De ce bărbaţii trebuie să poarte barbă

30 martie 2010
Iisus HristosÎn zilele noastre, când lumea este atât de dezorientată, iubeşte să se pricopsească cu orice modă venită de pe aiurea şi s-o urmeze cu preţul denigrării propriei tradiţii, (sic!) care nu mai este modernă. Te cruceşti nu alta. Tradiţia, înţeleasă prin perspectiva vieţii creştine, reprezintă o adevărată comoară pentru neamul românesc care va fi românesc atâta timp cât va fi creştin. Tradiţia de a purta barbă este lăsată din strămoşi, prin această podoabă bărbatul osebindu-se de femeie şi scoţând în evidenţă natura sa mai puternică - în termeni moderni - mai masculină.

Vechi, dar cât de actual

România şi Moldova îşi înfrăţesc radarele aeriene

În cadrul primei vizite după zece ani a unui ministru al Apărării de peste Prut, oficialii români şi moldoveni au decis să se informeze reciproc despre zborurile militare în apropierea frontierei şi au luat în discuţie crearea unui batalion mixt româno-moldovean. Miniştrii român şi moldovean ai Apărării au semnat luni un protocol de colaborare între forţele aeriene militare ale celor două ţări, care vizează informarea reciprocă despre zborurile aeronavelor militare în spaţiul aerian din apropierea frontierei dintre cele două state, schimbul de date radar, acordarea reciprocă de ajutor echipajelor aeronavelor militare aflate în pericol în spaţiul aerian din apropierea frontierei şi participarea la activităţi comune.

12 profesii care i s-ar potrivi de minune lui Vladimir Voronin

29 martie 2010

CIOBĂNAȘ


VIDEO: Pedro + Grigo = Insomnia comunistă

Declaraţia a fost făcută de deputatul fracţiunii PCRM în Parlament, Grigorii Petrenco, care a comentat astfel lipsa de acţiuni ale autorităţilor în cazul manifestărilor organizaţiei moldoveneşti “Mişcarea Naţional Creştină“ şi a celei româneşti “Noua Dreapta“, care a fost recunoscută de Ministerul Justiţiei din Moldova ca legionară şi extremistă. “Există un pericol foarte serios pentru statalitatea Republicii Moldova, pentru dezvoltarea noastră de mai departe ca o ţară civilizată, europeană, care nu permite să fie răspândite seminţe de xenofobie şi ură interetnică şi intoleranţă“, consideră deputatul Petrenco.

Зачем мне румынский?

Как оказалось, он и не нужен совсем. Какой смысл напрягаться? Хочу посмотреть новости? Пожалуйста, вот тебе новости на русском языке. Надо вызвать такси? Диспетчеры почти всех служб говорят исключительно на русском. Пойти в кино? Не вопрос. Остаться дома у телевизора? Вот тебе Прожекторпэрисхилтон. Сходить в паспортный стол, поликлинику? И там тебя поймут. Сходить в кафе? Почти везде меню на русском.

Со всех сторон слышно: «De ce vorbitori de limba rusa nu invata limba de stat?» Учу, еще как учу. Вот уже две с половиной недели пытаюсь полностью погрузиться в румыноязычную среду – перешла исключительно на румынский. Ежедневные уроки граматики, утренний кофе в обнимку с DEX-ом, даже с мамой, с которой всю жизнь говорила на русском, теперь перешла на румынский. Старший брат пока еще держится, но и его я скоро «сломаю».

Почти все мои старания - даром. Как только слышат мой акцент, моментально переходят на русский. Зачем? Я кого-то об этом просила? Почему румыноговорящая девочка из Хынчешть, работающая в супермаркете, отвечает мне на русском? Потому что мое «л» звучит намного тверже румынского «l»? Ну и что? В школе, помню, нам ежедневно читали морали: не стоит оказывать медвежью услугу соседу по парте, позволяя ему списывать контрольную по математике. Это, дескать, может закончится трагедией для всего общества. Вот и не надо оказывать мне медвежью услугу, прошу вас. Говорите со мной на румынском, я хочу его выучить.

И не скатывайтесь до язвительных комментариев, когда мы говорим «eu acoper» вместо «eu acopar» или «eu insasi» вместо «eu insami». Этим вы тем более не помагаете.

Я даже не заикаюсь о том, что об этой проблеме было бы неплохо задуматься на государственном уровне. Но пока государству не до нас, давайте помогать друг другу самостоятельно.

europalibera.org

Românii uitați în imperiul răului

La 27 martie 1918 a avut loc Unirea Basarabiei cu Tara-Mama. Exista destui romani care nu pot uita acest act extraordinar, Basarabia fiind prima provincie instrainata care, in anul 1918, s-a unit cu Romania. In amintirea evenimentului de atunci, un roman de peste Prut, Mihai Prepelita, si-a lansat la Casa Titulescu din Bucuresti, volumul “Romanii uitati in imperiul raului / Dincolo si dincoace de sarma ghimpata”, aparut la Editura Printech.

Statul moldovenesc care nu există

28 martie 2010
“Moldova? Republica Moldova? Unde e, ce fel de stat e asta?” ma intreba, in avionul de pe ruta Frankfurt-Washington, un neamt curios, neobisnuit de volubil, in ciuda virstei de 70 ani pe care mi-a destainuit-o cu un fel de mindrie, fara sa-l fi provocat. Daca nu ati auzit de RM, poate ca va spune ceva numele de Basarabia? Basarabia? Cum sa nu? Dar Basarabia e in Romania, dupa cite stiu! Nu mai e, si nu fara implicarea voastra, a nemtilor? A explica, pe intelesul strainilor, realitatile RM e o sarcina aproape imposibila, trebuind sa le prezinti concomitent cel putin doua versiuni: a moldovenilor care se recunosc drept etnici romani si a celora care se considera moldoveni “puri”, desi vorbesc si recunosc ca vorbesc aceeasi limba.

Ruşii din Moldova: Nu avem condiţii ca să învăţăm limba română!

În Moldova nu sunt create condiţiile adecvate pentru studierea limbii române de către vorbitorii de limbă rusă. La această concluzie au ajuns participanţii conferinţei anuale a cetăţenilor Federaţiei Ruse care locuiesc în Republica Moldova. "Dacă statul ar fi cointeresat ca ruşii să înveţe limba, atunci ar fi elaborat programe, ar fi pregătit profesori şi bineînţeles, am învăţa, cunoaşterea oricărei limbi este un avantaj", a declarat preşedintele consiliului coordonator al comunităţii şi organizaţiilor ruşilor din Republica Moldova, Piotr Donţov.

(video) De Ziua Unirii, Noua Dreaptă a venit şi la Bălţi

Ieri, 27 martie, la Bălţi, a avut loc un miting prilejuit de consemnarea celor 92 de ani de la Unirea Basarabiei cu România din 1918. Evenimentul a fost organizat de Noua Dreaptă şi de Mişcarea Naţional-Creştină din Basarabia. La manifestare la care a fost prezent şi liderul Noii Drepte din România, Tudor Ionescu (care ţine un amplu discurs) au participat peste 100 de tineri români din Basarabia, Muntenia, Ardeal şi Moldova. Aceştia au sărbătorit, pentru prima dată împreună, ziua de 27 martie 1918, când Sfatul Ţării hotăra că Basarabia "de azi înainte şi pentru totdeauna se uneşte cu mama sa, România". HotNews.md

FOTO: Unirea din 27 martie sărbătorită la Bălţi

27 martie 2010
După 92 de ani de la semnarea actului de unire a Basarabiei cu România, tinerii români demonstrează că nu uită istoria şi sângele care ne unesc pe veci. Astăzi aici la Bălţi a fost sărbătorită ziua de 27 martie, demult nu s-a mai fluturat prin Bălţi un tricolor, nu s-a scandat limba română şi unire. A fost excepţional, în jurul la 130 de oameni echipaţi cu tricoloare au dat de ştire Bălţiului că aici e pământ românesc şi că pot ruşii să crape de ciudă că oricum istoria n-o mai poţi schimba. Chiar am ţinut să atenţionez şi să mulţumesc forţelor de ordine care au asigurat buna defăşurare a manifestaţie, de altfel provocatorii zăcând pe după colţ.

Membrii Sfatului Ţării comemoraţi la Chişinău

Politicieni, istorici, scriitori şi oameni de cultură au depus astăzi flori la mormintele deputaţilor Sfatului Ţării, care, acum 92 de ani, la 27 martie 1918, au votat Unirea Basarabiei cu România. În această zi, pe cele 10 morminte ale deputaţilor, despre care se mai ştie că sunt în Cimitirul Central din Chişinău din str. Armenească, un grup de tineri care îngrijesc de ele, au pus harta României Mari şi date biografice despre fiecare dintre aceştia.

Mişcarea Naţional Creştină la mormântul membrilor Sfatului Ţării

26 martie 2010
Recent, câţiva reprezentanţi ai Mişcării Naţional Creştine au organizat o curăţenie la mormintele membrilor sfatului ţării. Evenimentul a avut loc cu ocazia zilei de 27 martie - ziua Unirii Basarabiei cu România. Mai jos vă prezentăm câteva poze:

Limba română nu va apărea în Constituţia Moldovei din cauza UE

25 martie 2010
Aşa cum probabil ştiţi, moldovenii îşi vor schimba Constituţia, în primul rând astfel încât preşedintele ţării să fie ales prin vot direct, de către cetăţeni. Ulterior, însă, noua conducere de la Chişinău, a venit cu noi propuneri de modificare a Constituţiei: introducerea limbii române ca limbă oficială şi introducerea votului de la 16 ani, o manipulare despre care am scris deja. Ca şi în cazul referendumului privind schimbarea constituţiei din România, şi în cazul Moldovei conducerea a cerut opinia Comisiei de la Veneţia. Această comisie a opinat că moldovenii ar trebui să schimbe DOAR articolul referitor la alegerea preşedintelui, iar parlamentul moldovean să fie dizolvat şi să se organizeze alegeri anticipate, deoarece nu a reuşit să aleagă un preşedinte până acum.

Herța Pământ Românesc

Ideal ar fi ca fiecare roman sa pastreze vie amintirea tinutului Herta, ca si a nordului Bucovinei si a Basarabiei. Dar, de n-ar fi hertenii, de n-ar fi intre ei prof. dr. doc. Ion Gherman sa ne aminteasca mereu de cumplita nedreptate a rapirii tinutului Herta de catre sovietici, la 29 iunie 1940, putini dintre noi ar sti ca nu trebuie sa uitam niciodata acest stravechi pamant romanesc, aflat sub stapanire straina.

România Mare și lupta pentru putere în Basarabia

In 1994 i-am trimis lui Mircea Snegur si am publicat o scrisoare deschisa, care mai are inca unele accente actuale, mai ales in contextul in care la Chisinau, puterea incepe sa se balbaie din nou in problemele nationale, inclusiv a introducerii limbii romane in Constitutie. Scrisoare deschisa Domnului Mircea Snegur si fratilor Basarabeni

Iesiti din bezna asupririi nationale, luptand pentru redesteptarea constiintei de Neam, fericiti de redescoperirea identitatii commune, fratii de dincolo si de dincoace de Prut au indraznit o clipa prea devreme sa spere.

Declaraţia unei forţe politice cu privire la "antisemitismul" moldav

24 martie 2010
Mai jos este prezentat un comunicat de presă al Partidului Democrat. Între [ ] sînt comentariile mele:

Chișinău, 24 Martie 2010 — Presa vorbește despre noi incidente antisemite [Semit – urmaş al lui Sem, unul din cei trei fii ai lui Noe. Printre neamurile semite se numără, pe lîngă evrei, şi arabii, persanii etc. Prin urmare, termenul antisemit este total inadecvat în acest context], care au avut loc săptămâna trecută, în Chișinău. Pe de o parte, am fost martorii acțiunilor de protest, a unui grup de tineri, împotriva fondului de binefacere “Dorledor” [protestul a fost organizat împotriva profanării tricolorului naţional, care avea steaua iudaică în locul acvilei de pe stema RM], iar pe de altă parte, am putut citi materiale antisemite publicate pe site-ul oficial al Asociației Sfintei Matrona din Moscova [articolul în cauză, care se referă la aceeaşi problemă, şi n-are nici o legătură cu antisemitismul].

Răscoala lui Horea, Cloșca și Crișan

Am pornit de la articolul “Horea” in Romania Libera. Am preferat aici forma onomastica Horia, pentru ca in toate vechile documente apare astfel, iar ardelenii, in graiul lor natal, nu pronunta niciodata ea, ci ia. In articolul amintit mai sus se pomenea si de “demitizarea istoriei”, inceputa dupa 1989. Desigur, nu e rau ca personalitatile si evenimentele istorice sa fie apropiate de adevar, indiferent daca ne dezamagesc sau nu. Este si cazul evenimentelor de la 1784 din Transilvania, in speta de rascoala condusa de Horia, Closca si Crisan. Se stie cum au sfarsit-o conducatorii rascoalei.

Mișcarea Național Creștină vizitează sudul Basarabiei

23 martie 2010
O delegatie a Mişcării Naţional-Creştine s-a deplasat în sudul Basarabiei în perioada 20-21 martie, pentru cunoasterea directã a problemelor comunitatii românesti din regiune, aflatã astãzi sub administratie ucraineanã. Dupã invadarea Basarabiei in 1940 de cãtre trupele sovietice, sudul şi nordul Basarabiei au fost atribuite Ucrainei, iar populatia româneascã a fost supusã deportãrilor si procesului de slavizare. Drept consecintã, populatia autohtonã româneascã a ajuns sa fie minoritarã pe acest strãvechi pãmânt românesc.

A doua republică trebuie să moară

Nu este verdictul meu, sentinţa pronunţată în titlu. Nu am puterea şi nici măcar ambiţia să provoc sau să doresc aşa ceva. A doua Republică trebuie să moară fiindcă i-a venit vremea, fiindcă este bolnavă cumplit la nici douăzeci de ani bătuţi pe muchie. Ea stă, de fapt, lungită pe patul de moarte deja de aproape un an, suferind după acea tentativă de asasinat organizată de comunişti la 7 aprilie 2009.

Sugeraţi-mi un loc pentru a vomita.

22 martie 2010
Viorel Mardare - cel mai bun blog al anului! Şi eu cînd vă spuneam că mi-e silă de astfel de pseudo-concursuri, la care învingătorii se ştiu din start, cineva se găsise să arunce cu piatra. Acum eu tre' să te fac praf, fraiere, cu un bolovan cît casa! Brrrrr, da' ce h**nea (vorba învingătorului, din partea mea - mii de scuze), să dai chiar aşa liber, drumul la rahat peste capurile celorlalţi! Mai rar.

Steagul tricolor și cazul tovarășului Voronin. De ce Procuratura Generală nu se autosesizează?

21 martie 2010
La 7 aprilie 2008, pe sediile Preşedinţiei şi Parlamentului, pe lângă tricolorul cu stemă, a fost arborat şi un tricolor fără stemă. Imediat Vladimir Voronin a declarat că “pe cele mai importante instituţii ale statului forţele distructive au arborat drapelul ţării vecine”. Dar tricolorul arborat nu avea pe el imprimată stema României. Cu acelaşi succes preşedintele statului putea să afirme că pe cele două instituţii importante ale statului a fost arborat drapelul Republicii Ciad, stat african, sau cel al Andorei ale căror drapele naţionale sunt compuse din aceleaşi trei culori: roşu, galben şi albastru.

Tricolorul este drapelul nostru, cu deosebirea că tricolorul cu stemă este drapelul oficial al Republicii Moldova, iar drapelul fără stemă este drapelul naţional al Republicii Moldova.
În toate statele lumii se face această uşoară distincţie, dar nimeni încă nu s-a gândit să pună oameni la închisoare numai din motiv că drapelul pe care-l poartă sau îl arborează nu are stemă.
Nici ruşii nu pun pe steagul lor tricolor roşu-alb-albastru stema Rusiei. Iar dacă o fac, o fac rar de tot: la manifestări oficiale, în împrejurări specifice.
Şi nimeni nu susţine că pe sediul Ambasadei Federaţiei Ruse din Chişinău stă arborat drapelul Olandei sau cel al Serbiei, ale căror culori coincid întru totul cu cele ale drapelului Rusiei, cum just observă şi comentatorul politic Vlad Darie.
Toate statele din lume folosesc în paralel cele două drapele – cu stemă şi fără – ca simboluri ale istoriei unui popor.
Marian Lupu, care nu e chiar atât de prost cum se preface că e, pentru ca să-i placă lui Voronin, a afirmat şi el a doua zi după evenimentele de la 7 aprilie: “A avut loc arborarea drapelului unui stat străin pe sediile Preşedinţiei şi Parlamentului”.
Tricolorul nu e drapelul unui stat străin, domnule Ex-, el e drapelul nostru folosit şi cu mult înainte de 1859, când Muntenia şi Moldova s-au unit în fruntariile aceleiaşi ţări. În cartea “Tricolorul României” de G.Iscru, A.Beciu-Drăghicescu, T.Velter şi A.David, apărută la Editura “Prut Internaţional” din Chişinău în 1995, se menţionează că tricolorul e moştenit de la daci şi are pe aceste pământuri o istorie de peste două mii de ani (vezi articolul “Tricolorul îl avem de la daci?!”, pag. 23-47). Despre culorile roşu, galben şi albastru ale cetăţii Aquincum cărturarul german J.F.Neigebaur afirma că sunt “o moştenire de pe timpul Daciei Traiane”, iar George Bariţiu le considera “rămase moştenire de la Imperiul Roman” (pag. 30).
Dragoş şi fiul său Sas, primii noştri domnitori, au păstrat pe blazonul lor săgeata dacică, “iar culorile scutului şi ale elementelor care îl compuneau erau: roşu, galben şi albastru” (pag. 47).
Cele trei culori se conţin în tradiţia noastră populară, fiind cele mai pronunţate culori ale curcubeului, de unde s-au răsfrânt pe pânze, covoare, broderii, care ne-au însoţit istoria.
Tricolorul roşu-galben-albastru a fost un drapel al generaţiei Revoluţiei de la 1848, cu mult înainte de unirea Moldovei cu Muntenia.
Jurnalul francez “Le Constitionnel” scria în luna aprilie 1948: “Junimea studioasă moldo-română din Paris încă-şi desfăşura steagul naţional cu culorile albastru, auriu, roşu, ca semn al unirii moldovenilor cu muntenii”.
La aceste manifestaţii participau nu doar moldovenii din Moldova din dreapta Prutului, dar şi moldovenii din stânga Prutului, care veneau şi ei cu tricolorul lor.
O manifestaţie din 1851 de la Paris, la care a vorbit Nicolae Bălcescu, un martor rămas anonim o descrie astfel: “Împrejurul mesei unde ne aflam, se vedeau şase table pe care erau scrise numele provinciilor române: Transilvania, Banatul, Bucovina, Moldova, Basarabia şi Ţara Românească. Deasupra tablei Transilvaniei flutura un stindard cu culorile noastre naţionale (albastru, galben, roşu)”. (N. Bălcescu, Opere II, B., Edit. Acad., 1982, p. 24-242).
Tricolorul a fost şi drapelul Republicii Democratice Moldoveneşti din 1917. În acelaşi an tricolorul a fost arborat de George Mare pe clădirea din Tiraspol, unde se desfăşurase Congresul Moldovenilor din Transnistria.
La 27 aprilie 1990 Parlamentul l-a proclamat drapel oficial al Republicii Moldova.
Pe viitor această dată trebuie să devină Zi a Drapelului Republicii Moldova.
Până la acea dată mulţimile purtau tricoloruri care nu aveau stemă.
Nimănui nu i-a venit în gând să afirme că drapelul fără stemă ar fi unul “antistatal”.
Încălcările au loc în cu totul altă parte.
Drapelul Federaţiei Ruse e arborat de 19 ani în toată Transnistria, şi Chişinăul nu protestează.
Iar la 4 mai 2009, mai mulţi deputaţi din sovietul suprem al republicii moldoveneşti (?!) transnistrene propun, conducându-se de numeroasele cereri ale cetăţenilor”, să fie arborat pe “instituţiile statului”, alături de drapelul Transnistriei, şi drapelul… Federaţiei Ruse.
De ce Voronin şi ministrul lui de externe nu-l expulzează de pe teritoriul republicii pe ambasadorul rus, pentru atentat la suveranitate şi amestec în treburile unui stat suveran şi indivizibil?!
Drapelul Republicii Moldova a fost numit de V. Voronin, în forul legislativ al republicii, “drapel fascist”, şi Procuratura Republicii nu se autosesizează. Prostia cea mare a guvernanţilor este că în zilele de 8-9-10 aprilie curent au dat indicaţii să-i reţină pe toţi tinerii care purtau în piept panglici tricolore.
Un student, Ion M., mi-a spus: “După evenimentele de la 7 aprilie nu mai poţi purta panglici tricolore în piept. Eşti pe dată agăţat de poliţişti sau înjurat de rusofoni”. Elevii sunt puşi de către unii profesori zeloşi să mâzgălească pe tricolorul pictat în caietele lor de desen şi vreo cioară, ca să nu se creadă că ceea ce-au făcut ei e drapelul României.
Pentru conducătorii Republicii Moldova tricolorul e o pânză oarecare. În acest context, cât de actuale sunt spusele marelui N.Iorga: “Un steag prins nu poate conduce pe acei în mâna cărora a căzut şi pentru care el nu mai e decât o cârpă frumoasă”.
Ei sărută în genunchi pânza cu cele trei culori când sunt învestiţi preşedinţi, miniştri, primari, iar imediat ce se ridică în picioare sunt gata să înjure eroii care s-au jertfit pentru el, neamul, limba, istoria noastră, plină de stindarde tricolore… Lui Voronin şi protipendadei nu-i convin cele trei culori, considerate “rumânskii flag” (“drapel românesc”).
Găsesc în ziarul “Comunistul” propunerea de a se reveni la drapelul Moldovei de pe timpul lui Ştefan cel Mare “care avea culoarea roşie şi o stea cu cinci colţuri”, cu sugestia să i se scoată unele elemente (Sfântul Gheorghe omorând un balaur roşu) şi să i se adauge altele: secera şi ciocanul, ca element inovator. E vorba de un drapel de luptă cu icoana Sfântului Gheorghe pe el, brodat de fiica domnitorului, domniţa Elena, şi donat mănăstirii Zografu de pe Muntele Athos, pe care comuniştii sunt gata să-l profaneze, şi cu această ocazie să-l facă post-mortem pe marele voievod (“cel mai mare român al tuturor timpurilor”) membru al partidului comuniştilor.
Doamne fereşte!
Drapelul constituie, alături de stemă, sigiliu şi imn, unul dintre simbolurile cele mai importante ale unui popor.
Pentru noi tricolorul nu este doar un atribut naţional, el constituie însuşi trecutul, prezentul şi viitorul, demnitatea şi conştiinţa noastră de neam, cum avea să consemneze în unul dintre “Cântecele” sale şi marele poet George Coşbuc:
Sus ridică fruntea, vrednice popor!
Câţi vorbim o limbă şi purtăm un nume,
Toţi s-avem o ţintă şi un singur dor –
Mândru să se-nalţe peste toate-n lume
Steagul tricolor!
In 1989, in Basarabia a reinceput lupta pentru Limba Romana si Tricolor. 27 aprilie 1990, detinutul politic Gheroghe Ghimpu, deputat in Parlamentul de la Chisinau, a arborat Tricolorul pe sediul Legislativului R. Moldova. La 12 mai 1990, prin Hotararea Parlamentului nr. 17–XII, Tricolorul devine Drapel de stat al R. Moldova. In 1992, sub semnul Tricolorului, aparatorii integritatii si statalitatii R. Moldova au luptat in razboiul de la Nistru. In 1993, in cusca detinutilor politici de la Tiraspol, Tricolorul a mentinut spiritul de lupta al grupului Ilascu, condamnat de regimul criminal transnistrean.
In 1995, Tricolorul a mobilizat tineretul studios de la Chisinau la lupta pentru studierea Istoriei Romanilor. In Parlamentul de legislatura XIV–a, liderul fractiunii comunistilor a numit drapelul R.Moldova, ca fiind steag fascist. In 2002, in timpul protestelor anticomuniste, Tricolorul era arborat peste “Oraselul Libertatii” din fata Presedintiei R. Moldova. In 2006, Tricolorul devine o amenintare pentru autoritatile comuniste. Stofa cu imaginea Tricolorului este asternuta peste presurile din vagoanele trenului Chisinau–Moscova, iar tinerii basarabeni sunt arestati pentru Tricolor.
Vladimir VORONIN / fost Preşedinte în exerciţiu al R. Moldova,
fost preşedinte al Parlamentului R. Moldova
În septembrie 2000, în cadrul unei şedinţe a Parlamentului, deputatul V. Voronin a numit „drapel fascist” simbolul naţional al R. Moldova, tricolorul.
Prin declaraţiile sale în calitate de Preşedinte al R. Moldova, V. Voronin a determinat condamnarea ţării noastre de către CEDO în cauza Ilaşcu şi alţii contra Moldovei şi Rusiei, prin care R. Moldova a fost obligată să plătească despăgubiri în mărime de apropare 200 mii de euro. V. Voronin a promulgat o lege prin care a fost stabilită restricţia deţinerii dublei cetăţenii, contribuind la condamnarea R. Moldova de către CEDO şi obligarea statului să plătească despăgubiri de câteva mii de euro.
Preşedintele V. Voronin a fost acuzat public de presiuni asupra justiţiei şi asupra organelor de drept, care au demarat anchete şi dosare la comandă împotriva oponenţilor politici. Presa de la Chişinău a scris şi a publicat documente care atestă că la indicaţiile şefului statului s-au făcut presiuni asupra agenţilor economici. Presa a scris că şeful statului şi-a subordonat o serie de medii de informare: posturi TV şi de radio, ziare, agenţii de presă şi portaluri web.
Zborurile efectuate pentru deplasările peste hotare ale şefului statului în ultimii doi ani au fost asigurate de către o companie aeriană privată, cu care s-au încheiat 18 contracte, fără licitaţie publică, valoarea totală a cărora este de peste 7,5 milioane de lei.
În 2006, în perioada exercitării interimatului funcţiei de primar general al municipiului Chişinău de către V. Ursu, Partidului Comuniştilor, condus de V. Voronin, i-a fost transmis în folosinţă gratuită şi fără organizarea licitaţiei publice un teren în centrul capitalei pentru construcţia noului sediu al acestui partid. Experţii imobiliari evaluează acest teren la peste 3 milioane de euro. Ulterior Banca de Economii, cu capital majoritar de stat, a creditat Partidul Comuniştilor în mărime de 22 milioane de lei pentru construcţia clădirii.
Conducerea R. Moldova a fost criticată de organismele internaţionale, partidele de opoziţie şi societatea civilă pentru gravele încălcări ale drepturilor omului şi derogările de la principiile democratice în timpul şi după protestele din 7 aprilie, cînd au fost operate arestări masive ale participanţilor la proteste, violenţe şi tortură asupra protestatarilor, atacuri şi abuzuri asupra jurnaliştilor, limitarea accesului la mass-media private şi internet, precum şi hărţuirea opoziţiei. Expertizele internaţionale arată că cel puţin un cetăţean a fost omorât în bătăi în urma protestelor din 7 aprilie.
În mai 2009, după alegerea lui V. Voronin în funcţia de preşedinte al Parlamentului, opoziţia şi experţii din societatea civilă au calificat drept neconstituţională cumularea funcţiei de Preşedinte la R. Moldova cu funcţia de şef al legislativului. V. Voronin a utilizat masiv resursele administrative în campaniile electorale din 2005, 2007 şi 2009. Potrivit rapoartelor LADOM şi ale Coaliţiei pentru alegeri libere şi corecte, şeful statului a folosit transportul de serviciu, escorta şi echipele de securitate pentru a se deplasa la întîlnirile cu alegătorii. În campaniile electorale, soţia sa, Taisia, a împărţit cadouri alegătorilor.
În anul 2008 V. Voronin, în calitate de preşedinte al R. Moldova, a promulgat o lege prin care a favorizat-o direct pe Partidul Comuniştilor din R. Moldova Vladimir VORONIN / Preşedinte în exerciţiu al R. Moldova, preşedinte al Parlamentului R. Moldova Cunoaşte-ţi candidatul
soţia sa. Legea a scutit de taxe construcţia mai multor centre sociale de către Asociaţia Obştească „Concordia. Proiecte Sociale”, care, potrivit presei, este patronată de soţia şefului statului, Taisia Voronin.
În presă s-a scris mult despre fiul Oleg al Preşedintelui V. Voronin, care desfăşoară afaceri prospere în perioada exercitării mandatului de şef al statului de către tatăl său. Astfel, firma „Moldconstruct Market”, în care este angajat Oleg Voronin, a câştigat multiple licitaţii pentru lucrări publice în condiţii avantajoase. Oleg Voronin este şi Preşedintele Consiliului de Administraţie al Băncii comerciale „Fincombank”, în cadrul căreia deţin acţiuni şi alţi membri ai familiei Voronin. Potrivit presei, de la preluarea mandatului de Preşedinte al R. Moldova de către V. Voronin, mai mulţi agenţi economici şi structuri de stat, au fost nevoite să-şi transfere conturile de la alte bănci la „Fincombank”. Tot pe conturile acestei bănci au ajuns şi sursele financiare adunate de la populaţie în cadrul diferitor campanii sociale, inclusiv cea de reconstrucţie a Mănăstirii Căpriana. Presa a scris în 2005 despre Centrul de Medicină Estetică „Medazur”, a cărui patroană este fiica Valentina a preşedintelui V. Voronin. Operaţiile estetice ale pacienţilor clienţi ai „Medazur” se efectuau la Centrul de Neurologie şi Neurochirurgie, condus de socrul Valentinei şi cuscrul lui V. Voronin – Ozea Rusu. Potrivit presei, de la pacienţi se percepeau taxe de 1000-1500 dolari în contul „Medazur”, pe când în bugetul Centrului de Neurochirurgie se transferau doar câteva sute de lei. V. Voronin admite un limbaj licenţios în ieşirile sale publice şi, prin luările sale de cuvânt, incită populaţia la ură şi violenţă.
Nicolae Dabija

O basarabeancă în top la „Dansez pentru tine”

Moldoveanca Liuba Saviţchi, participantă la concursul românesc "Dansez pentru tine", a ieşit pe primul loc în prima ediţie a concursului. Aceasta face echipă cu designerul român, Cătălin Botezatu.
Perechea a fost în fruntea tuturor participanţilor emisiunii şi a luat şi o notă de 10 pentru prestaţie, notează mediafax.ro. Dacă la quickstep au fost apreciaţi pentru eleganţa lor, la stompul pe care l-au dansat alături de coregrafa lor, Căprioara, şi de soţul acesteia, Cici, de la Sistem, Botezatu şi Liuba au fost apreciaţi pentru expresivitate şi convingerea cu care au interpretat un dans considerat de juriu complex.

Blogozdeț, uite ăsta merita să fie articolul anului !

Cu ligheanul lângă pat după așa zisul festival al blogherilor din Moldova de ieri, nu vreau să par un frustrat sau să mă plâng că lumea-i proastă și că Moldova e o țară cumătristă. Pentru adevărații blogheri și pentru lumea interesată de blogosferă țin cu tot dinadinsul să vă prezint un articol care după părerea mea merită să fie numit cel mai bun articol din toată blogosfera moldovenească.

Găgăuzia, modelul maghiarilor din România?

De curand, presedintele Consiliului National Secuiesc, Izsak Balazs, a acceptat sa acorde un interviu Ziare.com, in cursul caruia si-a exprimat dorinta ca maghiarii din Romania sa beneficieze de aceleasi drepturi de care se bucura si alte minoritati in Europa, folosindu-se de exemplul Gagauziei, regiune autonoma din R. Moldova. "Sa nu uitam de un exemplu despre care se vorbeste foarte putin, cu toate ca este apropiat Romaniei: Republica Moldova, unde Gagauzia poseda o larga autonomie in cadrul statului", spunea Balazs in interviul acordat Ziare.com.

Proteste cu arestări în Marea Britanie

Poliţia britanică a arestat sâmbătă, 20 martie, în partea de vest a ţării 74 de persoane implicate în ciocniri între organizaţia radicală de dreapta „Liga Engleză pentru Apărare” (EDL) şi anti-fascişti, anunță Reuters, citând surse din poliția locală. Organizația non-guvernamentală EDL, care protestează împotriva extremismului islamic şi a islamizării Marii Britanii, a scos sâmbătă pe străzile orașului Bolton, nu departe de Manchester, aproximativ 1,5 mii de simpatizanți. În contrast cu acțiunea lor, membrii organizației „Uniunea împotriva fascismului” (UAF) au organizat acţiunea lor, în care, potrivit datelor poliției, au participat de două mii de oameni.

Ce înseamnă toleranţa? (II)

19 martie 2010
Partea I

1.2.A. UNESCO ne impune să fim activi în promovarea toleranţei în sensul Declaraţiei ei. Acest activism al nostru este „dictat” (dictatura ne dictează, UNESCO ne dictează, toleranţa UNESCOiană ne dictează), „înainte de toate”, de recunoaşterea de către noi a ... libertăţilor altora. Adică, activismul nostru civic nu trebuieşte dictat de nevoia de a ne apăra drepturile, de a ne promova interesele, ci de nevoianoastră de a apăra şi promova libertăţile, drepturile, interesele altora.

Zilele Basarabiei la Timişoara

“A devenit deja o tradiţie ca în fiecare an, Organizaţia Studenţilor Basarabeni din Timişoara să comemoreze data istorică de 27 martie 1918 – ziua în care Basarabia s-a unit cu România, fiind prima provincie românească care a dat startul procesului de reîntregire a Ţării”, se spune într-un comunicat al al Organizaţiei Studenţilor Basarabeni din Timişoara remis spre difuzare Hotnews.md. “Între timp, lucrurile s-au schimbat, dar simbolul Unirii a rămas viu pentru eternitate în inimile celor care simt româneşte. Acţiunile culturale desfăşurate în acest scop poartă denumirea generică de „Zilele Basarabiei”. Ediţia din acest an marchează cea de-a 10-a aniversare a acestui proiect.

Protest la Ambasada Israelului din Chişinău

"Noi, un grup de tineri cetăţeni ai Republicii Moldova, ne exprimăm indignarea în legătură cu profanarea principalului simbol al statului nostru – Drapelul naţional cu stema de stat. Această profanare se înfătuieşte începînd cu data de 12 martie 2010 (şi care continuă pînă azi) de către o publicaţie electronică înregistrată regulamentar de către Statul Israel – IzRus şi anume:http://izrus.co.il/diasporaIL/article/2010-03-12/8995.html"

Declaraţie de venit

Cu mâna pe inimă, că puşcă n-am, declar statului Republica Moldova că venitul familiei, 9000 lei, din februarie 2010, este utilizat la:

- achitarea chiriei, apartament nemobilat – 2500
- plata serviciilor comunale – 2500
- plata pentru grădiniţa, 2 copii – 1000
- cheltuieli pentru medicamente de răceală – 1000
- benzină pentru a duce copii la grădiniţă cu scopul de a fi mai educaţi şi mai utili ţie în viitor, statul meu iubit, pentru activitatea mea şi soţiei în slujba ta – 1500
- altele (taxe, tot la stat) – 500.

De ce (n-)am făcut unirea?

18 martie 2010
Se spune că odată ilustrul om politic al Romei antice Cato cel Bătrân, întâlnindu-se cu un prieten, a fost întrebat cu indignare de ultimul, cum e posibil ca el, o personalitate marcantă a Republicii Romane, să nu aibă o statuie în Panteon, pe când o mulţime de mediocrităţi se bucură de această onoare. Cato zâmbi şi răspunse simplu că preferă ca romanii să se întrebe de ce nu are statuie decât de ce are. În contextul schimbărilor din sfera politică de la Chişinău şi mai ales în cel al realegerii lui Traian Băsescu în funcţia supremă la Cotroceni, se vorbeşte tot mai des despre o eventuală unire.

Comunicatul meu referitor la articolul cu pricina

Așa cum nu pot să tac cînd turbă lumea trebuie să dau și eu o replică. Articolul ”VERDE pentru Moldova, ROȘU pentru legionar?!” scris de mine a reprezentat o opinie de-a mea referitor la refuzul Ministerului Justiției de a înregistra o mișcare naționalistă română. Nu e absolut nici-o învinuire, mai degrabă reprezintă un reproș ministerului. Normal că presa procomunistă a mai luat, a mai parafrazat ideile din acest articol, Moldova Suverană în general spunând că articolul meu este un document veritabil :) ia proști, cum poate opinia unui blogger, fără studii în jurnalistică să reprezinte un document veritabil. Cât despre faptul că am relatat că legionarii au vizitat sediul PLDM, da, asta am auzit-o și asa am scris-o. Toate întrebările la SIS vă rog, care au urmărit fiecare pas al anticomuniștilor din acea vreme. De fapt SIS-ul are și astăzi presupun video cu toate deplasările legionarilor de atunci. Eu nu am nici-o dovadă, nu am nici-un martor, doar am auzit de acest fapt și l-am relatat, sub semn de întrebare dacă ați observat. Aștept desigur să fiu chemat la PG să dau explicații pe această temă. Voi veni și le voi dai, poftim, eu așa am auzit, așa am scris, că doar de aia e blog, scriu ce vreau, despre ce vreau și despre cine vreau, am dreptul la libera exprimare, dacă vreu scriu măcar cele mai mari minciuni din lume, e treaba mea. Așa că aștept să dau explicații și să-mi caut de treabă mai departe, deși oricum rămân supărat pe decizia MJ.

Vitalie Nagacevschi consideră că mărturiile mele reprezintă bază pentru o urmărire penală

Preşedintele comisiei parlamentare speciale pentru elucidarea cauzelor evenimentelor din 6-7 aprilie, Vitalie Nagacevschi, consideră că declaraţiile lui Dragoş Galbur, publicate în mass-media, care deschid noi paranteze ale acţiunilor violente din aprilie, trebuie să reprezinte bază pentru iniţierea unei urmăriri penale.
“Dacă au fost astfel de declaraţii, atunci sunt mai aproape de o urmărire penală. Aici, cel mai probabil, în cadrul unei urmăriri penale persoana dată (Dragoş Galbur – n.r.) trebuie să fie invitat şi audiat.

Enigmaticul 7 aprilie

17 martie 2010
În curând, după aproape (sau mai mult) de jumătate de an de la constituirea Comisiei parlamentare pentru investigarea evenimentelor din ziua de 7 aprilie 2009, vom afla ce s-a întâmplat de facto şi cine se face vinovat de jure pentru crimele comise. Elita civilizată a societăţii intuieşte răspunsul corect la această întrebare încă de pe la 9 aprilie trecut, aşteptând acum să constate dacă şi comisia respectivă va obţine acelaşi rezultat sperat. Nu prea cred, pentru că un bilanţ obiectiv se consideră intrat în vigoare când este confirmat de experţi internaţionali. Ăştia printre membrii comisiei parcă nu apar. Vor veni pe urmă?

Bălți, antiromânism la maximum

Antiromânism strigător la cer în oraşul Bălţi din Republica Moldova! Autorităţile comuniste care cârmuiesc urbea par a “nu vedea” ce se scrie, timp de luni de zile, pe pereţii clădirilor şi pe garduri. Este şi acesta un semn al incompetenţei de care conducătorii oraşului Bălţi ar da dovadă? De ce rebelii xenofobi de etnie rusă din “capitala nordului” încă nu sunt identificaţi şi traşi la răspundere?

Republica AVODLOM

16 martie 2010
Am rămas mega-marcat de acest articol:

Un grup de experți independenți a stabilit că schimbarea guvernului nu este suficientă pentru ieșirea din criză. Țara are nevoie de reforme radicale. Din sursele noastre am aflat că noua guvernare intenționează să facă câteva schimbări importante în procesul politic. În primul rând, votul la alegeri va deveni obligatoriu, iar ca să votezi va trebui să plătești. Cei care nu vor participa la votare vor fi pedepsiți și impuși să doneze sânge.

Ce înseamnă toleranţa?

Astăzi, cuvîntul „toleranţă” a devenit unul dintre principalele cuvinte-simboluri ale democraţiei, chiar unul dintre principalele ei standarde. Acest cuvînt defineşte, însă, în terminologia democratică o cu totul altă realitate, chiar un imperativ, decît ceea ce definesc dicţionarele explicative ale oricărei limbi.
Astfel, DEXI defineşte cuvîntul aşa: „Faptul de a tolera, îngăduinţă, indulgenţă.” A tolera: „a îngădui, a permite, a trece cu vederea.” Renumitul dicţionar explicativ britanic Scribner-Bantam defineşte conceptul de toleranţă prin faptul de a fi tolerant, iar a fi tolerant înseamnă: „persoană doritoare sau predispusă să suporte, să permită viziunile sau practicile altora pe care ea nu le aprobă.”

De ce nu a fost înregistrată Noua Dreaptă de către MJ

Deşi AIE a fost acuzată de comunişti pentru că ar fi colaborat cu Noua Dreaptă din România întru organizarea violenţelor din 7 aprilie, constatăm aproape la un an că Ministrul Justiţiei refuză înregistrarea organizaţiei în R.M. Nu e neapărat că astfel se năruie presupunerile comuniştilor, cert este un singur lucru – gestul AIE m-a făcut să mă documentez mai mult despre această organizaţie. În afară de faptul că s-au autodeclarat urmaşi ai Gărzii de Fier, de ideile unităţii neamului, de promovarea valorilor culturale româneşti, de apucăturile extremiste, etc., etc., etc., mi-a plăcut un pasaj, pe care vi-l propun spre lectură:

În apărarea "liberalilor"

După tot "tam-taramuul" produs de articolul lui Dragoş Galbur "Verde pentru Moldova, Roşu pentru Legionari" am hotărât să-mi expun şi eu punctul de vedere. Înainte de toate vreau să menţionez că nu sunt promator ai liberalismului, deoarece consider că latura negativă (precum excesul de libertanism, globalismul, suprastatalitatea...) prevalează asupra celei pozitive, ceea ce ar face ca legionarismul să fie chiar mai presus şi anume prin concepţiile referitor la naţiune, credinţă şi patriotism... Totuşi, în situaţia actuală a Basarabiei decizia Ministerului Justiţiei este una bine chibzuită şi una necesară. De ce?

Cine și de ce se teme de referendumul constituțional

Dezbaterile pe marginea referendumului constituţional anunţat de Alianţa pentru Integrare Europeană se transformă încet-încet dintro dispută normală şi necesară întrun război adevărat. Asta se întămplă de fiecare dată în Republica Moldova când o forţă politică mai progresistă încearcă să schimbe ceva în bine, să facă ceva care să aducă un folos real locuitorilor ei de azi, dar mai cu seamă generaţiilor de mâine. Tinerii de la 1988 care au iniţiat Mişcarea de Eliberare Naţională şi au realizat Independenţa au vrut un destin liber şi un viitor prosper pentru moldovenii rupţi cu forţa de la matricea naţiunii.

Ce nu se spune despre Mișcarea Legionară

Istoriografia româneasca de dupa 1989 omite cu bune stiinta un aspect important al relatiilor dintre anglo-americani si exilul românesc în primii ani de dupa razboi – trimiterea legionarilor în tara pentru a rezista regimului comunist.Împartirea Austriei în zone de influenta ale Aliatilor i-a gasit pe legionari în teritoriile controlate de americani, în cea mai mare parte. Fostii membri ai guvernului de la Viena (fara Horia Sima, care fugise în nordul Italiei) au formulat un memoriu militarilor americani, prin care-si exprimau dorinta de a lupta în continuare împotriva comunizarii României. Însa la acea data Statele Unite nu-si permiteau sa sustina public o dizidenta în spatiul controlat de Uniunea Sovietica din Europa de Est, astfel ca legionarii “cu grade” au fost arestati si internati în lagare.

Titlu pamflet: ”Alegerile din 5 aprilie au fost fraudate”

15 martie 2010
Nici unul dintre partidele, care anterior au declarat despre falsificarea alegerilor din 5 aprilie, inclusiv despre includerea în listele electorale a persoanelor decedate, sau despre votul dublu, până în prezent nu a prezentat Comisiei Electorale Centrale dovezi despre încălcările prezentate. “Până astăzi nu există nicio informaţie. Dacă vor fi prezentate, le vom analiza. Până acum nimeni nu a transmis nimic“, a declarat preşedintele CEC, menţionând că la 1 martie Comisia Electorală a finalizat verificarea listelor electorale, rezultatele lucrărilor urmând să fie făcute publice la 17 martie.

Românii din Ucraina între viceprim-ministru antiromân Tighipko si promisiunile lui Ianukovici

14 martie 2010
O noua provocare ii asteapta pe cei peste jumatate de milion de romani din Ucraina, dupa alegerea lui Serghei Tigipko, unul dintre cei mai virulenti extremisti antiromani din Ucraina, in postul de viceprim-ministru al Ucrainei. Acesta a fost ales de către Rada Supremă, cu votul a 240 de deputaţi ucraineni. Serghei Tighipko a participat în cursa alegerilor prezidențiale, al șaselea pe listă. Tighipko este născut în anul 1960 și este originar din satul Drăgănești, raionul Sângerei din Basarabia.

Un film despre Moldova prezentat ieri la Londra

În seara zilei de ieri, la National Film Theater din Londra a fost prezentat documentarul «One Foot on the Ground», care prezintă situaţia unui tânăr din Moldova anului 2009. Filmul este realizat de câţiva tineri britanici care au vizitat Moldova de câteva ori şi au rămas uimiţi de lupta pentru supravieţuire care se dă aici. Trei tineri englezi au realizat un film despre R. Moldova, asa cum au vazut-o prin ochii lor. Matthew Copson, Tom Bateman şi William McDowell, toţi de 17 ani au făcut filmul după mai multe vizite în ţara noastră.

Ministerul Justiţiei a refuzat înregistrarea Asociaţiei Obşteşti Noua Dreaptă

13 martie 2010
Ministerul Justiţiei comunică că a luat decizia de a refuza înregistrarea statutului Asociaţiei Obşteşti „Noua Dreaptă». Asociaţia Obştească „Noua Dreaptă», creată la 01 octombrie 2009, a depus actele pentru înregistrare la Ministerul Justiţiei la 18 februarie 2010. Examinând actele prezentate, Ministerul Justiţiei a constatat un şir de deficienţe în dosarul actelor depuse pentru înregistrarea Asociaţiei Obşteşti „Noua Dreaptă».Un aspect aparte care a trezit îngrijorarea Ministerului Justiţiei îl constituie informaţiile apărute în presă din care rezultă afilierea unuia din fondatorii asociaţiei menţionate la doctrina Mişcării „Noua Dreaptă» din România, care promovează un mesaj extremist şi xenofob, susţinând principiile mişcării legionare.

Despre Jurnal TV

De două zile n-am scris pe blog şi pa-bah! au căzut ratingurile! Am ajuns ieri la 79 de vizite. Mda.... e greu să-l ţii sus, cu mult mai complicat ca altă chestie de care se plîng bărbaţii. Ei da' astea-s doar cifre, hai să trecem la fapte.

Ce s-a întîmplat în ultimul timp? S-au lansat televiziunile mult aşteptate de toţi (Publika încă doar la nivel de publicitate, dar totuşi auapărut imagini pe frecvenţă) - Jurnal TV şi Publika TV. Urmăresc "jurnalu'" şi să ştiţi că nu-i bine deloc. E frumos ambalajul în care a fost învelit (despre asta un material aparte), poate cel mai frumos la moment dar, e de proastă calitate conţinutul, din păcate. Explic.

Ultimii Români - The Last Romanians

12 martie 2010
Un film extraordinar despre maghiarizarea forțată a românilor.

Maluri de Prut

Iliescu a chemat trupele sovietice ca să îngroape revoluția

11 martie 2010
Un document descoperit în arhiva Ministerului de Afaceri Externe polonez confirmă că, la 23 decembrie 1989, Ion Iliescu şi Silviu Brucan au rugat Moscova să trimită militari pe teritoriul României. Conţinutul documentului este confirmat de mărturiile unor personaje-cheie ale Revoluţiei române.Un document inedit confirmă: la 23 decembrie 1989, Ion Iliescu a cerut să fie apărat de trupele sovietice! Temându-se că ar putea pierde puterea, viitorul preşedinte a solicitat Ambasadei URSS la Bucureşti sprijin armat.

Marele patriot Mihai Eminescu, un martir ucis la comanda francmasoneriei

Motto: „Treptat ies la iveală legături pe care anevoie le-am fi descoperit din frânturile de informaţii oficiale, ori oficioase ale vremii. Glasul său, unic în concertul politicianismului vremii, trebuia să fie stins. Supăra mult adevărul său, al căutătorului de Absolut! Căci pentru el, nu exista adevărul de conjunctură al partidelor, ci doar adevărul naţiei româneşti pentru care a trăit şi pentru care a fost sacrificat, cu tăcuta complicitate a unor personaje malefice.”

Maestrului Grigore Vieru

Nea Grig
Maestrului Grigore Vieru

Nea Grig a fost şi este
În neamul meu şi-al tău
Din Dacia străbună
Şi pân-la Dumnezeu.

Pe 27 martie la Chişinău dăm mână cu mână cei cu inima română

10 martie 2010
Pe data de 27 martie 2010 vom sărbători la Chişinau 92 de ani de la unirea Basarabiei cu România. Invităm deopotrivă români din dreapta şi din stânga Prutului alături de noi la această sărbătoare.
Pentru cei din România:
autocar bucuresti chisinau 27 martie

Dedicații speciale la Fabrica de Staruri 2

Câteva mesaje surprinzătoare și totodată amuzante au fost trimise aseară la LIVE-ul de la Fabrica de Staruri 2. Acestea au fost adresate prietenilor noștri de la Ciocana. :)

Antonescu și deportarea țiganilor în Transnistria

Ideea deportarii tiganilor in Transnistria i-a apartinut maresalului Ion Antonescu si nu a avut ca scop lichidarea fizica a tiganilor. Antonescu a recunoscut la procesul din 1946 ca el este responsabil de deportarile din Transnistria. Romanii au fost impotriva deportarii tiganilor in Transnistria. Masura deportarii tiganilor in Transnistria a fost una cat se poate de nepopulara a regimului Antonescu. Oameni politici - ca Dinu Bratianu, seful partidului liberal - au scris memorii impotriva deportarii, avertizandu-l pe maresal ca este o idee barbara pentru care va trebui sa răspundă.