O treime din titlurile de cetăţenie bulgară sunt acordate cetăţenilor Republicii Moldova

31 ianuarie 2010
Preluat de UNIMEDIA
În ultima zi a lunii ianuarie, autorităţile Bulgariei au acordat 450 de titluri de cetăţenie pentru etnici bulgari din străinătate. O mare parte dintre aceştia sunt cetăţeni ai R.Moldova. În decembrie 2009, circa 250 de dosare au fost acceptate. Bojidar Dimitrov, ministrul responsabil de relaţiile cu bulgarii din străinătate, a declarat pentru ziarul Sofia Echo, că în prima lună a acestui anu au aprobate 2000 de dosare de cetăţenie, ceea ce înseamnă o cifră dublă cu cea a dosarelor aprobate în ianuarie 2009.

România aparține Israelului?!

In data de 10 noiembrie 2007, proaspatul presedinte Shimon Peres declara: “Israel cumpara Romania…” . S-a tinut de cuvant. Iar romanii au acum, dupa doar trei ani de la declaratia lui Peres, o datorie de aproape 70 de miliarde de euro. La evrei! Romania ESTE SUBJUGATA concernelor financiare israeliene, cele care au si produs criza financiara internationala. In Romania, bancile sunt toate privatizate, cedate catre structuri conduse de oligarhia evreiasca, iar tara noastra are cea mai mare datorie catre FMI si Uniunea Europeana, ce se ridica la aproape 70 de miliarde de euro, dintre care numai 19,95 de miliarde se vor totaliza in urma ultimului acord stand-by.

România deține supremația serviciilor secrete europene

România este tara care detine suprematia serviciilor secrete din Europa, acestea dezvoltându-se mai ceva ca temuta Securitate a dictatorului Ceaușescu, iar numarul agenților secreți este de sase ori mai mare decat al celor din FBI si de cinci ori superior colegior britanici din MI5.
Romania este un caz unic si impresionant atunci cand se vorbeste de serviciile secrete pe care le detine, SRI si SIE, devenind prima tara europeana care deține supremația in acest domeniu, scrie cotidianul italian La Repubblica in editia de vineri.

Ce i-a iertat Băsescu lui Voronin şi lui Mark Tkaciuk

Se ştie că tot românul s-a născut poet. Îi plac cuvintele cum sună, dar rareori ia seama şi la înţelesuri. Erorile grave care s-au produs în ultimii 20 de ani în spaţiul politic şi eclesial din România şi RM se datorează tocmai acestei înclinaţii native a românului spre poezie. Adică fiecare înţelege ce vrea şi se încîntă singur de adîncimea sensurilor pe care le dă unor cuvinte şi situaţii. De regulă fără prea mare legătură cu realitatea. Aşa ne-am trezit cu o dezbinare aproape iremediabilă atît la nivel diplomatic, cît şi la nivel eclesial, dintre România şi RM.
Atunci cînd mi-am arătat indignarea faţă de impulsurile „creştine” ale domnului Băsescu în faţa comuniştilor moldoveni (impulsuri care nu au lucrat şi în cazul celebrului discurs pro homosexualitate al Domniei Sale), am făcut-o tot de dragul României şi a poporului român.

Câţi moldoveni sunt români?

30 ianuarie 2010
Saptamana care se incheie a fost marcata de doua momente importante in relatia Europa-Romania-Moldova : constituirea unui Grup informal de prieteni ai Moldovei la Bruxelles si vizita lui Traian Basescu la Chisinau, insotit de aproape jumatate din guvernul Romaniei, un semnal puternic privind interesul romanesc fata de aceasta tara.

Primele rezultate concrete ale vizitei : decizia de infiintare a unei Autaritati Nationale pentru Cetatenie, care va accelera acordarea cetateniei romane celor care care au pierdut-o (cei mai multi fiind moldoveni) si un ajutor nerambursabil de 100 de milioane de dolari pentru proiecte educationale, in primul rind.

Moldova este în plină criză economică, politică şi constituţională

Pentru a rezolva problema alegerii preşedintelui R. Moldova, cel mai probabil, va fi schimbată procedura de alegere a şefului statului, deoarece modelul actual s-a dovedit a fi ineficient, a declarat analistul politic Vitali Andrievski într-un interviu acordat portalulului rusesc segodnia.ru. „Dilema constă în faptul care variantă va fi aleasă. Sunt câteva variante. Prima – preşedintele să fie ales de popor. Această variantă este susţinută de 70 la sută din populaţia R. Moldova, dar nu este agreată de unele partide. Principala cauză – se tem că partidul care va avea preşedintele ţării va deveni prea puternic, iar Parlamentul nu va avea aceeaşi influenţă”, a declarat Andrievski.

VIDEO: OFFLINE cu deputatul comunist Igor Dodon

Numai am revenit de la un OFFLINE cu Igor Dodon, deputatul PCRM, şi fostul ministru al economiei. Ce să zic, da, un om foarte deştept, un economist de top şi un strateg excepţional, doar că, până la umră rămâne a fi comunist, păcat, deşi nu şi membru. 5 ore a durat offline-ul nostru, nici măcar cei de la privesc.eu n-au rezistat. Am avut oportunitatea să-i cunosc pe unii dintre bloggerii din Moldova precum Chiviriga, Luchianiuc, Paşcovschi, Ciubotaru etc, precum şi o mare categorie de jurnalişti de la diverse televiziuni, ca Grabari Ruslan, Manole Svetlana, Cristina Vicol, Lucia Aprodu şi Victor Nichituş.

AIE, Bălţiul vi se scurge printre degete, strângeţi palma

29 ianuarie 2010
Mereu s-a ştiut că Bălţiul este un punct strategic şi important, din punct de vedere al electoratului. Nu degeaba Marian Lupu, fiind încă în PCRM, a stat o lună la Bălţi în prima campanie electorală, ştia el ce ştia, dacă faci Bălţul să te voteze, socoate că ai acces în parlament. Datorită oamenilor lucizi la minte şi cunoscători de istorie, doar cca 70% din Bălţi au votat pentru comunişti (e puţin), din opoziţie PLDM luând cele mai multe voturi, în pofida faptului că Vadim Vacarciuc din PL este din Bălţi şi a făcut o treabă bună în ambele campanii, mai puţin în prima.

PCRM: Istoria unui rateu fulminant

Unul dintre puţinele partide care şi-a asigurat un loc special în scurta «viaţă» a statului R. Moldova este, fără nicio îndoială, Partidul Comuniştilor (PCRM). Peste un timp, acesta va ajunge în paginile manualului de istorie. Până atunci, însă, PCRM va rămâne în memoria colectivă fie pentru acordarea la timp a pensiilor şi salariilor, fie pentru că a creat impresia de stabilitate economică, fie pentru că a înlocuit racketul criminal cu oamenii legii, fie pentru că, practic, a nimicit agricultura, fie pentru că toţi membrii acestuia se înghesuiau în jurul unei singure persoane, Vladimir Voronin, fie pentru că a consimţit torturarea tinerilor după protestele din aprilie 2009 etc., etc., etc.

“7 aprilie” are nevoie de dreptate, nu de stradă!

Noua conducere democrata de la Chisinau incearca sa rastoarne norii inca din prima saptamana de gurvernare, dar seceta inca arde pamantul basarabean. Acuzati de mini-revolutia din aprilie, democratos-liberalii de ieri se intrec astazi in distinctii si premii de stat, in vorbe de duh si de adevar care sa inchida gura lumii: Basescu se lauda cu cifra de 140.000 de cetatenii, Ghimpu cu putin sub 100.000 de voturi in alegeri. Just. Dinte pentru dinte, adevar pentru adevar. In timp ce Voronin se sufoca de noii guvernanti si in timp ce domnul Tanase face ordine in Ministerul Justitiei, adevarul zace ingropat in adancuri cu lacatul celor 4 luni pus la gura!

Revista Atitudine

După o lungă pauză, a apărut un nou număr din revista ATITUDINE, revista grupului de acţiune NOII GOLANI.
Numărul 4 al reviste cuprinde informaţii curente referitoare la acţiuni precum 1 Decembrie, Roşia Montană sau Memorialul Revoluţiei din Timişoara şi pune în prim planul articolelor implicarea în activităţile civice. Revista a fost tipărită în 500 de exemplare ce vor fi distribuite gratuit în licee. Cei care doresc să ajute la distribuţia revistelor într-un liceu din cele două state româneşti ne pot scrie, lăsând datele de contact (nume, oraş, telefon). Revista este accesibilă şi pe Internet, putând fi descărcată de aici.

Dobitocimea liberei exprimări

28 ianuarie 2010
Întîistătătorii bisericii nu sînt show’biz-vedete, nu sînt idolii tinerilor, şi nici măcar nu ei sînt aceia care îşi petrec serile în discotecile glamouroase din Chişinău.
Atunci cînd se spune ÎPS Cutare, referirea se face nu doar la o persoana concretă, ci şi la instituţia pe care o reprezintă, adică Biserica. Un locuitor al Moldovei, cît de ateu sau sectant ar fi, faţă de Biserica Ortodoxă trebuie să aibă un minim admisibil de respect. Cu atît mai mult asta se referă la oamenii purtători şi transmiţători ai informaţiei, adică angajaţii mass-media.
Persoana ÎPS Vladimir, mie personal nu-mi este simpatică, ba dimpotrivă, pe alocuri. Cu toate acestea, sînt conştient de faptul că el este întîistătătorul bisericii, şi atunci cînd mă refer la el anume în această ipostază, atitudinea trebuie să fie corespunzătoare.

Voronin la puşcărie

Titlul de mai sus este, de fapt, un slogan scandat la 7 aprilie 2009 de unii dintre tinerii manifestanţi. Nu doreau ei, desigur, să închidă în temniţă bătrâna şandrama comunistă. Ţineau să-i spună doar ce hram poartă.

Erau tineri şi neliniştiţi. Nu ştiau ce-i aşteaptă. Pur şi simlu, nu se împăcau cu mizeria ce mirosea urât din vârful piramidei. De aceea, au strigat cu voce tare o metaforă menită să inducă ideea că Voronin ar fi un om rău. Şi un conducător de rahat.

Doua lacrimi gemene…

Ca in fiecare an, nu putem lasa sa treaca luna ianuarie fara sa ne gandim macar pentru o clipa cu veneratie si netarmurit respect la poetul national al romanilor, Mihai Eminescu. As dori ca de data aceasta sa ni-l reamintim pret de cateva clipe pe Eminescu-omul, Eminescu-indragostitul, suferind asemeni oricarui muritor de rand dulcele chin al dragostei si povara celui mai frumos sentiment-iubirea.

UE vrea să interzică României să mai "retrocedeze" cetăţenii româneşti basarabenilor

27 ianuarie 2010
În cadrul unui dialog on-line cu cititorii agentiei hotnews.ro, deputatul PD, Oleg Serebrian, aminteşte că „presedinte Basescu promitea inca acum doi ani ca procedura de redobândire a cetăţeniei române va fi simtitor simplificata. Imi vine greu sa va spun din ce motive nu s-a intimplat asta. Nu exclud deloc faptul ca la mijloc este si calitatea Romaniei de membru al UE. Stiu ca la Bruxelles s-au facut (si se mai fac) presiuni asupra Romaniei pentru o determina sa renunte in general la politica de «retrocedare» a cetateniei romanesti pentru cei din Basarabia si Bucovina de Nord».

Începe genocidul: România a aderat la codex alimentarius

In 30 de ani vor muri trei miliarde de oameni: unul din lipsa hranei, alte doua din cauza bolilor * Directive: eliminarea suplimentelor naturale, a mineralelor si vitaminelor * Animalele vor fi tratate cu hormoni si iradiate, iar plantele - modificate genetic * Cine va folosi produse naturale va face inchisoare * Usturioul, menta si alte produse comune vor deveni droguri. De la 31 decembrie 2009, Guvernul Romaniei a inceput, alaturi de alte 165 de state semnatare (reprezentand aproape 85 % din populatia planetei), implementarea temutului Codex Alimentarius.

Deşteptu' de federaţie

Ce, v-a închis gura Ciobanu? Vorba unui vechi prieten: "E hîtru prostu' dracului!" Mda.... a cam dat cu voi de podea. Atunci cînd zic voi mă adresez tuturor criticilor lui Ciobanu, din ultimul timp, cei care îl frecau pe unde-l prindeau, acum îi vor fi prieteni, cu siguranţă. V-a prostit "super-ok", vorba altui prieten.
Ce mai, v-a adus un antrenor pe placul vostru, aşa "mai românesc" să vă închidă gura ca împăraţii romani, tăranilor, cu organizări de lupte "gladiatoriceşti".

De nu am face vreo prostie...

26 ianuarie 2010
Pe scena politică a RM, rămasă ceva mai liberă de sărbători, au urcat actorii politici care, în campaniile electorale trecute, au jucat doar rolul de figuranţi.
Astfel, imediat după Crăciun, iat-o pe lidera Partidului Conservator (despre care oamenii cred că lucrează la fabrica de conserve), tropăind din picioruşe într-o conferinţă de presă şi ocărând guvernul pentru faptul că a semnat Acordul privind micul trafic de frontieră cu România.

Bonjour, mon grand amour "Moldova Unită"

Iată fraţilor că şi fără noua guvernare deşeurile îşi găsesc locul în urnele lumii politice din Basarabia. Noul proiect ambiţios al ex-comunistului Ţurcan "Moldova Unită", începe să adune în el tot mai mult gunoi, normal că mă refer la foştii deja comunişti, ex-lideri ai tineretului comunist care au hotărât să părăsească fracţiunea PCRM în favoarea "Moldovei Unite". Mă bucură faptul că şi ei conştientizează că nenea Vova e dus cu pluta şi nu mai este în stare de a lua decizii normale şi că PCRM-ul nu ştie ce e aia dialog politic sau nu vrea să-l folosească.

Îl trageţi pe Voronin la răspundere ori demisionaţi!?

Ministrul Justiției, Alexandru Tănase, a declarat ”că el este sigur că torturile de după 7 aprilie s-au făcut la ordinul lui Vladimir Voronin”. Bine, o fi sau nu așa, noi nu știm! Dar știți ce cunoaștem noi cu siguranță? Că Alexandru Tănase e Ministru al Justiției, iar atunci când ditamai ministrul spune că Voronin e vinovat de moartea și schingiuirea a sute de tineri, e grav de tot fraților! Dacă Tănase era și acum un „biet” prim-vicepreședinte de partid, atunci asemenea declarații puteau trece lesne neobservate, deoarece asta e strategia opoziției, pe unde acuză mai cu dovezi, pe unde fără, important e să nu tacă.

Optimism şi speranţe

Priviţi cu toţii ce am găsit eu azi pe unul din forumurile româneşti:

"E extraordinar ca dupa 80 de ani de comunism, dupa 50 de ani de ocupatie militara sovietica, dupa circa 200 de ani de stapanire rusa chiar la Nistru, dupa decenii de propaganda "moldovenista", dupa sute de mii de basarabeni deportati in Siberia, acesti romani inca exista dincolo de Prut cu milioanele.

Moldovean prins la vamă cu ţigări - sincer si amuzant

25 ianuarie 2010

Românii din Ucraina sunt cu Ianukovici

În zonele româneşti ale Ucrainei, Sudul Basarabiei şi Nordul Bucovinei, populaţia românească l-a preferat mai mult pe Victor Ianukovici în alegerile prezidenţiale din 15 ianuarie.
«Timoşenko şi Iuşcenko nu au fost cu noi, ne-au discriminat, au călcat în picioare drepturile noastre etno-culturale, au avut o politică agresivă de ucrainizare a învăţământului în alte limbi, în afară de cea iucrainenă», - au declarat pentru ZdG mai mulţi primari şi directori de şcoli din satele româneşti ale reg. Odesa, în opinia cărora opţiunea Ianukovici va rămâne valabilă şi pentru turul doi.

Suprapopulare în Moldova?!

Tot mai des întîlnesc în rîndul moldovenilor preocupări exotice...
Cineva este preocupat de politica națională a Boliviei, cineva plînge de mila delfinilor omorîți în Japonia, alții despre suprapopularea Pămîntului.
Da, evident că unele din aceste subiecte sînt de importanță majoră în anumite circumstanțe, dar -iertată să-mi fie frustrarea- ce legătură are suprapopularea cu Moldova?

Am văzut cel puțin de două ori enunțată această falsă problemă autohtonă, în ambele cazuri motivările fiind niște aberații oribile...

Mişcarea Naţional Creştină serbează 151 de ani de la Unire Principatelor!

Astăzi, de ziua Unirii Principatelor Române, la Chişinău, Mişcarea Naţional-Creştină a serbat acest eveniment istoric, organizând un marş de la scuarul din faţa liceului Gheorghe Asachi până la Piaţa Unirii Principatelor de la Buiucani, unde s-a desfaşurat manifestaţia propriu zisă a acestei importante zile din istoria neamului românesc. Necătând la faptul condiţiilor meteorologice(-18), cei circa 50 de militanţi ai Mişcarii Naţional Creştine au mărşăluit pe străzile Chişinăului amintind locuitorilor despre importanţa majoră a acestei sfinte sarbători.

Cei care vorbesc de autonomii teritoriale, nu înţeleg că unitatea este în sufletul românilor

24 ianuarie 2010
Preşedintele României Traian Băsescu a participat la manifestările prilejuite de Ziua Unirii la Iaşi. "Marcăm 151 de ani de la Unirea Moldovei cu Ţara Românească. Este în mod categoric actul fondator al construcţiei României Mari. Fără evenimentul de la 24 ianuarie 1859 România Mare nu ar fi putut exista. A fost efortul şi dorinţa de unitate a românilor, indiferent unde locuiau în spaţiul carpato-danubian. Era şi nevoia românilor de a fi împreună, de a fi în unitate. Din acest motiv par copilăreşti sau lipsite de substanţă, aspiraţiile politicienilor care ar vrea să vadă într-un fel sau altul afectată unitatea statului român.

Unirea Principatelor Române din 1859, serbată la Bălţi

UPDATE
Reuniţi sub tricolor, un grup de cca 30 de tineri chişinăueni, membri ai Grupului de Iniţiativă „Spirit Românesc” (GISR), au desfăşurat azi o campanie de informare şi sensibilizare a locuitorilor oraşului Bălţi cu prilejul împlinirii a 151 de ani de la Unirea Principatelor Române, Moldova şi Muntenia. Campania de la Bălţi a constat în organizarea unui Marş al Unirii de la Universitatea de Stat „Alecu Russo” spre Piaţa „Vasile Alecsandri” din centrul urbei.

Editorial: Uşile...

„Dumnezeu dacă îţi închide uşa, îţi deschide o fereastră.”

... şi abia acum îmi dau seama că m-am trezit! M-am trezit dintr-un somn în care am petrecut mulţi ani din viaţă. Trezirea întotdeauna înseamnă risc, riscul de a cădea din picioare din cauza anemiei spre exemplu, dar necătînd la riscul la care eram supus am îndrăznit să mă scol... în picioare! Le simţeam ca de plumb, de parcă am stat culcat un veac întreg. Dar nu erau decît nişte ani. Ani buni totuşi.

24 ianuarie, sărbătorit la Bucureşti

Duminică, 24 ianuarie, românii de pretutindeni au sărbătorit 151 de ani de la Unirea Principatelor Române, cunoscută şi sub denumirea de “Mica Unire”. Alegerea aceluiaşi domnitor, Alexandru Ioan Cuza, în ambele principate a reprezentat o victorie însemnată a poporului român în lupta pentru formarea unui stat naţional, unitar.
În Bucureşti sărbătoarea a fost marcată prin depunerea de flori la monumentul lui Alexandru Ioan Cuza. Praful uitării sau gerul de afară, sperăm totuşi ca ultima, a redus substanţial numărul celor prezenţi la eveniment. Iar prezenţa puţinilor dar foarte înalţilor demnitari români a adus după ea o “armată” de jandarmi atât în uniformă cât şi în civil.

De ce avem doi ochi?

Orientarea spaţială

La geometrie, prin clasa a 9-a, se învaţă că pentru a defini un plan este nevoie de cel puţin trei puncte. Atunci când se cunoaşte poziţia a numai două puncte, maxim ce putem defini este o dreaptă. Nu în zădar matematica este numită regina ştiinţelor, aplicaţia acestor legi elementare o întîlnim pretutindeni în viaţa noastră. Cum apreciază omul distanţa până la un obiect oarecare? Cei doi ochi împreună cu obiectul formează un plan, fiecare ochi vede obiectul din perspectiva sa, iar din intersecţia lor rezultă distanţa până la obiect, percepută de creier.

Negocieri finalizate - avem o nouă emisiune!

Am încheiat negocierile de cîteva zile cu radio Vocea Basarabiei. Era vorba despre proiectul unei emisiuni radio, de revistă a presei, pe care ne-am propus-o, împreună cu Viorel Roman, ca continuare logică a ziarului Radical.
Negocierile care au ţinut 3 zile (ei bine, de departe nu toată ziua :-))) şi finalitatea a fost acceptul celor de la VB a emisiunii. Este vorba despre o emisiune în direct, realizată de mine şi de Viorel, de trei ori pe săptămînă - luni, miercuri şi joi seara.

MAI arestează "îngeraşii" comsomolişti

Ăsta e tipul pe care l-au arestat poliţiştii într-o noapte având la sine un steag smuls de pe sediul MAE, se numeşte Denis Doga şi este liderul comsmolului de la Ciocana, cea mai extremistă organizaţie din Moldova. Am mai scris un articol unde am arătat lumii capodoperele acestor huligani din sectorul Ciocana al capitalei, îl găsiţi AICI. Analizându-i CV-ul şi văzând ce "fapte eroice" a mai înfăptuit băieţelul ăsta, ajungem la concluzia că nuuuuuu, nu el a furat steagul MAE, cineva i l-a băgat în buzunar. Citiţi în continuare poveştile de adormit copiii scrise de comsmolişti.

24 ianuarie 1859: Unirea Principatelor Române

23 ianuarie 2010
Felicitări tuturor românilor cu ocazia zilei de 24 ianuarie, ziua Unirii Principatelor Române.
Unirea Principatelor Române a reprezentat sinteza unui îndelungat proces istoric, pornit de la conştiinţa unităţii de neam şi limbă a românilor din Moldova, Ţara Românească şi Transilvania, dublată de transformările socio-politice care au avut loc pe scena europeană în prima jumătate a secolului al XIX-lea. Conştiinţa unităţii de neam s-a făcut simţită în principatele române încă din secolele al XV-lea - al XVII-lea. Ştefan cel Mare numea Moldova şi Ţara Românească Vlahia şi l’altra Vlahia (cealaltă Vlahie), în vreme ce tipăriturile în limba română din a doua jumătate a secolului al XVI-lea ale diaconului Coresi erau destinate tuturor românilor, întărind astfel unitatea lor culturală.

Naţionalist român agresat la Bălţi

Aşa fraţilor, e greu astăzi să fii român la tine acasă, mai ales cânt eşti naţionalist român şi când trăieşti la Bălţi, capitala nordică a Republicii Moldova, ştiutul coteţ ai porcilor comunişti şi desigur ai dihorilor ruşi. Afirm încă odată, nu am nimic împotriva ruşilor din Rusia, tot respectul pentru ei pentru că sunt nişte oameni civilizaţi şi omănoşi, iar pe ăştia din Moldova jur pe sănătatea mea că o să-i persecut şi o să-i urăsc toată viaţa. Ajungem să fim făcuţi sclavi şi mizerii la noi acasă, ca şi cum ar fi aşa, să-ţi vină cineva acasă şi să-ţi tragă soţia în faţa ta, iar tu să taci. Împuşcaţi cu toţii "na hren". Ziua de ieri a umplut complet paharul.

Suntem o ţară de dobitoci şi panarame

Dacă nu mai am motive să vorbesc despre fotbal că de, s-a cam terminat Măria Sa spectacolul oferit de Regele Sporturilor, am hotărît, în sfîrşit să vă zic ce mă doare, poate şi înspirat de un filmuleţ dat pe post la emisiunea "În gura presei", de Mircea Badea.
Trăim în Moldova, o ţară de vagabonzi şi puşlamale, care s-au înfiltrat în toate sferele sociale şi în toate domeniile de activitate! E dur ceea ce am spus? Cu siguranţă - nu! Despre politică nici nu mai face să vorbim, despre sistemul de învăţămînt din care fac parte profesori şi chiar academicieni analfabeţi, şi nu este o figură de stil sau un fel de aspune - nu, ei chiar sunt analfabeţi, după definiţia dataă de DEX.

Semnificaţia anului 1984

Nu este doar anul în care m-am născut eu ci şi titlul romanului anti-utopist, scris de George Orwell în anul 1949. Este un roman eseu despre viitorul lumii care, după părerea lui Orwell va trăi într-o societate de tip totlitar, unde populaţia este dominată prin intermediul fricii şi a urii. Acest roman aduce, pentru prima dată, expresia "Big Brother te urmăreşte", ceea ce presupunea un control strict şi o cenzură sufocantă, din partea acelui Frate mai Mare, care nu este altceva decît conducerea acestei societăţi totalitare. Păi bine, dragii mei, noi trăim anume ca personajele din romanul "1984", într-o societate în care trebuie să filtrezi politico-ideologic toate părerile spuse în public.

Eminescu a fost asasinat !

Disparitia prematura a „românului absolut“, cum il numea Petre Tutea, la data de 15 iunie 1889, din cauza unei demente paralitice, cum s-a spus oficial, este una controversata. Cei mai multi sunt de parere ca Eminescu, sub un fals diagnostic, a fost otravit cu mercur, dorindu-se inlaturarea sa din viata publica. Este primul ziarist caruia i se pune calus intr-o maniera dura, metoda care va fi perfectionata in timpul regimului comunist. Devenit inca din 1876 jurnalist, Eminescu era poate cea mai vehementa voce care dorea unirea tarii-mama cu Ardealul, incurcand itele celor care doreau o alianta militara cu Germania si Austro-Ungaria.

Vladimir Voronin şi antiromânismul

22 ianuarie 2010
Fostul preşedinte comunist al Republicii Moldova (2001-2009), Vladimir Voronin, le-a ordonat în 2008 consilierilor săi să le interzică unor oameni de cultură anti-comunişti şi promotori ai unirii R.Moldova cu România accesul la "Ziua Republicii", sărbătoarea văzută de comunişti drept "eliberarea de sub fasciştii români". La 27 august 2008 Voronin a primit "spre aprobare" lista cu personalităţile care urmau să participe la recepţia de "Ziua Republicii". Comunistul i-a ordonat consilierului său pe probleme de politică şi integrare europeană, Tudor Vasilică, să-i şteargă din listă pe poeţii, actorii şi cântăreţii care promovează spiritul românesc (citeşte lista mai jos).

Fete dezbrăcate şi torturate pe 7 aprilie

"Dacă aş fi fost destul de bogat, jur că ofeream 50.000 euro pentru capul lui Papuc."
El este judecător cu un salariu net de 5799 de lei pe lună. Ea este întreţinătoarea unui copil minor cu venituri foarte modeste. Niciunul dintre ei nu bănuia de existenţa celuilalt. Întâlnirea lor a durat doar 3 minute, în cadrul unui proces judiciar organizat la Comisariatul de poliţie. După aceea, viaţa lor s-a schimbat brusc. El este acum cineva care a condamnat o persoană în afara instanţei, fără avocat, şi continuă să primească salariul de 5799 de lei. Ea — condamnată într-un proces în care a reuşit să îşi rostească doar numele.

„Cu capica’n buznari!”

21 ianuarie 2010
Motto: „Pînă dă nuca mă ocup de cireaşă”

Port ideea acestui material mai bine de jumătate de an, dar l-am scris acum două săptămîni, cînd, într-o discuţie cu prietena mea, s-a născut titlul pe care l-aţi putut citi. De fapt, nici titlul şi nici motto-ul nu-mi aparţin, ele fiind împrumutate din creaţia popular-orală moldovenească, iar la capitolul acesta, este binecunoscut faptul că noi suntem mari „inventatori”.

Dar veceele cum le integrăm în Uniunea Europeană?

Ce are coada vacii cu ştampila primăriei? Păi chiar are ceva, nu ai ştampila primăriei pentru fermă, nu ai vacă, nu ai vacă respectiv nu ai nici coada vacii, deci totul se leagă. Însă, din păcate, nu toţi gândesc ca mine, nu c-aş fi mai deştept, ci doar combinaţia dintre pesimism, optimism şi realism dă ca rezultat un spectru de gândire foarte vast. În fine, eu vreau să fiu modern, să am vacă şi desigur şi ştampila primăriei, vreau să fie totul pus la punct, totul legal. Vreau şi eu europenizare, nu integrarea în UE ci europenizare aici în Moldova, să purtăm şi noi haine mai simple, să ne cerem scuze unul de la altul când ne călcăm pe picior. Vreau desigur şi democratizare, a tuturor sistemelor funcţionale ale statului, medicină, educaţie, justiţie etc.

În Moldova pederaştii se omagiază unii pe alţii

Preşedintele PCRM, Vladimir Voronin, a depus astăzi flori la monumentului lui Lenin. Potrivit serviciului de presă al formațiunii, PCRM a comemorat astfel 86 de ani de la moartea fostului lider (pederast) comunist."Vladimir Ilici Lenin a fost primul care a fondat un stat socialist, autor al programelor revoluționare, organizator al primei revoluții socialiste din lume. Vremea trece și este de datoria noastră să păstrăm amintirea despre acest mare om al planetei, inclusiv despre tot ce este legat de numele lui.

Energia aurei acestui om era incomparabilă

Cînd eram prin clasa a 10, la liceu, mi-am bătut un coleg fiindcă a îndrăznit să afirme că Vieru scrie doar poezii puerile despre copii. După ani cînd l-am cunoscut pe Maestru, am realizat că puţin i-am dat atunci.
Cine e Vieru? Este o aură vie, care aruncă în jur lumină peste toţi cei care îi ies în cale. Aşa arunca cu bunătatea lui cînd apărea încetişor, aproape neauzit, în uşa cabinetului nostru de la LA, unde făceam corectura.

Cum poate fi învăţată “Patria” să vorbească româna…

Discuţiile în jurul “Patriei” pretinse drept rusofone au înfierbântat peste măsură spiritele în anumite medii din societate. Temparatura continuă să crească pe măsură ce jucătorii politici întreţin rând pe rând “pălăvrăgeala publică” de dragul simpatiilor uneia sau alteia categorii de cetăţeni. Se doreşte ca din primăvară reţelele cinematografelor “Patria” să ofere publicului filme hollywoodiene în română, dar puţine soluţii viabile au fost propuse pentru a materializa acest deziderat. În condiţiile unui buget auster, Ministerul Culturii se poate ruga la o “minune cerească”, fie ajutor din partea cineaştilor români interesaţi în soarta publicului basarabean flamând de română, fie că într-adevăr patronul “Patriei” va scoate din buzunare bani pentru a nu fi penalizat de restricţiile legislative dure.

De ce românii consideră Rusia inamicul nr.1 iar Basarabia pământ românesc?

20 ianuarie 2010
România a reuşit să îşi facă loc la prăjitura europeană, livrând în mod regulat muncitori pentru ţările bogate ale Occidentului, în timp ce Bucureştiul este un “adevărat diamant plin de noroi”, aşa începe publicaţia rusă Komsomolskaia Pravda, citată de Agerpres, un amplu material dedicat fostei ţări socialiste. Jurnalista Daria Aslamova, corespondentă a publicaţiei ruse Komsomolskaia Pravda, s-a întâlnit la Bucureşti cu mai mulţi oameni politici şi jurnalişti români, între care Corneliu Vadim Tudor, Mircea Druc şi Iulian Chifu, dar şi cu “români obişnuiţi”, în încercarea de a afla “în ce mod fostele republici din lagărul socialist s-au transformat în avanposturi ale NATO şi în promotoare ale democraţiei spre Est” şi mai ales “de ce românii consideră Rusia duşmanul nr.1, iar Republica Moldova teritoriul lor”.

Românul Gabi Balint a devenit selecţionerul naţionalei de fotbal a Moldovei

Aşa, după 3 ore de somn nervos noaptea aceasta, am avut parte de o dimineaţă destul de frumoasă, cât de straniu n-ar părea. Aşa de mult şi de frumos cum a nins noaptea aceasta la Bălţi încă nu a nins iarna aceasta, e iarna perfectă, ca în cărţuliile cu poveşti. Stau acum în sat, e absolut totul alb, şi doar fumurile cenuşii întunecate ies din hogeagurile amorţite, se vede după fum că lumea trăieşte mai bine iarna asta, face focul cu cărbuni, se simte plecarea comuniştilor )). Dar nu-i pe asta, o veste extraordinară îmi încleie zâmbetul pe buze - Gabi Balint a devenit selecţionerul naţionalei de fotbal a Moldovei, cum aş putea eu ca supermegaextramicrobist şi desigur ca român, să rămân indiferent la noutatea dată.

Tehnica avansată a mancurto-comunismului contemporan

Că prostia nu are capăt şi limite e lucru ştiut de mult timp şi atunci de ce să ne mai mirăm de proverbul contemporan şi autohtono-politic că "Lupul păru-şi schimbă iar năravul ba"? Nu avem de ce, din contra avem şi dovezi care ne îngroapă propriile-ni speranţe că liderul haitei de lupi, alias Lupu cu L majuscul ne va scoate din lutul moale dintre Nistru şi Prut şi ne va ajuta să redevenim adevărata Moldova, o Moldovă mult mai bună decât cea construită din constructorul sovietic de după 91. Oare chiar noi, basarabenii ăştia mântuiţi şi mancurtizaţi atâţia ani să fim cei mai pretenţioşi şi incomozi pentru cineva? Da nu cred măcar scoateţi-mi ochii, e simplă ca beşina dorinţa noastră - întoarceţi-ne înapoi limba şi indentitatea furată, atâta tot.

Clanul Voronin, cardinalul Plahotniuc şi mutilarea Republicii Moldova

19 ianuarie 2010
Ce este astăzi Basarabia, un stat în proces de decolonizare, un stat care luptă pentru a deveni unul independent cu adevărat? 8 ani la rând Basarabia, actuala R. Moldova s-a aflat sub ocupaţia unui clan mafiot-bolşevic, care a instaurat în ţară un regim totalitar, poliţienesc. Odată cu venirea la putere a PCRM, a început o perioadă de lichidare a cuceririlor democratice, de persecutare a tuturor celor care s-au împotrivit politicii promovată de autorităţi. Poporului i s-a luat drepturile lui suverane, silindu-l la o supunere oarbă, scrie Mihai Ciubotaru într-un editorial publicat de Basarabia Literară.

Liga tineretului rus din Moldova ameninţă

18 ianuarie 2010
Copiii românofobului Climenco sau aceeaşi ligă a tineretului rus din Moldova s-a pus pe treabă, invadând reţelele de socializare şi postând mesaje, slogane "patriotice" însă românofobe. Dacă poţi speria sau fugări un vampir cu usturoi sau cu aghiazmă atunci moldorusul îl sperii mai simplu, cu câteva cuvinte cum ar fi - unire, românism, naţionalism, limbă română. Acum câteva minute unul dintre liderii LTRM, Daniil Gorelov, un adevărat moldovan, a creat o temă pe cât de războinică pe atât şi de auzantă. Cică "Unirea Moldova cu Rominia - doar peste cadavrul meu. Объединение Румынии с Молдавией - Только через мой труп." Afirmaţia sa a stârnit doar zâmbete pe feţele cetăţenilor basarabeni, care ironizându-l pe băieţel i-au dorit .... numai bine să zicem)). Se pare că Daniil Gorelov tinde cu orice preţ să devină un adevărat martir al neamului "moldovenesc". foto mai jos

S-a făcut foarte puţin pentru Grigore Vieru

Prim-ministrul Vlad Filat a depus astăzi flori la mormântul regretatului poet, Grigore Vieru, de la Cimitirul central din capitală.
Prim-ministrul Vlad Filat a menţionat că a venit la mormântul lui Grigore Vieru pentru a aduce un omagiu marelui nostru poet. Vlad Filat a spus că Grigore Vieru este un exemplu pentru toţi cum trebuie să ne iubim mama şi ţara.
„Este o mare pierdere, care ne obligă la foarte multe lucruri. Trebuie să recunoaştem că, până în prezent, s-a făcut foarte puţin pentru Grigore Vieru, având în vedere cât de mult a făcut el pentru noi”, a accentuat Prim-ministrul.

Mişcarea Naţional-Creştina a sărbătorit 160 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu

În ziua de naştere a marelui poet naţional, luceafărul literaturii române, sau cum spunea Petre Ţuţea, „Românul Absolut” Mihai Eminescu, Mişcarea Naţional-Creştină a organizat manifestaţii aniversare în mai multe oraşe ale Basarabiei.

La Chişinău, Bălţi, Nisporeni, Căuşeni, Ştefan Vodă şi Orhei, românii basarabeni au sărbătorit 160 de ani de la naşterea apostolului naţionalismului românesc şi cel mai mare iubitor de români după Dumnezeu. Cu acest prilej a ieşit şi numărul special al ziarului mişcării „Pământul Strămoşesc” dedicat lui Mihai Eminescu, în care afost publicat adevărul despre lupta naţionalistă pe care o ducea şi adevărul despre uciderea lui Eminescu.