KGB sugrumă Unirea

30 mai 2009
Mai multe personalităţi ale vieţii culturale basarabene au murit suspect. Serviciile secrete ruseşti şi moldoveneşti au lichidat sau au încercat să-i elimine de pe scena publică pe unioniştii basarabeni. După aproape 48 de ore de comă, poetul basarabean Grigore Vieru a murit din cauza leziunilor căpătate după un accident de circulaţie la doar câţiva kilometri de Chişinău. O altă moarte suspectă pusă în cârca serviciilor secrete, ruseşti sau moldoveneşti. Puse cap la cap, toate dispariţiile „accidentale“ ale mai multor unionişti din Republica Moldova, care prin lucrările lor au „ţipat“ apropierea de România, ba chiar unirea cu fraţii de dincolo de Prut, au devenit subiecte de anchetă pentru unii, iar Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) de la Chişinău, instituţie de arătat cu degetul.
Lista neagră a KGB-ului
Cazul care a declanşat suspiciunile legate de morţile succesive ale oamenilor de cultură este cel al Doinei şi Ion Aldea-Teodorovici. Percepută ca o tragedie naţională, moartea celor doi a ridicat multe semne de întrebare după 29 octombrie 1992, ziua în care maşina cu care mergeau dinspre Bucureşti către Chişinău s-a oprit brusc, într-un copac. Cuplul care l-a readus pe Eminescu în Basarabia şi care după 1989 a purtat unirea în toate cântecele a lăsat loc de dubiu şi de ură. Mâna rusească s-a făcut simţită şi urma să intervină, din nou, în vieţile altora care au visat la trecerea Prutului spre „acasă“. Printre basarabenii care şi-au luat gândul de la unirea cu România, decedaţi sau ameninţaţi „accidental“ sunt:

  • GHEORGHE GHIMPU - fratele preşedintelui Partidului Liberal din Republica Moldova, Mihai Ghimpu. A făcut şapte ani de Gulag şi a fost fondatorul mişcării naţionale de eliberare a basarabenilor. Deputat în primul parlament al Republicii Moldova, deţinut politic şi preşedintele Asociaţiei Victimelor Regimului Comunist, a murit în 2000 într-un accident de circulaţie, maşina în care se afla fiind lovită de un camion.



  • NICOLAE COSTIN a fost primar al municipiului Chişinău şi coautor al Declaraţiei de Independenţă a Republicii Moldova, din 1991. Atitudinea proromânească pe care a introdus-o în administraţie a fost motivul care i-a făcut pe ruşi să-l ucidă, în 1995, prin intoxicarea cu cesiu radioactiv infiltrat în scaunul maşinii de serviciu. Bănuiala este întărită şi de moartea şoferului său, din cauza aceleiaşi boli, leucemia.



  • EPISCOPUL DORIMEDONT a murit în anul 2006, în urma unui accident de maşină. Spitalizat imediat la Institutul de Neurologie, condus de medicul Rusu, cuscru al preşedintelui Vladimir Voronin, episcopul a fost tratat necorespunzător de către doctorii din spital. Aşa cum spun dovezile, moartea i s-a tras de la apropierea de Biserica Ortodoxă Română.



  • MIHAIL GARAZ, poet basarabean, a fost găsit în pragul casei sale împuşcat. Studierea istoriei românilor şi recunoaş terea limbii româneşti pe pământul aproape rusificat l-a făcut să dispară, fără ca asasinarea să fie anchetată. Criminalul a rămas pedepsit doar în conştiinţa celor care construiesc poveştile post-mortem.



  • ION GHEORGHIŢĂ a fost şi el lăsat pradă pistolului, chiar în faţa blocului în care locuia. Poetul, cunoscut ca unionist vehement, a lăsat în urmă o anchetă greu de descifrat. Ca şi în alte cazuri, asasinul trebuie dat uitării.



  • DUMITRU MATCOVSCHI, poet al Basarabiei, a fost strivit de un autocar pe trotuar, supravieţuind după patru luni în comă. „Accidentul a fost înscenat“, au spus cei din Republica Moldova, convinşi că Matcovschi îi incomoda mult pe ruşi şi ar fi trebuit să tacă.



  • NICOLAE RUSU, directorul Fondului Literar al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, a căzut, la rândul lui, victimă a serviciilor secrete ruseşti. Gândul rău pus de KGB, din cauza relaţiilor sale cu România, s-a materializat într-un borcan cu vitriol, aruncat în faţă. Făptaşul şi „accidentul“ s-au trecut cu vederea.



  • ALECU RENIŢĂ, preşedintele Mişcării Ecologiste din Basarabia, a fost ţinta numeroaselor ameninţări telefonice. Într-o seară, domiciliul i-a fost devastat de un grup înarmat cu răngi de metal.



  • NICOLAE DABIJA, preşedintele Forumului Democrat al Românilor din Moldova, a fost bătut de patru ori. Chiar dacă a vrut unirea, dosarele penale care i s-au întocmit au adus acuze ilare: „acţiuni împotriva statalităţii româneşti“.



  • ION IOVCEV, directorul Liceului „Lucian Blaga“ din Tiraspol, a fost arestat de poliţiştii transnistreni, care au luat cu asalt instituţia. O vizită a lui Ioncev în Statele Unite, în 2005, i-a făcut pe ruşi să se simtă ameninţaţi. L-au maltratat şi, din când în când, îl ameninţă cu moartea.


  • 6 comentarii:

    M. P. spunea...

    cei mai democratici, cei mai liberi oameni au fost ucisi de rusi...

    Skinner spunea...

    mdeee, sarmanii de ei, in orice caz cred ca dupa evenimentele din aprilie aceasta lista a crescut simtitor.

    Anonim spunea...

    e monstruos si dezgustator tot ce s-a intimplat pina acum si continua la etapa actuala.Toti cei care sa-u dedicat suflet si inima pt Unirea cu TARA MAMA au murit striviti de fortele rusesti al KGB-ului si de asemenea complice la toate astea fiind si actuala conducere.Se intreaba :oare cit v-a mai avea de suferit acest tinut ,acest grai ,aceasta limba ??de ce cei lipsiti de suflet si neam ne sugruma tot mai tare si mai tare !In ziua de azi a te simti roman e o crima ?Oare asta meritam??si iarasi paradoxal -toti tac!
    PENTRU CE DOAMNE ACEST AMAR BLESTEM DE A TE NASTE IN INIMA UNUI NEAM CARE ARE ATIT DE MULT DE PATIMIT?DAR TREBUIE SA NE DUCEM ACEASTA CRUCE ATITA TIMP CIT SUNTEM AICI ,ATITA VREME CIT NE IUBIM PAMANTUL ACESTA -CARE NE-A PLAMADIT !

    Anonim spunea...

    e scris cu singe drumul nostru spre libertate... dar inca nu-i se vede capatul; oare cite suflete romanesti vor mai avea de suferit pina vom deveni si noi liberi?

    Anonim spunea...

    Hai sa dam mana cu mana
    Sa fim singuri impreuna
    Ca-i frumos ce e urat
    De la Tisa pan’ la Prut.

    Tot pe loc, pe loc, pe loc
    Ca intr-o bataie de joc
    Fara teama, fara frica
    Robi in Romania Mica!

    Fara pic de remuscare
    Ca traim ca intr-o inchisoare
    Ca de mult nu ne mai doare
    Sfanta - Romanie Mare!

    Inainte si inapoi
    sa jucam hora in noroi
    Fara pic de deminitate
    Fara dor de libertate!

    Multumesc de asa chemare
    Mie nu-mi e a sarbatoare
    Mie nu-mi e ajuca
    Teatru absurd cu soarta mea!
    Mie nu mi-e a bucurie
    Ca traiesc ca-n puscarie!

    De-om intinde hora mare
    Intre vechile hotare
    M-oi prinde si eu in joc
    Fericire si noroc,
    Cant de-aleasa bucurie
    Intru sfanta-mi Romanie!

    Anonim spunea...

    Si chiar nu ce contureaza asta in fata celor orbi?
    Chiar nu e o amenintare...?
    Asa e frate,libertatea,cu sange se capata,doar ca statul nostru curvari,nu vede asta...

    Trimiteți un comentariu

    :)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

    Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: