Vladislav I Vlaicu, nepotul lui Basarab I

12 noiembrie 2011

Vladislav I, cunoscut în istorie şi sub numele de Vlaicu Vodă, a fost fiul voievodului muntean Nicolae Alexandru, deci nepotul lui Ioan Nicolae Basarab I.

El a urmat la domnie după moartea tatălui său, luând conducerea ţării la data de 6 noiembrie 1364. Nu se ştie cu exactitate până la ce dată a condus destinele Munteniei, cel mai probabil a fost voievod până undeva între anii 1374 şi 1377.

Vlaicu Vodă a moştenit de la tatăl său o relaţie încordată cu vecinii unguri, nerecunoscând suzeranitatea regelui maghiar Ludovic, ceea ce îl face pe acesta din urmă să îi declare război. Armata ungară începe campania şi îl atacă mai întâi pe cumnatul lui Vlaicu, Sracimir (sora lui Vlaicu, Ana, era căsătorită cu ţarul bulgar Ioan Sracimir), care stăpânea Bulgaria de vest. Sracimir este învins, dar se pare că maghiarii nu mai atacă şi pe Vlaicu Vodă.

Relaţiile Munteniei cu Ungaria se îmbunătăţesc, în anul 1366, cand ungurii ii întorc lui Vladislav I Amlaşul, Severinul şi Făgăraşul. Dar Vladislav Vlaicu recunoaşte pentru aceste ţinuturi suzeranitatea regelui Ludovic. În anuş 1367 sau 1368 Vladislav I este chiar aliat în luptă cu Ludovic, împotriva turcilor care îi atacaseră pe bulgari. Este prima luptă pe care o dau românii de la nord la Dunăre împotriva turcilor.

O răscoală pornită în Bulgaria, probabil în anul 1368, îl determină pe Vladislav I să treacă Dunărea cu oastea şi să ocupe Vidinul. E posibil să fi făcut acest lucru pentru a reda Vidinul cumnatului său, Sracimir. Ocuparea Vidinului face însă ca relaţiile cu regele Ludovic să se deterioreze semnificativ şi ca acesta din urmă să pornească o campanie împotriva voievodului muntean. O parte din oastea maghiară reuşeşte să recucerească Vidinul, dar cealaltă parte atacând prin Carpaţi dinspre nord, suferă o gravă înfrângere, pierzând în luptă pe însuşi Nicolae, voievodul Transilvaniei. În timp ce voievodul Nicolae al Transilvaniei pierdea lupta şi cădea pe câmpul de luptă, un corp de oaste muntean pornit din Amlaş atacă ţinuturile din jur, determinând pe Ludovic să încheie pacea. Astfel, Vlaicu Vodă iese câştigător din războiul ce pornise împotriva sa.

Relaţiile bune cu ungurii vor dura până în anul 1373, când acestea se vor deteriora din nou. În anul 1373-1374 Vladislav I este chiar aliat cu turcii împotriva lui Ludovic al Ungariei.

Nu se ştie ce s-a mai întâmplat până la sfârşitul domniei lui Vladislav I în relaţiile internaţionale, nici relaţiile sale cu Moldova (Ţara Moldovei).

Sursa: Enciclopedia României





2 comentarii:

Anonim spunea...

am avut o idee - articole despre dinastiile domnitoare ale celor doua tari romanesti, publicate sub heraldica lor.
articolului i-au fost aduse modificari de doua ori fara sa se pese catusi de putin, daca ar fi ceva mai mult decat copy-paste in spatele imaginii utilizate pentru text.

admin spunea...

modificat

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: