Autorităţile române împiedică plecarea basarabenilor la studii în România

23 septembrie 2009

Organizaţiile Studenţilor Basarabeni din Bucureşti, Timişoara, Iaşi şi Galaţi acuză ministerul român al Educaţiei de faptul că până la această dată nu au fost prezentate rezultatele admiterii pentru cele o mie de locuri oferite moldovenilor în universităţile din România.
Potrivit unui comunicat al organizaţiilor, "în această situaţie, tinerii nu pot depune cererea pentru obţinerea vizei şi riscă să înceapă noul an universitar cu trei săptămâni mai târziu".


''Ne întristează faptul că Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării nu ne-a dat nici până astăzi un răspuns prin care să ne informeze când vor apărea aceste rezultate, iar funcţionarii de la Relaţii Internaţionale, responsabili care ar trebui să cunoască datele problemei ne-au declarat că nu ştiu despre ce este vorba şi că decizia finală nu le aparţine'', se arată în comunicatul studenţilor basarabeni, citat de portalul realitatea.net.
Anul de studii în instituţiile de învăţământ superior din România începe la 1 octombrie. Totodată, persoanele care aplică pentru o viză în România, o pot ridica într-o perioada de trei săptămâni.
Anterior, studenţii moldoveni au ameninţat cu proteste din cauza noilor reguli de şedere impuse de autorităţile române, fără a fi anunţaţi din timp. Potrivit unei decizii a Biroului Român pentru Imigrări, tinerii din Republica Moldova care în anul curent vor studia în România sunt obligaţi să-şi procure permisul de şedere în această ţară, contra unei sume de 230 lei româneşti, sau 885 lei moldoveneşti, pentru acest serviciu.

4 comentarii:

Anonim spunea...

cred ca sunt impusi de UE sa mai limiteze accesul basarabenilor.

Dragoș Galbur spunea...

nu stiu de cine sunt impusi, dar e obijduitor, la fel ca si cu cetatenia, numai bla bla bla din partea statului roman, nimic mai mult.

Anonim spunea...

ei povestea veche...
nu mai este o noutate pentru nimeni, cel putin pt cei care invata de ceva vreme prin RO.autoritatile romane se pricep de minune la organizarea de "surprize", stanga nu stie ce face dreapta si exista o necoordonare totala intre minister si celelalte institutii care se ocupa de primirea studentilor din MD la studii (aici fiind incluse birourile pt cetateni straini, centrele de cooperari internationale etc.)!!!
le urez curaj si muulta rabdare bobocilor!

Anonim spunea...

Mdaaa o lungesc bine...am inteles ca rezultatele vor fi in 30septembrie!!!
...

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: