Comemorarea fruntaşilor Mişcării Legionare

28 noiembrie 2009

Acum 71 de ani, în noaptea de 29-30 noiembrie 1938, la ordinul autorităţilor statului român, au fost omorâţi conducătorii mişcării care a reuşit să consolideze în duh autentic românesc o mare parte din societatea românească de la acea vreme - Mişcarea Legionară. Corneliu Zelea Codreanu, nicadorii şi demevirii au căzut de mâna jandarmilor aserviţi regelui Carol II. Acest eveniment avea să fie unul crucial pentru întreaga Mişcare, noii conducători ai căreia făcând o mulţime de fapte care aveau să compromită legiunea.

Astăzi, în apropiera satului Tâncăbeşti (20 km de Bucureşti), a avut loc o slujbă de pomenire a celor 14 conducători legionari, la troiţa înălţată în cinstea lor chiar în locul în care au fost asasinaţi. La comemorarea tristului eveniment au fost prezenţi şi legionari din vremea existenţei mişcării, bătrâni de peste 70-80 de ani, îmbrăcaţi în cămăşi verzi cu curea la brâu, arătând salutul legionar şi cântând imnele mişcării – o adevărată excursie în trecutul istoric. După predica inspirată a preotului care a slujit parastasul, o doamnă de peste 80 de ani, originară din Basarabia, a mărturisit unele din trăirile sale legate de legiune, printre care şi apartenenţa la mişcare a tatălui dumneaei; după care împreună cu glasurile tari ale bătrânilor legionari a înălţat imnul legionarilor căzuţi şi imnul tinereţii legionare.

Obiectivele pe care şi le-a propus Mişcarea Legionară, precum şi o mare parte din cele înfăptuite de ea, ne demonstrează că această mişcare a fost cea mai apropiată de idealul naţional românesc în comparaţie cu altele, drept pentru care trebuie să ne servească exemplu de demnitate şi verticalitate ortodoxă, exemplu de dragoste şi de jertfire pentru ţară şi pentru aproapele. Veşnica pomenire eroilor neamului!

4 comentarii:

Marcel spunea...

TRAIASCA LEGIUNEA SI CAPITANUL !

Dragoș Galbur spunea...

Veşnica lor pomenire !

Plânge printre ramuri luna, nopţile-s pustii...

Sergiu Lascu spunea...

Traiasca Legiunea si Capitanul!!!

Tine minte GARDA MERGE INAINTE!

moldovlah spunea...

TRAIASCA GARDA SI CAPITANUL!

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: