Prostia politica la moldoveni. Voronin are sanse sa revina la guvernare

28 octombrie 2009
Este clar ca dupa intilnirea de astazi dintre Duetul Voronin/Tcaciuk si Diacov/Lupu ne putem astepta la o rasturnare spectaculoasa de situatie. Insusi faptul ca intilnirea nu a fost secretizata si a fost admisa scurgere de informatii catre mass-media arata ca negocierile privind o intelegere politica intre PD si PCRM sunt pe ultima suta de metri.

Diferenta este de tactica, se pare ca PCRM cere mai intii debarcarea lui Filat si Ghimpu, apoi alegerea lui Lupu, pe cind PD ar dori ca mai intii sa fie ales Lupu apoi debarcati cei doi actuali parteneri de coalitie.

Lupu se grabeste, iar PD este pe cale sa faca o greseala fatala si sa cada intr-o capcana intinsa de Voronin. Marea greseala care au facut-o liderii AMN, PL si PLDM de a nu inainta un candidat de alternativa butaforic astfel ca sa aiba loc primul tur al alegerilor pentru Presedinte la 23 octombrie l-a salvat pe Voronin. Se stie ca la 23 octombrie o parte din fractiunea PCRM ar fi votat pentru candidatul Lupu si astfel ar fi avut loc scindarea PCRM.

In continuare, in Parlament ar fi fost cu totul altul raportul de forte intre partide si ar fi scazut ponderea factorului PCRM si Voronin. Asa insa situatia este incerta iar Lupu se simte jucat de colegii de coalitie si cauta salvarea la Voronin si Tcaciuk. Dar alierea intre PD si PCRM nu garanteaza 61 de voturi acestei eventuale noi coalitii, se stie ca la PD sunt doi sau trei deputati care nu vor agrea aceasta noua constructie si pentru ca combinatia sa fie valabila pentru alegerea Presedintelui este nevoie si de AMN. Serafim Urechean a fost vazut si el la hotelul unde negociau astazi liderii PD si PCRM. Se stie ca termenul limita conform Constitutiei pina cind poate fi ales Presedintele RM este 11 noiembrie.

Posibil ca unii lideri AIE special tergiverseaza alegerea Presedintelui, motivind ca legislatia este imperfecta ca sa fie depasit termenul si sa fie declarate alegeri anticipate. Asta si este motivul intilnirii publice de astazi dintre liderii PD si PCRM. Alegerile anticipate nu convin PCRM-lui care va pierde mai mult de 10%. Se pare ca nici PD-lui, cu toate ca in opinia mea PD-ul ar acumula mai mult la eventualele alegeri anticipate. In aceste conditii, ca sa nu admita trecerea PD-lui in tabara PCRM, liderii PL si PLDM trebuie sa insiste pe urgentarea procedurilor de vot a Presedintelui tarii.

Orice taraganare este in interesul PCRM care se foloseste de lipsa de experienta politica a lui Lupu si incearca sa forteze o alianta de guvernare PD/PCRM si posibil AMN. Smecheria ieftina la fel ca si prostia politica se plateste scump.

sursa:HotNews.md

4 comentarii:

Andrei Cebotari spunea...

Nu da Doamne asa scenariu!
Mancai-ar ciini de como!
Nu se duc de la treuca si gata!

Dragoș Galbur spunea...

Nu mai vin 100 ani asta la putere ! e dus cu pluta !

Andrei Cebotari spunea...

In 91' tot ziceau ca gata cu comunismul!

H.C spunea...

Mi-i tare frica... ma astept la orice.... cine tradeaza odata, o face si pentru a doua oara...

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: