoreşte în spaţiul anglo-saxon, dar la noi pe stil vechi poate... :))))

Trebuia virgulă după "31 octombrie" :P

Anonim spunea...

ei atunci imi cer iertare pt echivocul creat!

TP spunea...

)De acord..
de fapt este un motiv ca cineva sa atraga clienti in diferite localuri..

Veaceslavv spunea...

Susţin poziţia enunţată în acest articol, noi avem şi sărbătorile noastre tradiţionale care trebuiesc revalorificate, dar noi alegem calea cea mai uşoară de a lua ceva dea gata. Mă întreb ce valori primesc copii care sărbătoresc această sărbătoare intens promovată prin mass-media, ei habar nu au de antivalorile acestei sărbători. Americanii au ştiut din toată (in)cultura lor să scoată profit, şi pentru aceasta sunt bravo, noi suntem abia la început de drum să promovăm cultura şi valorile noastre americanilor, poate le împrumută şi ei de la noi :)

Andrei Cebotari spunea...

Nustiu cu ce se mananca si asta:))))
Niciodata nu am sarbatorit si nici ma trage pe viitor!

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: