Chirtoacă respinge unirea teritorială ca soluţie de remediere a erorilor istoriei

14 noiembrie 2009
Primarul Chisinaului, Dorin Chirtoaca, acuzat adesea ca este “unionist”, spune ca problemele teritoriale istorice dintre Romania, R. Moldova si Ucraina nu pot fi remediate prin unire, ci prin integrare europeana, pentru ca altfel s-ar crea instabilitate regionala, transmite NewsIn.
Fobiile antiromanesti au fost cultivate de comunisti in ultimii opt ani pentru a se mentine la putere, dar in ciuda propagandei comuniste, Romania a devenit primul partener economic al Republicii Moldova, iar integrarea europeana este singura solutie pentru repararea unor greseli ale istoriei, a declarat primarul Chisinaului, Dorin Chirtoaca.

“Sunt subiecte false prin care nimeni nu va mai reusi vreodata sa manipuleze opinia publica in asa fel incat sa obtina cu adevarat capital politic”, a declarat Chirtoaca in interviu.

Primarul de Chisinau, care este si vicepresedinte al Partidului Liberal, a salutat recenta promulgare de catre presedintele Traian Basescu a modificarilor la legea cetateniei si a mentionat ca pentru moldoveni cetatenia romana reprezinta un punct de atractie.

“Este si dreptul cetatenilor Republicii Moldova, nimeni nu a retras cetatenia romana cetatenilor Republicii Moldova. Ei n-au avut cum sa obtina actele de identitate, certificate de nastere, de casatorie, respectiv buletin de identitate, pasaport, in perioada 1940-1989, pentru ca era U.R.S.S., care a impiedicat respectiv descendentii acelor cetateni romani care traiau in Basarabia pana in ‘40 sa primeasca acele acte de identitate, sa se constate de fapt cetatenia lor romaneasca. Ei, posiblitatea asta a aparut dupa ‘89 si din punctul meu de vedere, legislatia romaneasca ar urma sa prevada doar constatarea faptului ca cetatenii din Republica Moldova, aceia care au trait in perioada de pana la 1940, precum si descendentii lor au cetatenia romana, urmand sa li se elibereze acte de identitate. Speram ca legea sa-si faca efectul cat mai repede”, a declarat Chirtoaca.

Referindu-se la eticheta de unionist care ii este aplicata de comunisti, primarul de Chisinau a spus ca PL are o abordare fireasca si corecta in ceea ce priveste relatiile cu Romania si tot ce tine de limba romana si de istorie. “Pentru ca, da, sunt doua state independente, recunoscute la nivel international, dar care vorbesc aceeasi limba sau unde limba oficiala este aceeasi. si Germania cu Austria au limba germana ca limba oficiala. De aceea nu consideram corect sa acceptam teoria sovietica a limbii moldovenesti si asa mai departe. La fel este si in ceea ce priveste istoria, la fel este si in ceea ce priveste marile noastre personalitati si de o parte si de alta a Prutului, atat Mihai Eminescu, cat si Grigore Vieru, domnitorii nostri, si asa mai departe. Pornind de la faptul ca noi sustinem adevarul istoric si sustinem identitatea dintre limba vorbita pe malul drept al Prutului si pe malul stang al Prutului au aparut aceste discutii vizavi de unire”, precizeaza Dorin Chirtoaca.

in realitate, spune el, “daca este sa abordam la modul matur, pragmatic, subiectul relatiilor dintre Republica Moldova si Romania, este corect sa spunem ca viitorul nostru este Uniunea Europeana, unde nu mai exista frontiere si unde ne putem regasim impreuna. Alta solutie nu este si nici nu cred ca are rost sa o discutam, pentru ca intram pe un teren foarte alunecos”, a punctat Chirtoaca.

“Raptul Basarabiei la 1812 si dupa aceea repetat, la 1940, nu a fost un act singular. Nordul Bucovinei, sudul Basarabiei, sunt si acestea teritorii care au fost rapite. Dupa aceea, Transnistria, plus problema prezentiei militare. in prezent, Republica Moldova este un stat care nu merge doar pana la Nistru, dar dincolo de Nistru, inclusiv Transnistria, chiar daca avem problema teritoriala acum. in cazul in care se pune problema unirii, ce se intampla, de fapt? Se creeaza o situatie de neclaritate si as spune, chiar instabilitate, la nivelul intregii regiuni, pentru ca ar urma sa fie pusa in cazul dat si problema sudului Basarabiei si a nordului Bucovinei si nu se ajunge la niciun numitor comun. Rezulta, deci, ca nu pot fi corectate greselile, abuzurile, as spune, comise la 1812, la 1940, de-a lungul istoriei, impotriva Romaniei si a romanilor, prin aceleasi metode la care s-a recus atunci. Trebuie cautate alte solutii. Nu putem, asa cum s-a tras pe harta cu creionul in 1939, la fel sa facem si noi acum cu creionul pe harta. insa observam ca exista, la nivel european, o rezolvare a acestor probleme, prin integrarea europeana”, a comentat Dorin Chirtoaca.

“Pentru ca asemenea probleme a avut si Franta cu Germania, asemenea probleme au fost si in partea de est si sud-est a Europei si iata ca astazi toti aceia care sunt membri ai Uniunii Europene au uitat - si, parerea mea, definitiv au uitat - de asemenea tip de probleme. Rezulta deci ca si pentru Romania, Republica Moldova, Ucraina, in cazul dat, solutia este aceeasi: integrarea europeana, standarde si valori comune, care vor duce la disparitia acestui subiect definitiv de pe agenda”, este de parere Dorin Chirtoaca.

Primarul liberal al Chisinaului insoteste un grup de tineri care efectueaza o vizita de recuperare psihologica in Romania, dupa ce au fost maltratati de politie dupa protestele din 7 aprilie. Programul, denumit “Recunoastere si recunostinta”, este finantat de Departamentul pentru relatiile cu Romanii de pretutindeni din cadrul MAE roman.

Sursa: NewsIn

7 comentarii:

Dragoș Galbur spunea...

nu prea inteleg, deci se dezice de unionism ?!

Alexandru Cukaricean spunea...

Ce mincinos acest Chirtoaca,

Hargan Basarabean spunea...

mda,suntetsi naivi...de unire nici nu poate merge vb,unire se poate intimpla doar in cadrul UE,datoria noastra shi ceia ce putem noi sa facem e sa tsinem romanismul in Basarabia,mai intii putem face o unire sufleteasca intre tsarile noastre,unirea politica mai poate rabda :P -opinia mea

Andrei Creacico spunea...

Marii "unionişti" îşi scot masca, nu credeam s-o facă atât de devreme

Andrei Cebotari spunea...

Vrea NATO,si iata ce inca mai declara....o sa piarda tot,nu p/u asta l-au votat majoritatea!

Hargan Basarabean spunea...

pentru mine de exemplu e mult mai importanta promovarea romanismului shi readucerea lui in Basarabia,studierea limbii shi istoriei romane,iar integrarea teritoriala o privesc un pic cam nesigur :(

Constantin spunea...

Nu cred ca sa dezis de ceea ce spunea Gheorghe Ghimpu “Ne vom salva doar revenind la românism şi realizînd reîntregirea neamului românesc”.
Cred ca acest mesaj este unul strict politic pentru ca UNIREA va avea loc dar intr-un viitor mai indepartat nu imediat.Asa ca mai bine calmeaza spiretele ca sa avem timp sa ne pregatim.
Si anum REDOBANDIREA CETATENIEI macar 51% sa o avem(ca sa fie un motiv cum fac rusii in Transnistria), MENTALITATEA SOVIETICA sa dispara(pana mor toti homosovieticus),si foarte important generatiile din 7 aprilie cu inima su suflet ROMANESC vor ajunge sa detina majoritatea in parlament si guvern atunci nimic nu ne va opri sa facem UNIREA nici Transnistria.Pana atunci daca se vor face toate reformele economice si viitoarele generatii din Transnistria vor fi de acord cu UNIREA.
Parerea mea...

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: