Experienţa exprimării votului la alegerile prezidenţiale din România

22 noiembrie 2009
Ei dragilor haideţi să mă laud că astăzi am avut onoarea să particip pentru prima dată la alegerile din România în calitatea mea de cetăţean român cu acte în regulă. Vreau să vă împărtăşesc experienţa, trăirile, emoţiile pe care le-am avut!
De obicei zilele mele de duminică sunt zile de relaxare, zile în care merg la biserică de dimineaţă, iar după încerc să desfăşor activităţi care nu mă solicită prea mult, dar îmi sunt plăcute şi utile. Duminica de 22 noiembrie a avut o planificare mai specială decât în mod obişnuit. Era ştiut că imediat după liturghie merg să votez şi după merg la un film (activitate pe care rar o desfăşor).

Ca un cetăţean conştiincios ce sunt care deţine statutul de cetăţean român cu domiciliul stabilit în străinătate m-am interesat din vreme care este procedura de vot: dacă pot vota în oraşul în care mă aflu momentan? Dacă da, cu ce act pot să votez? La ce secţie de votare trebuie să mă prezint şi tot aşa mai departe. Am consultat toate legile adoptate de autorităţile române în acest sens, siteul BEC-ului îl ştiu cu ochii închişi, la fel precum ştiu pe de rost şi filmuleţele realizate de către Ministerul Afacerilor Externe al României. Informaţiile pe care le-am găsit mi-au confirmat bănuielile şi cunoştinţele pe care le aveam, adică oricare cetăţean român ce are domiciliul în străinătate şi se află în ziua alegerilor pe teritorilu României poate vota la orice secţie SPECIALĂ de votare amenajata în oraşul unde se află în prezent. O secţie de votare specială are menirea de a se ocupa de toţi alegătorii mai „problematici”, adică cei care au reşedinţa în alt oraş decât acel în care se află în prezent. Prin urmare, s-ar putea presupune că angajaţii de acolo vor fi extrem de informaţi şi competenţi şi vor avea o soluţie pentru orice excepţie şi răspunsuri la orice neclaritate! Eu însă am fost realistă şi nici pe un minut n-am presupus aceste lucruri!

Vreau să vă comunic de la bun început că nu mă aşteptam ca persoanle de la secţia de votare la care mă voi prezenta vor şti toate aceste detalii (din acest motiv m-am dus înarmată cu informaţie ). După atâţia ani în care am avut de a face cu autorităţile româneşti m-am convins în nenumărate rânduri că acestea sunt pe departe de a fi competente şi de multe ori le sună ciudat cuvântele PROFESIONALISM sau bună organizare! Nu vreau să biciuiesc în termeni prea duri autorităţile, ci aş prefera articolul să fie interpretat ca fiind o critică costructivă în adresa acestora.
Deci, să înceapă show-ul!!! Secţia de votare l-a care a trebuit să mă prezint a fost amenajată într-un imens complex studenţesc din municipiul Cluj-Napoca. Precum era şi de aşteptat, din cauza numărului mare de studenţi a fost una dintre acele secţii la care s-a votat intens. Mă pun cuminte la coadă şi îmi aştept rândul (aşteptarea a durat vreo 25 de minute, asta pentru ca să vă imaginaţi ce flux mare de oameni era!) între timp pregătindu-mi paşaportul. După expirarea celor 25 de minute de aşteptare mă trezesc în faţa persoanelor responsabile de procedura de vot pentru ca să îmi preia datele personale şi pentru ca să îmi fie înmânate bultinele de vot împreună cu ştampila. La văzul paşaportului românesc şi nu a buletinului toţi angajaţii de la secţia de votare au rămas profund uimiţi cum de am îndraznit să mă prezint în acest „hal”?! Le explic foarte calm care-i motivul. După o mică pauză mi se spune scurt pe doi: NU PUTEŢI VOTA!!! Ei, ce vă spuneam mai devreme că executanţii nu vor avea habar cu ce se manâncă o atare situaţie??? Quod erat deomonstrandum sau...ceea ce trebuia de demonstrat!
Ca să nu vă mai spun că activitatea secţiei de votare practic a fost paralizată, angajaţii panicaţi, iar cei care aşteaptau la coadă dornici de a-şi exprima votul se inmulţeau vazând cu ochii. Şi toate acestea din cauza unei intruse care şi-a permis să voteze cu paşaportul, adică altfel decât ceilalţi, chiar dacă legislaţia prevede expres această posibilitate! Şi să vedeţi ce uimită a rămas tanti care era şi preşedinta nu ştiu cărei comisii de pe acolo când a vazut că într-un paşaport românesc chiar scrie că deţinătorul acestuia este cetăţean român?! De parcă putea fi scris într-un paşaport emis de către autorităţile române că posesorul acestuia deţine cetăţenia Ugandei! Zici că erau cu toţii căzuţi de pe luna, nu alta! Cu puţinul calm pe care îl mai aveam i-am sugerat preşedintei secţiei de votare să îşi sune superiorii, să se convingă de faptul că am tot dreptul să îmi exercit dreptul de vot cu ajutorul actului pe care îl deţin şi să facă bine să nu mă reţină nici pe mine şi nici pe oamenii care aşteaptă în urma mea din cauza incompetenţei Domniei sale. În cele din urmă, după numeroasele apeluri telefonice efectuate am reuşit să intru în cabina de vot. Dar, surpriză la ieşire când trebuia să înmânez ştampila şi să îmi iau actul!!! A apărut o altă dilemă: oare trebuie să mi se aplice o ştampilă „VOTAT” în paşaport şi dacă da, oare la ce pagină? Sau trebuie să îmi fie lipit un abţibilt pe paşaport sau...poate să îmi aplice ştampila aia direct în frunte?! A fost un adevărat show oferit gratis....

Pun orice la bătaie că nu am fost singura care m-am pomenit într-o asemenea situaţie pe parcursul zilei de astăzi. Şi stau şi mă tot gândesc, oare cum ar putea fi sancţionaţi aceşti funcţionari incompetenţi? Căci unul dintre motivele principale pentru care merg lucrurile prost este că ori de câte ori birocraţii întâlnesc o situaţie mai deosebită, în loc să caute soluţia potrivită aleg răspunsul cel mai simplu şi calea cea mai uşoară, adică NU SE POATE! Şi câţi candidaţi nu şi-au primit voturile din cauza unora prost instruiţi...
A fost o experienţă la care de fapt mă aşteptam, dar undeva în adâncuri speram să o evit! N-a fost să fie nici de data asta... poate până data viitoare progresăm la capitolul COMPETENŢĂ şi vă voi putea da veşti mai bune!
Până atunci toate bune şi frumoase!

Victoria Onilov

16 comentarii:

Dragoș Galbur spunea...

Felicitari Viky ! sper ca l-ai votat pe nea Base !

WTF spunea...

nea base , tot el basescu populistul...de fapt din ce motive il sustii pe El grando base ? rezulti din niste simpatii nejustificate...tipul alegatorului turmentat, care o data la 4 ani merge sa-si exprime optiunea de vot...nea base, pentru ca de el am auzit cel mai mult la tv, pt ca el e cel care tine cel mai mult la basarabeni, pt ca a vb cel mai frumos despre ei...dar cu parere de rau putin a facut...:) nea base marinarul...de eba nici nu merita sa vb

Dragoș Galbur spunea...

simplu - a facut CEVA pentru basarabeni ! pentru mine asta conteaza !

Anonim spunea...

mda.... cu nervii un pic subtiati, dar l-am votat anume pe el :P
trebuie sa recunosc ca alegerea nu a fost una usoara :D, iarasi a prevalat pricipiul 'excluderii'

WTF spunea...

enumera ce a facut ca sa ne dam seama ca esti obiectiv in alegerea ta , chiar daca nu ai dreptul la vot...

Dragoș Galbur spunea...

1. Micul trafic la frontiera
2. 2000 locuri de studii pentru tinerii basarabeni
3. Legea Cetateniei

aditional: sustinerea tinerilor basarabeni dupa evenimentele din aprilie, prezenta sa la mai multe scoli de vara... of, mai wtf, o facut totusi omul asta mai mult ca altii... care-i alegerea ta deci ?!

Anonim spunea...

in sine procesul alegerii este un proces subiectiv care depinde de cum fiecare percepe lucrurile! e greu sa fii obiectiv in asemenea situatii! cu atat mai mult cu cat nu a fost o paleta variata de unde sa putem alege! Toti dintre acei care cadideaza sunt figuri controversate si pe departe de a fi cheie de biserica!niciunul nu are stofa de presedinte si suficienta diplomatie...
eu am avut de dat o 'dajdie' sau am dat Cezarului ce-i apartine! multi care se afla in situatia mea au avut acelasi rationament!

WTF spunea...

aparentele inseala , legea cetateniei a fost adoptata la propunerea lui T.Pantiru , deputat psd, colegiu europa de est avand sustinerea politica a intregului parlament...au votat toti cu exeptia a 2 deputati care au fost din pdl(basescu)! base doar si-a atribuit sie toata gloria de parca un presedinte de stat voteaza o lege...nu a facut decat s-o contrasemneze, exact ce face un presedinte!
micul trafic la frontiera e recomandarea UE. Nu zic ca altii sunt mai buni, dar tre sa recunosti un lucru absolut firesc dupa parerea mea...ai fi facut o alegere subiectiva , reiesind din propriile simpatii...eu as vota in alb...

Dragoș Galbur spunea...

as fi facut o alegere subiectiva, si ce?! dar pe cine altcineva as fi trebuit sa aleg, daca nu prea am vazut actiunile altora... pe Keleman poate trebuia sa-l votez? ))

WTF spunea...

nu stiu pe cine ar fi trebuit sa-l votezi ,e dreptul fiecaruia sa voteze pe cine vrea el(direct, secret si liber exprimat) am incercat doar sa-ti arat ca opinia ta de mai sus nu are temei de fapt:
"simplu - a facut CEVA pentru basarabeni ! pentru mine asta conteaza !"

Dragoș Galbur spunea...

hai sa recunoastem ca opinia mea e una logica...

WTF spunea...

stai asa, oare tu ai citit ce am scris mai sus, acolo unde am spulberat toate zvonurile ce tin de relatia basescu-basarabia sau cetatenia e dreptul tau? mai citeste inca o data si vezi ca nu exista logica ci doar subiectivism in ce ai mentionat tu...

Dragoș Galbur spunea...

bravo bravo... esti fenomenal ! ))

aciduzzu spunea...

WTF, cum spune si Victoria, exercitiul votului prezidentiabilului este unul pur subiectiv. Si la fel ii voi da dreptate Victoriei, cu votul prin excluziune, faptul bazandu-se pe inca imaturitatea politica a democratiei romanesti.
Geoana: poarta mostenirea lui Iliescu, matusii Tamara, analfebetizarii lui Vanghelie.
Antonescu: prea mic pentru jocul asta, il si vezi plangandu-se dupa 5 ani ca l-au lucrat Serviciile.
Basescu: well, Base-populistul, a condamnat public comunismul, a luat o pozitie destul de dura vis'a'vis de 7aprilie, etc. Doar la nivel declarativ, dar nu cred ca am fi primit nici atat de la celelalte doua alternative. Plus, Marele Plus, a dat ocazia romanului de rand sa concedieze 171 de parlamentari deodata. Vezi mobilizarea la vot si ai sa intelegi de ce.
Desi pasii sunt mici, drumul greu spre o democratie reala a inceput.
So...

Mircea spunea...

25 min,da?Pai esti norocoasa.Ieri eu am votat dupa 8 ore,la ora 23:40 in incinta ambasadei Romaniei la Chisinau.
La noi totusi e explicabil,nu s-au asteptat la o asemenea prezenta.Mai ales ca la alegerile europarlamentare
nu erau mai multi de 2 oameni in sectia de vot.

Anonim spunea...

da, dupa aia am aflat ca am fost norocoasa! sunt obisnuita cu alegerile din MD unde nu iti lua mai mult de 5 minute...de aceia 25 de minute stat la coada plus altele 15 de asteptat pana se clarifica neclaritatile mi s-a parut o perioada mai indelungata...
trebuie sa spun ca la sectia unde am votat erau vreo 6 persoane care se ocupau de cei care vor sa voteze. Dar, in general, sectiile speciale de votare au fost extrem de aglomerate si organizat necorespunzator! motivul invocat de catre autoritati ca, vezi Doamne, 'nu s-au asteptat la o prezenta atat de mare in amabasade sau sectii speciale' este unul prostesc!
Cunosc situatii in care s-a stat la coada si cate 3 ore (aici in RO).

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: