Sute de rromi, inclusiv baronul Artur Cerari, au plecat la muncă în Rusia

13 octombrie 2009
În oraşul Soroca, supranumit și capitala europeană a rromilor, locuiesc ofi cial circa 1200 persoane de etnie rromă. Întreaga comunitate locuieşte în partea din deal a oraşului, care a rămas pustie odată cu venirea toamnei. Mai mult de jumătate dintre aceștia, printre care şi baronul Artur Cerari, au plecat la muncă peste hotarele ţării… Robert Cerari, preşedintele organizaţiei “BARE-ROM”, spune că rromii sunt nevoiţi să plece din ţară pentru a face bani: „Dacă nu-i posibilitate aici, trebuie să plece peste hotare să acumuleze bani şi să revină la baştină. Or, ţara noastră este Republica Moldova, iar patria mică este oraşul Soroca, la care ţinem foarte mult”.
Conform spuselor lui Robert Cerari, mulţi rromi pleacă peste hotare şi din cauza că… impozitele pe imobil sunt foarte mari. Potrivit lui, pentru o casă nefi nisată ei trebuie să plătească de la 10 mii lei, bani care nu sunt pe puterile lor… Destinaţia principală a rromilor este Rusia, iar ocupaţia de bază este comerţul. Deseori rromii îşi iau cu ei şi copiii, inclusiv pe acei de vârstă şcolară, care nu întotdeauna frecventează instituţiile de învăţământ. Lilia Preida, bunăoară, susţine că în străinătate este greu să şcolarizezi copiii: „Copiii învaţă două-trei luni aici, două-trei luni acolo, adică nu-i stabilitate”. Deşi în familiile rrome se obişnuieşte ca femeia să îngrijească de copii şi de gospodărie, unele dintre ele spun că le-ar plăcea să se angajeze în câmpul muncii. „Eu vreau să fac mâncare la ospătărie”, ni s-a destăinuit doamna Angela Preida.

TATIANA ZABULICA

5 comentarii:

Igor spunea...

“Sarmanii” tigani, au inceput sa-si acopere casele cu foi de aur. Se simte ca e criza doar ca de minte si omenie. Sau poate in Soroca se construieste o Catedrala a Neamului? De toate problemele rromilor sunt invinuiti conlocuitorii. Ei, rromii nu poarta nicio responsabilitate: pentru scolarizare, pentru salubrizare, pentru plata impozitelor etc.

Dragoș Galbur spunea...

aoleu, a dat grija si peste sarmanii rromi )) ei da macar bine c-o plecat la munca undeva da nu au ramas sa fure... tot ii inainte ))

Andrei Cebotari spunea...

eiiiii
io prima data aud ca tiganii sa lucreze!!
La Briceni cand a murit Brejnev si s-a skimbat secretarul si i-a pus la lucru pe tigani ei ziceau:
"Mai ghini mure' mama me' decit Brejnev":D:D:D

Mircea spunea...

Da,ducase si acolo sa si ramaie,s-ar purifica un pic si tara noastra,ca mam saturat de tiganii astia,tot timpul cind stai in parc ,vin sa iti ceara bani

Livia spunea...

"oraşul Soroca, supranumit și capitala europeană a rromilor " asta-i buna :)))

romii demult lucreaza peste hotare,nu shtiu in ce masura,dar plecarile lor peste hotare sunt un fapt cunoscut,iar daca shi baronul chipurile a plecat,atunci a ajuns shi la ei criza ))

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: