Transnistria si limba română

1 octombrie 2009
In paralel cu interventia lui Filat de la Bruxelles, chestiunea transnistreana a fost ridicata si in Adunarea Generala a ONU, unde ambasadorul Chisinaului, Alexandru Cujba, a afirmat ca guvernul sau "isi va revitaliza eforturile pentru retragerea trupelor straine si inlocuirea actualei misiuni de mentinere a pacii cu una multinationala care sa detina un mandat". Reactia NATO a fost facuta publica prin vocea asistentului secretarului general al Aliantei, Robert Simmons, care a reafirmat sprijinul organizatiei pentru Chisinau. Simmons a apreciat chiar ca retragerea trupelor si a munitiilor ruse din Transnistria ar duce la o imbunatatire a relatiilor NATO-Rusia. Ideea unei forte multinationale de mentinere a pacii in Transnistria nu este noua - a fost lansata inca de la inceperea conflictului.
Aparitia unor alte trupe decat cele ruse in stanga Nistrului poate avea un efect exploziv. Sau poate duce la incheierea rapida a conflictului. In orice caz, un corp militar sub egida Uniunii Europene sau a ONU ar duce la o disparitie extrem de rapida a regimului actual de la Tiraspol. Intrebarea care se pune este cat de reala poate fi o astfel de posibilitate? Din punctul de vedere al actualei guvernari de la Moscova, o astfel de posibilitate tine mai degraba de domeniul fanteziei. Un proaspat raport comandat de Uniunea Europeana indica faptul ca Georgia a declansat razboiul din august trecut prin incercarea de a readuce sub control o regiune separatista. Rusia a rezolvat rapid conflictul inghetat - transformandu-l intr-unul fierbinte si recunoscand independenta separatistilor. De cateva saptamani, Rusia a si codificat intr-o lege dreptul sau de interventie militara pentru protejarea minoritatilor ruse din afara granitelor - chestiune care a pus imediat pe jar Ucraina. La toate acestea mai trebuie adaugat faptul ca Rusia inca are suspendata participarea la Tratatul Fortelor Conventionale din Europa - ceea ce ii permite sa-si miste trupele cum pofteste. Ramane de vazut cum va interpreta Rusia aceste initiative privitoare la reglementarea conflictului transnistrean.

O veste imbucuratoare vine insa de la Bruxelles: premierul Vladimir Filat a anuntat ca va reglementa juridic chestiunea limbii romane ca limba oficiala in Republica Moldova. In 1995 denumirea de "limba romana" din Constitutia Republicii Moldova a fost schimbata in "limba moldoveneasca" - o revitalizare a aberantei inventii staliniste. Separatistii transnistreni au sustinut permanent ca "limba romana" i-a provocat la secesiune si ca "pericolul romanizarii" i-a manat in lupta. Insa "limba moldoveneasca" nu i-a provocat in niciun fel la reunificare. Pana la urma, "limba moldoveneasca" a fost inventata in Transnistria si nu are decat sa ramana acolo.

3 comentarii:

Anonim spunea...

Transnistria e a naostra, iar daca o fi sa razboi voi merge primul acolo.

Dragoș Galbur spunea...

Si eu as merge sa lupt impotriva ocupantilor de acolo

Andrei Cebotari spunea...

iau-te ce-s viteji anonimii!!!!

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: