Studenţii de la USM ar putea achita taxe pentru restanţe

24 septembrie 2009
Studenţii care-şi fac studiile la Universitatea de Stat din Moldova (USM) ar putea fi obligaţi să achite o taxă specială în cazul în care vor avea 4-5 restanţe.

Mai mulţi studenţi şi profesori de la USM care au dorit să-şi păstreze anonimatul, au comunicat pentru BASA-press că au fost avertizaţi la finele săptămânii trecute de decanii facultăţilor că din anul curent toţi cei care vor avea restanţe la cursurile de studiu vor trebui să achite câte 400 lei pentru fiecare restanţă.

Anunţul i-a nemulţumit în special pe studenţi. „Cred că administraţia universităţii ar fi trebuit să prevadă în contractul preluat pentru studii şi cheltuielile pentru restanţe”, a precizat pentru BASA-press un student din cadrul universităţii.

Solicitată de BASA-press Elena Moraru, prorector pentru învăţământ la USM, a precizat că până în prezent nu există nici o decizie a Senatului universităţii care ar prevedea preluarea unor taxe pentru restanţe. „Da, s-a discutat la începutul anului universitar că studenţii care au câte 4-5 restanţe să achite careva taxe pentru a putea repeta cursul. Banii ar fi folosiţi pentru salarizarea profesorilor care ar citi repetat cursul. Acesta metodă le-ar permite studenţilor codaşi să susţină restanţele fără ca să fie nevoiţi să repete anul. Însă până în prezent totul a rămas la nivel de discuţii”, a spus Moraru.

Taxe pentru repetare semestrului şi pentru repetarea cursurilor sunt practicate la majoritatea instituţiilor de învăţământ private şi la câteva de stat.

Natalia Chistruga, şefa secţiei planificare a Universităţii Tehnice din Moldova, a precizat pentru BASA-press că de la studenţii care nu au susţinut o sesiune se preiau taxe în valoare de jumătate din contractul pe acre îl achită anual.

În prezent la USM îşi fac studiile 15 mii studenţi dintre care 3000 la buget.

5 comentarii:

Dragoș Galbur spunea...

mi se pare normal acest lucru !!!

Sergiu Tudorean spunea...

da mie nu..hai si profii or pica cati mai multi studenti si facem "ruble" cu USM..nu??? nu uitati ce coruptie avem...

Dragoș Galbur spunea...

pai pentru ce sa lipseasca dar?! mi se pare simplu, lipsesti dai banu

Sergiu Tudorean spunea...

sunt profi de toata teapa ....

Anonim spunea...

ei is nebuni cu totul ..cum sa dai 400 lei ?? studentul in cautare de bani as lukreze si as lipseasca si mai departe de la ore ! astfel unde ajungem ??? ce fel de invatatura e asta cu bani ?!

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: